Tosya Ormanlarına 2 Bin Adet Böcek Bırakıldı

featured

Tosya Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Akseki İşletme Şefliği sınırları içinde bulunan ormanlara 2 bin adet böcek bırakıldı.

Ormanlardaki zararlı böcek ve hastalıklarla biyolojik mücadeleye devam eden Tosya Orman İşletme Müdürlüğü Akseki İşletme Şefliği sınırları içinde bulunan kızılçam ve sarıçamların gelişmesinde büyük tehlike arz eden çam kese böceğini etkisiz hale getirmek ve ormanlara zarar vermesinin önüne geçmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Tosya Orman İşletme Müdürlüğü çam kese böceği ile biyolojik mücadele kapsamında; çam kese böceği larvalarını ve yeni oluşmuş pupalarını yiyerek imha eden Latince ismiyle Calasoma Sycophanta (L.) olan yırtıcı böceklerini ormanlara bırakıyor.

Özellikle kızılçam ve sarıçamların yoğun olduğu bölgede sıklıkla görülen çam kese böceği için biyolojik mücadeleye devam eden Tosya Orman İşletme Müdürlüğü, Antalya ve Adana’dan toplam 2 bin adet Calasoma Sycophanta (L.) yırtıcı böceği temin etti.

İlçemize getirilen Calasoma Sycophanta (L.) isimli böcekler, Tosya Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince Akseki Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Akseki Ormanlarına götürülerek doğaya bırakıldı.

Çam kese böceği ile biyolojik mücadele kapsamında Calasoma Sycophanta (L.) isimli böceğin Akseki Ormanlarına bırakılmasının ardından Orman İşletme Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Thaumetopoea pityocampa (Schiff.) Çamkese böceği:

Türkiye ormanlarının sürekliliğini tehdit eden biyolojik faktörlerin başında böcek zararlıları gelmektedir. Böcek zararlıları içinde çam kese böceği önemli bir yer işgal etmektedir.

Özellikle Kızılçam, Karaçam ve Sarıçam ormanlarında ibreleri yemek suretiyle etkili tahribat yaparak büyük artım kayıplarına sebep olurlar. Genellikle ağaçları kurutmazlar, ağaçları zayıflatarak sekonder karakterli kabuk böceklerine uygun bir ortam hazırlarlar. Fizyolojik ve primer zararlı bir böcek olup, esas zararını tırtıl döneminde yaparlar. Tırtıllar büyüdükçe daha çok yiyim yaptıklarından zararı da o derece fazla olmaktadır. Ağaçların ibrelerini yemek suretiyle çıplak hale getirir, bilhassa ağaçlandırma alanlarında, sıklık ve sırıklık çağındaki genç meşçerelerde etkili olurlar.

Çam kese böceği direk olarak ağaçların hayatiyetine zarar vermemekle birlikte, yoğun olduğu yıllarda ağacın ibrelerini yiyerek büyüme kayıplarına, görsel kirliliğe ve yakın temasta olan insanlarda kaşıntı şeklinde sağlık problemlerine sebep olmaktadırlar.

Biyolojik Mücadele:

Böceklerin doğal düşmanları vasıtasıyla yok edilmesi şeklidir.

Doğa incelenmiş ve görülmüştür ki, doğal bir düşmanın yada düşmanların etkisi ile popülasyonlar baskı altında tutulabiliyor. Biyolojik mücadele olarak isimlendirdiğimiz bu yöntemle, hem ekosistem bozulmamakta hem de zararlı türe kalıcı bir engel oluşturulmuş olmaktadır.

Calosoma Sycophanta(L.):

Bu yırtıcı predatör uzun ömürlü ergini 6 yıl yaşar. Yırtıcı ve hareketli oluşunun yanı sıra larvalarının ve erginlerinin Çamkese böceği tırtıllarını yemesi bakımından da son derece yararlı bir böcektir. Erginleri mart ayı içerisinde topraktan çıkarak ağaçlara tırmanmakta ve keselerin içerisinde yada dışarıda bulunan tırtılları yemektedirler. Mart ayı sonu veya nisan ayında pupalaşmak üzere toprağa inen Çamkese böceği tırtıllarını takip ederek onların topluca krazitleştikleri yerlere yumurtalarını bırakmaktadır. Calasoma Sycophanta (L.) hem larvaları hem de yeni oluşmuş pupaları yedikleri görülmüştür.

Tosya Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Akseki İşletme Şefliğinin genç kızılçam, karaçam ve sarıçam ormanlarında kitle halinde üreme yapan bu böceğe (Thaumetopoea pityocampa(Schiff.):Çam kese böceği) karşı biyolojik mücadele kapsamında Antalya ve Adana’dan temin ettiğimiz 2000 adet (Calasoma Sycophanta (L.)) yırtıcıyı doğaya salınmıştır” denildi.

Tosya Ormanlarına 2 Bin Adet Böcek Bırakıldı

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!