Kastamonu Evliyaları Anma haftası

featured

Şeyh Şabanı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası

Şeyh Şaban-ı Veli ve Evliyaları Anma Haftası başladı..

Kastamonu 19.uncu Şeyh Şaban-ı Veli ve Evliyaları Anma Haftası başladı…

      Bu yıl 19. düzenlenen Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası etkinlikleri dün Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’na hafta çelenginin sunulması, ardından Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi’ndeki programla başladı.

      Pazar günü Benli Sultan etkinliği ile son bulacak haftanın açılışı Kur’an-ı Kerim okuması, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Vakfı Başkanı Hikmet Bayraktar, dünkü gazetelerde de yer alan haftayla ilgili mesajını konuşma kürsüsünde de tekrarlayınca, Vali Mustafa Kara’nın sitemleriyle karşılaştı.

      Vakıf Başkanı Bayraktar’dan öncelikle yapılanlara teşekkür etmesini, yapılmayanlarla ilgili de eleştirilerini beklediğini ifade eden Vali Kara, Ilgaz’daki kayak tesislerinden, İnebolu yolu üzerindeki Ecevit Hanı’na kadar, kültür ve turizm konularında yapılanları bir bir anlattı.

     Kastamonu’nun kültürel ve tarihi değerler açısından gerek sayı ve gerekse özellikleri bakımından ülkemizin önde gelen vilayetlerinden biri olduğunu vurgulayan Vali Mustafa Kara, “Kastamonu’yu tanıtmak, ilimize gelen yerli yabancı konuk sayısını artırmak bizim olduğu kadar her Kastamonulunun da vazgeçilmez görevidir. Dünya milletleri arasından seçkin bir yeri olan yüce milletimiz gittikleri her yere sayısız hizmet götürmüş, camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, kervansaraylar ve imarethaneler gibi büyük eserler bırakmıştır” dedi.

     Kastamonu’da kısa dönem içersinde büyük hizmetlere imza attıklarının da altını çizen Vali Kara, sözlerini şöyle tamamladı:

    “Şeyh Şaban-ı Veli Türk tarihinde önemli şahsiyetlerden biridir. Türk toplumu için son derece önemli biridir. Büyük sözü vardır; Gelişiniz güle güle, Gidişiniz güle güle, her işiniz güle güle. Bu sözleri ile bütün yapılan işlerde moraliniz düzgün olsun diyor. 500 yıldır aynı isim etrafında bütünleşerek ondan büyük moral alıyoruz.”

     Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu ise yaptığı konuşmada, kainatta her varlığın değişik istek ve özlem içerside olduğunu, kiminin zenginlik gibi maddi isteklerinin bulunduğunu söyledi. Tüm insanların ruh derinliklerinde ise çok daha anlamlı, kutsal ve yüce özlemler bulunduğuna dikkat çeken Topçuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Mutluluğu arayan insanoğlu gerçekte sadece hakikati aramaktadır. Çünkü kalp ve vicdan taşıyan herkes ancak hakikatle ebedi mutluluğu yakalayabileceğini çok iyi bilmektedir. Manevi tesiriyle bizleri her yıl burada çiçek kokusuna kapılmış arılar gibi toplayan Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’nin hayatına baktığımızda çok derin ve düşündürücü manalarla dolu olduğunu anlıyoruz. O’nun çok iyi yetişmiş bir alim olmasının yanında, Yunus Emre’nin tevazu ve ermişliğinin, Mevla’nın gönül adamlığı ve dostluğunun Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’nde bir araya geldiğini görüyoruz. Bu nedenle Hazreti Pir Şeyh Şaban-ı Veli, Anadolu evliyaları arasında önemli ve ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri, milletimizi tarihte büyük bir millet yapan ve dünyaya hakim kılan değerlerin yaşanması, yaşatılması ve yayılmasında, Türk İslam medeniyetinin ilerlemesi ve dünyada söz sahibi olmasında önemli bir manevi önder olmuştur.”

     Geleneksel Türk El Sanatları Sergisi’nin de açıldığı haftanın açılışına, Vali Mustafa Kara ve Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu’nun yanı sıra, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay, İl Emniyet Müdürü Ömer Altıparmak, Müftü Fuat Altındaş, çok sayıda bürokrat ve vatandaşlar da katıldı.

Kastamonu Evliyaları Anma haftası

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!