2010 YILI GELİR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ BAŞLADI

        MÜJDAT GÜNEY

             SERBEST MUHASEBECİ

                      MALİ MÜŞAVİR

Smmm_mujdat@hotmail.com

            www.mujdatguney.com

 

2010 YILI GELİR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ BAŞLADI

         Gelir Vergisi mükelleflerinin 2010 yılı kazançlarına ilişkin beyannamelerini 01-25 Mart tarihleri arasında vermeleri gerekiyor.

         Bilindiği üzere Gelir Vergisi Beyannamesinin internet ortamında Gelir İdaresine son verilme tarihi 25 Mart’tır. Bu durumda 2010 yılı Yıllık Gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi de 25 Mart 2011’dir. Tahakkuk eden gelir vergisinin 1. taksiti Mart-2011 ayı sonuna kadar, 2. taksiti ise Temmuz-2011 ayı sonuna kadar ödenecek.

         Ticari, zirai ve serbest meslek kazanç sahiplerinin beyannamelerini elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yani bu mükellefler beyannamelerini kağıt ortamında göndermeyecekler.

          Sadece kira geliri olan mükelleflerin; Binalarını mesken olarak kiraya vermeleri durumunda 2010 yılı için 2.600,00 TL’ye kadar olan kira gelirleri gelir vergisinden istisnadır. Binaların işyeri (stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt kiranın 2010 yılı  için 22.000 TL.yi aşmaması halinde beyanname verilmeyecek ancak bu rakamın aşılması halinde tümü için beyanname verilecektir.

 

E-SÖZLEŞME ZORUNLULUĞU BAŞLADI

          Bilindiği üzere, 405 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 01/03/2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Gelir idaresi Başkanlığının internet sitesinden yaptığı açıklamaya ve söz konusu tebliğe göre, 01/03/2011 tarihinden itibaren E-Beyanname sisteminde sözleşme bilgisi aranacağından, Mali Müşavirlerin tebliğ uyarınca zorunlu bulunan sözleşme bilgi girişini 15/03/2011 tarihini beklemeksizin (eğer bu tarihten önce beyanname gönderilecekse beyanname göndermeden önce) yerine getirmeleri gerekmektedir.

          Ayrıca, 2010 yılı içerisinde iptal/fesih edilen veya süresi biten sözleşmelerin hükmü devam etmediğinden sistemden bildirilmelerine gerek bulunmamaktadır.

                      Sisteme sözleşme bilgilerini girmeyen meslek mensupları, mükelleflerine ait beyannameleri göndermeyeceklerdir.

 

VERGİ BORÇLARINA KOLAYLIK GETİREN (TORBA) YASA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ        

        Kanun 25.02.2011 tarihli ve mükerrer 27857 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

        Daha önceki yıllarda gayrimenkul kira gelirleri veya ticari bir işten dolayı elde etmiş olduğu gelirleri bulunan ancak bunu zamanında beyan etmeyi unutmuş olan mükelleflerimize de bir hatırlatma yapmakta yarar var. Bu mükellefler 25 Şubat tarihli mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Torba Kanun’ tabir edilen 6111 sayılı kanundan yararlanmak suretiyle pişmanlıkla beyannamelerini vermeleri halinde herhangi bir ceza uygulanmadan sadece gecikme zammı yerine TEFE veya ÜFE oranında faiz uygulanacak. Bu suretle çıkan vergi ve gecikme zammı 36 aya kadar iki ayda bir taksitler halinde ödenebilecektir.

 

PRATİK BİLGİLER

Süresi Mart 2011’de Sona Eren Ödemeler;

           Şubat-2011 dönemi Muhtasar ve KDV Beyannamelerin verilmesi, Tahakkuk Eden   Vergilerin Ödenmesi,

           Şubat Ayına Ait 4/a-b Kapsamındaki (SSK – Bağ-kur) Primlerin Ödenmesi

           Şubat Ayına Ait Form (Ba) ve (Bs) nin verilmesi

           Gerçek Usulde Vergilendirilen Mükelleflerin 2010 yılına ait Gelir Vergisi Beyanı ve 1.Taksit ödemesi

            Gayri Menkul Sermaye İradı (Kira) gelirleri olanları 2010 yılına ait Gelir Vergisi Beyanı ve 1.Taksit ödemesi

           E-Sözleşmelerin Meslek Mensupları tarafında İnternet ortamında bildirilmesi

           

NOT : Görüş ve önerilerinizi www.mujdatguney.com adresinden iletebilir, ayrıca bu adresten makaleleri de takip edebilirsiniz.

2010 YILI GELİR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ BAŞLADI

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!