YAREN OCAĞINI İSMAİL AKAR YAKTI

featured

Geçtiğimiz hafta sonu Tosya Ahi Yaren ve Kültür Derneğinde ocak yakma işini Tosya Yarenlerinden Küçük Başağa İsmail AKAR üstlendi. Yaren gecesine ise bu hafta Çankırı yarenleri katıldı.

 

Geleneksel hale gelen yaren gecesinde geçtiğimiz hafta sonu Çankırı yarenlerinden Yaren Başağa İbrahim Şenbayram ve beraberinde Çankırı yarenleri, Tosya esnafları ve daire kurum amirleri ağırlandı. Karşılama ve selamlamanın ardından  Baş Ağa ve Yaren Dernek Başkanı Recep Çakmak Ahi ve Yaren hakkında misafirlere kısa bilgiler verdi. Ahi ve Yaren Kültürünün Oğuzlar’dan geldiğini anlatan Çakmak burada kültür ve eğlence boyutunu uyguladıklarını belirtti.  Yaren her zaman kendisini sorgulayan insan olma vasfıdır diyen Çakmak, yapılan her eğlencede bir kültür bir anlam var bu akşam burada eskiden televizyon ve radyo olmadan nasıl vakit geçirildiğini uygulayacağız dedi. Yaren baş ağalarından İsmail Akar ise konuşmasında “bu geceye katılarak bizleri onurlandırdınız Yarenin tek bir derdi var; dost olmak, yaren olmak, geceniz daim olsun tekrardan hoş geldiniz sefalar getirdiniz” dedi.

Çankırı yaren baş ağası İbrahim Şenbayram ise konuşmasında “oğuzlardan gelen bu gelenek yaklaşık yüz senedir Çankırı da sürüyor büyük başağa ahi babayı küçük başağa ise yaran ı temsil ediyor, aslı ise esnaf teşkilatına dayanan saygı ve disiplinden geçiyor, bu mecliste kardeşlik arkadaşlık beraberlik sürüyor ve bizler de bu meclis için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, bu kültürü de gelecek nesillere taşıyacağız” dedi.

Yaren geleneği olarak akşam saat 20:30 da selamlama seromonisi ile alınan misafirlere Sazende Yarenağa Fatih Tabakoğlu nun söz ve müziği olan karşılama gösterisi sunuldu ardından, yöremize has halk oyunları, orta oyunları oynandı, tekerlemeler söylendi. Gecede Adnan Bektaş tarafından söylenen Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Musikisinden eserlerin icra edildi. Çankırılı Yarenler ve Tosyalı yarenler hep birlikte söyledikleri parçalar ve birlikte oynadıkları orta oyunları ile stres atıldı. Gecenin bitiminde ise yaren geleneği gereği misafirler Cezayir Marşı eşliğinde, dış kapıdan Başağa tarafından tek tek vedalaşarak uğurlandı.

 

 

 

 

 

 

YAREN OCAĞINI İSMAİL AKAR YAKTI

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!