ALACAKLAR VE MATRAH ARTIRIMI

Bayram öncesinde arefe günü Devlet Bakanı  ve Başbakan Yardımcısı, Ali Babacan tarafından açıklanan Bazı alacakların yeniden yapılandırmasına ilişkin kanun tasarısı ile iş dünyasının birçok talebi tasarıda ele alınmış olmakla birlikte, hükümetin geçmişe bir sünger çekip ileriye, büyümeye bakmak istediğini anlıyoruz. Alacakların yapılandırmasını önceki yazımızda maddeler halinde geçmiştik. Bu yazımızda tasarıda yer alan durumuna göre alacakları, matrah artırımını, pişmanlık beyanlarını, stok beyanı ve varlık barışına değineceğiz.

Kesinleşmiş Kamu Alacaklarında;

Alacak asıllarının tamamı,  SGK tarafından uygulanan idari para cezalarının % 50’si, Alacak aslına bağlı olmayan cezaların % 50’si, Gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak belirlenecek tutar, ödenecektir.  Vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların tamamının,  Para cezalarının kalan % 50’sinin,  Gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer’i alacakların tamamının, tahsilinden vazgeçilecektir.  TEDAŞ, TRT, KOSGEB ve OSB alacaklarında da aynı kurallar uygulanacaktır.

İhtilaflı Kamu Alacaklarında;

İhtilafın bulunduğu safhaya göre;  Alacak asıllarının % 50’si veya % 20’si,  Asla bağlı olmayan cezaların %25’i veya %10’u,  Gecikme faizi ve gecikme zammı yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak hesaplanacak tutar, ödenecektir.  Vergi aslına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamı ile gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi, faiz gibi fer’i alacaklardan vazgeçilecektir.  SGK’nın prim alacak asıllarında ise herhangi bir indirim yapılmayacak, idari para cezalarının % 25’i ile gecikme zammı ve gecikme cezası yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak belirlenecek tutar ödenecektir.

İnceleme ve Tarhiyat Safhasındaki Alacaklar;

 İnceleme ve tarhiyat safhasındaki alacaklarda başlanılmış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edilecektir. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra;  Tarh edilen verginin % 50’si,  Gecikme faizi yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak hesaplanacak tutar, ödenecek, kalan alacak asılları ve vergi cezaları ile gecikme faizi gibi fer’i alacaklardan vazgeçilecektir.

Pişmanlık Beyanları;

 Pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname veren mükelleflerin, tahakkuk eden;  Vergilerin tamamını,  Pişmanlık zammı, gecikme faizi yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak hesaplanacak tutarı, ödemeleri halinde vergi cezalarının, pişmanlık zammının, gecikme faizinin tahsilinden vazgeçilecektir.  Gümrük vergileri için de aynı esaslar öngörülmüştür.  Emlak vergisi bildirimini süresinde vermemiş olan mükelleflere bildirimde bulunma imkanı verilmekte,  Vergilerin tamamı,  Gecikme faizi yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak hesaplanacak tutarın, ödenmesi şartıyla, bu vergiye bağlı gecikme faizi ve vergi cezalarının tahsilinden vazgeçilmektedir.

MATRAH ve VERGİ ARTIRIMI

Mükelleflerin 2006 ila 2009 yıllarında beyan ettikleri;  Gelir Vergisi,  Kurumlar Vergisi ,  Gelir Stopaj Vergisi ,  Katma Değer Vergisi, matrahlarını/vergilerini Kanunda öngörülen oranlarda artırmaları ve belli bir oranda vergi ödemeleri koşuluna bağlı olarak bu vergi türlerinden inceleme ve tarhiyata muhatap olmamaları yönünde düzenleme yapılmaktadır.

STOK BEYANI VE VARLIK BARIŞI

İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan malları kayda alma,  Kayıtlarda mevcut olduğu halde işletmede yer almayan mallar ile kasa mevcutları için düzeltme işlemleri yapma, imkanı getirilmektedir.  Mükelleflerin beyan ettikleri bu değerler üzerinden belirli bir oranda vergi ödemeleri halinde herhangi bir vergi ve ceza uygulanmayacağına ilişkin düzenleme yapılarak işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi sağlanmaktadır.  Yurt dışında bulunan varlıklarını süresi içinde Türkiye’ye getiremeyenler ile süresi içinde sermaye artırımında bulunmayanlara ve tarh edilen vergileri vadesinde ödemeyenlere Varlık Barışından yararlanabilmeleri için ilave süre verilmektedir.

 

ALACAKLAR VE MATRAH ARTIRIMI

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!