Tosya Pirincinin Ekim Hazırlıkları Başladı

featured

Tosya ile özdeşleşen ve ismiyle markalaşan Tosya Pirincinin ekim hazırlıkları başladı.

İlçemize özgü olan meşhur Tosya Pirincinin 120 gün sürecek maratonu ekim hazırlıkları ile başladı. Ekim sezonunun başlangıcında pirinç ekiminin ilk safhası olarak bilinen ve Keşan adı verilen toprağın işlenmesinin ardından su tutularak tesviye işlemi yapılıyor.

İlçemiz Aşağıdikmen Köyü’nde pirinç ekim hazırlıklarına başlayan çiftçiler toprağın sürülmesiyle birlikte çeltiğin olmazsa olmazı tarlaya su tutma işlemi çalışmalarına devam ediyor. İşlenen topraklarına Devrez Çayı’nın suyunu tutan çiftçiler arazinin su ile kaplanmasının ardından Keşan yapmaya başlıyor. Tarlalarını tesviye yaparak ekime hazır hale getiren çiftçiler, tohumları nemli ortamda kökleşmeye bırakarak gerekli olgunluğa ulaşmasını bekliyor.

İlçemizde yaklaşık 8 bin dönüm arazide ekim yapılması beklenen Tosya Pirinci Keşan adı verilen arazinin tesviye işleminin tamamlanmasının ardından toprakla buluşmaya başlayacak.

Pirinç ekim sezonunun başladığını ve 8 bin dönüm alanda çeltik ekimi yapılmasını beklediklerinin altını çizen Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada; “Tosya Ziraat Odası Başkanı ve Aşağıdikmen Köyü Muhtarı Kadri Eken. Çeltik sezonu başladı bizde Keşan yapmaya başladık. Çeltik ekiminin hazırlıklarını yapıyoruz. Bugünkü yaptığımız işlem Keşan. Tarlanın düzlenmesi. Keşanın anlamı toprağın tesviyesinin yapılarak düzlenmesi ve aynı oranda su tutmasıdır.

Bundan sonraki aşama tohum aşaması. İnşallah köklenmeye bıraktığımız tohumu atacağız. Üçüncü aşaması ise ilaçlama aşaması, yabancı otalara karşı ilaçlama yapacağız. 10 gün geçtikten sonra gübre vereceğiz. Sonrasında ise sulamalarına devam edeceğiz. Sezonunu, hasat dönemini bekleyeceğiz. İnşallah hasat dönemi Eylül’ün 20’si gibi başlar. Çiftçilerimizin bereketli ve bol kazançlı bir hasat dönemi geçirmesini diliyorum.

Bizim arazimizde tohum çeşitliliği var. Yerel çeşidimiz Sarıkılçık ve Yaşar çeşidi. Yaşar çeşidi bizim burada oluyor ama Sarıkılçık çeşidi ise üst kodlarda oluyor. Yukarı Ova diye tabir ettiğimiz Suluca ve Akbük tarafında oluyor. Bu yıl Efe ve Yatkın çeşitlerini de ekiyoruz. Beklediğimiz verimi alabilirsek bu çeşitlerin ekimine devam edeceğiz.

Bu yıl ekim alanımızı 8 bin dönüm olacağını tahmin ediyoruz. Beyanlar devam ediyor, ekim ruhsatları devam ediyor. Bu yıl Tosya Kaymakamlığı, İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ve Tosya Ziraat Odası İşbirliğinde toplam 55 ton Efe ve Yatkın çeşidi çeltik tohumu dağıttık. Kaymakamımız Suat Hatam’a, İlçe Tarım Orman Müdürümüz Ali Çakar’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bereketli bol kazançlı bir üretim sezonu diliyorum” diye konuştu.

Tosya Pirincinin Ekim Hazırlıkları Başladı

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!