ALIŞVERİŞ HUZURUMUZU BOZMASIN

“Alışveriş tutkusu bağımlılık gibidir. Hele de günümüzün cazip fırsatlarına hayatımıza kolaylık sağladığı iddia edilen kredi kartları da eklenince bu iş iyice içinden çıkılmaz bir hal alır. Peşin para ödemeyince yaptığı harcamayı fark etmeyen çiftler, gerçek manada ihtiyaç olanla keyfi olanı ayırt etmeksizin harcamaya başladıysa, gelen faturaların beraberinde gerginlikler getirmesi de kaçınılmaz olur.

Bu durumda eşlere düşen elinin ayarını bilmek, ortak bütçeyi iyi hesap etmektir. Ortak bütçeyi iyi hesap etmek ise “benci” bir zihniyeti bir kenara bırakarak her adımda ikili düşünüp “biz” olmanın farkına varmaktan geçer. Ancak bu şekilde, benlikten uzaklaşıldığı takdirde, yapılan bilinçsiz alışverişin sonunun nereye varacağı görülür ve böylece tatsızlıkların yuvamızı çatırdatmadan önüne geçilmiş olur.

İlk olarak alışveriş salgınına tutulmadan önce frene basmayı bilmek gerekir. Pek çok ailenin ocağının borçlar yüzünden söndüğünü görüp keskin bir viraja girmeden kendimize ya da eşimize “dur” demek gerekir. Bizlere çok uzak gelse de bu durum, “Biz yaşamayız böyle bir krizi, elimizin ayarı var” desek de yaşadığımız zaman bizi buna itiyor ne yazık ki. Her gün yeni bir ürün, yeni bir indirim, yeni bir moda çıkıyor karşımıza. Evliliğimizin, alışveriş tutkumuz ve bu tutkumuzun sebep olduğu maddi sıkıntılar, borçlar yüzünden sarsılmasını istemiyorsak uzmanlara kulak verelim.

Uzman psikiyatrist Barış Önen Ünsalver eşlerin borçlar karşısında bilinçli ve yapıcı bir tavır takınması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Borç ödeyip, sorun yokmuş gibi davranılmamalıdır. Borç konusunu hiç konuşmamak da sürekli konuşmak da ilişkiyi yıpratır ve sorunun çözümsüz kalmasına neden olur. Borçlara sebep olan eş suçluluk hisseder ve suçluluk duygusu öfkeyle dışa vurulabilir. Yani suçlu hissettiği için daha öfkeli tepkiler verebilir. Ya da suçluluk yetersizlik hissi ve özgüven düşüklüğüne neden olabilir. Bu duygular alışveriş ya da para harcama davranışını daha da arttırabilir. Sorunu fark eden eş borcun sorunlu para harcama davranışından kaynaklandığını gösterdikten sonra meselenin çözümünde eşine destek olacağını vurgulamalıdır.

ALIŞVERİŞ HUZURUMUZU BOZMASIN

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!