Başkentte Kastamonu Günleri Başladı

featured

Başkentte Kastamonu Günleri Başladı

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bu yıl yedincisi düzenlenen “Başkentte Kastamonu Günleri”nin açılışını yaptı.

Kastamonu Dernekler Federasyonunca, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin açılış töreni, İnebolu Belediyesi “Heyyamola”, Cide Kaymakamlığı ve Tosya Belediyesi halk Oyunları ekiplerinin gösterileriyle başladı.

TBMM Başkanı Şahin, yaptığı konuşmada, Kastamonu Günleri’nin yedincisinin açılışında bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Kastamonu Günleri’nin bir gelenek oluşturduğuna değinen Şahin, “Başka iller de etkinlikler düzenlemeye başladılar. Tüm illerin kültürel değerlerini, farklılıklarını Başkentte sergilemesi kadar doğal bir şey olamaz. Bunun öncülüğünü Kastamonu’nun başlatması ve başarıyla devam ettiriyor olması hepimiz için bir kıvanç kaynağıdır” dedi.

TBMM’de dün çok anlamlı bir açılış gerçekleştirdiklerini anımsatan Şahin, şunları söyledi:

“Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi resim-iş bölümü öğrencileri İstiklal Marşımızın 10 kıtasını resimlere yansıtarak Milli mücadelemizin İstiklal Marşı’na yansıyan güzel yanlarını resim sanatıyla birleştirdiler. Aynı zamanda TBMM’de İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 90. yıl dönümünü kutladık. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un aramızdan ayrılışının 75. yılında bir kez daha onu rahmetle minnetle andık.

İstiklal Marşı ve Mehmet Akif deyince öncelikle aklımıza Kastamonu gelir. Çünkü İstiklal Marşı’nı yazdıran ruh, istiklal mücadelesinde verilen mücadelede saklıdır. Bu mücadeleyi veren illerin başında Kastamonu, İnebolu ilçesiyle diğer ilçe ve beldelerimiz gelmektedir.”

İstiklal Marşı ile diğer ülkelerinin milli marşlarının arasındaki farka da dikkati çeken Şahin, diğer milletlerin bağımsızlıklarını elde ettiğinde, Türk milletinin ise bağımsızlık mücadelesi sırasında milli marşı olduğunu vurguladı.

İstiklal Marşı’nın, Kurtuluş Savaşı devam ederken, 12 Mart 1921’de milli marş olarak kabul edildiğini vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün şiddetiyle mücadele devam ederken, TBMM milli marş için bir yarışma açıyor. Henüz Cumhuriyet kurulmamış, milli mücadele bitmemiş, düşman ülkeden atılmamış, kovulmamış ve bizim İstiklal Marşı’mız var, kabul ediliyor. Bunun sebebini İstiklal Marşı’nda çok açıkça görürüz. Mehmet Akif şöyle der, ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım.’ Bu sözlerden kastı şudur, ‘Bu millet en zor şartlar altında dahi hiçbir zaman, geçmişte, bugünde, gelecekte başkalarının boyunduruğu ve himayesi altına girmeyecek, mandası olmayacaktır.’ Bu inancı ifade etmek için Kurtuluş Savaşı devam ederken. İstiklal Marşı milli marş olarak kabul edilmiştir.”

Kastamonuluların, milli mücadeleye ciddi katkısı olduğunu, ülkenin mayasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Kastamonuluların önemli rol oynadığını vurgulayan Şahin, “Cepheye, askerlerimize cephane sevk eden Kastamonulular, şimdi kültürleriyle Kastamonu’yu daha iyi günlere taşıma azim ve kararlılığıyla yedinci defadır Ankara’da bir etkinlik düzenliyorlar. Geçmişle bugün arasında böylesine anlamlı bir bağ görüyorum” diye konuştu.

-“TADIMLIK Kastamonu HAZIRLADIK”-

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, başkentteki Kastamonu dostları ve Kastamonulu sivil toplum örgütleri öncülüğünde, AKM’de “bir tutam tadımlık Kastamonu” hazırladıklarını belirterek, “Doyumluğa Kastamonu’ya bekleriz” dedi.

Kastamonu Dernekler Federasyonu Başkanı Hasan Şen de birçok ilde Kastamonu günleri düzenlediklerini belirterek, “Ankara’daki bu etkinliklerin ilimizin öncülüğünde başlamasının gururunu yaşıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Şahin, fuarın açılış kurdelesini kesti. Açılışa Kastamonu Milletvekilleri, İlçe Kaymakamları ve İlçe Belediye Başkanları ile çok sayıda vatandaş ile Kastamonulular katıldı.

Programı nedeniyle TBMM’ne dönmek zorunda kalan Meclis Başkanı Şahin, akşama doğru etkinlikleri izlemek üzere yeniden Atatürk Kültür merkezine geldi ve çeşitli stantları gezip başta yöresel sanatlarımız olmak üzere çeşitli etkinlikleri izledi.

Meclis Başkanı Şahin’in ikinci gelişi beklenirken Kastamonu Valisi Bektaş ve beraberindeki konuklar çeşitli stantları gezerken gazetemiz Açıksöz’ün de standını ziyaret etmiş ve gazetemizi incelemiştir.

Fuar, 20 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Başkentte Kastamonu Günleri Başladı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!