Tosya Pirinci Meclis Gündeminde

featured

Tosya Pirinci Meclis Gündeminde

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, çeltik üreticilerinin sorunlarını ve Tosya Pirincini Meclis gündemine taşıdı.

Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Mehmet Serdaroğlu, son yıllarda gıda fiyatlarının hızla arttığına dikkat çekerek, “özellikle 2 yıl önce çeltik ve pirinçte yaşanan sıkıntılar, ülke gündeminin ilk sırasına oturmuş, zamansız fiyat artışları hem üreticimiz hem de tüketicimiz aleyhine gelişmiştir” dedi.

 Tarım Bakanının o dönemde pirinç fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde artış olmasını “spekülasyon” olarak değerlendirdiğini hatırlatan Serdaroğlu,  geçen süre içerisinde ve özellikle çeltik hasadının yapıldığı bu günlerde üreticilerin sorunlarının devam ettiğini, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım yapmaması ve girdi fiyatlarının sürekli artmasına rağmen çeltik fiyatlarının 2002 yılının da altında olmasının üreticiyi zorda bıraktığını kaydetti. 

     Serdaroğlu, “bölgemize ait olmayan pirinçlerin Tosya pirinci adı altında satılması da çiftçimiz açısından ayrı bir mağduriyet oluşturmaktadır” diyerek Tarım Bakanı Eker’e şu soruları yöneltti:

1- 3-4 yıldır TMO’nun çeltik alımı yapmamasının sebebi nedir?

2- 2010 yılında TMO tarafından taban fiyat açıklanarak çeltik alımı yapılacak mıdır?

3- TMO depolarında, emanetler ve satılıp ta depolardan çekilmeyenler hariç, ne kadar çeltik var?

4- Şuan itibariyle olağanüstü hal stoklarımız ne durumdadır? Miktarını ürün bazında açıklar mısınız?

5- Diğer pirinçlerin Tosya Pirinci adı altında satılmalarını önlemek için bir çalışmanız var mıdır? Bunlara bir denetim ve yaptırım uygulamayı  düşünüyor musunuz? 

Tosya Pirinci Meclis Gündeminde

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!