Erkek Eve Geç Gelirse

Gece hayatı, kahve ve alkol alışkanlığı, arkadaş gruplarından kopamama gibi bağımlılık yapan sebepler de erkeğin eve geç gelmesinde büyük rol oynar. “Erkek dediğin eve geç gider, eşine de hesap vermez” anlayışıyla, bazı erkekler eve geç gelmeyi erkeklik nişanesi gibi görebiliyor. Ailesinden aldığı terbiyede, evin erkeği ya da baba modeli vaktini dışarıda geçirmiş olabiliyor. Evlendiği zaman eve erken gelir, hanımının yanında zaman geçirirse, yetiştiği çevreye uymadığı için yakın akrabalar tarafından  “kılıbık” ya da moda terimle “layt erkek” olmakla itham edilme korkusuyla, erkek her an kendini evin kapısından dışarı atacak fırsatlar kollar. Bu çemberi kıramamış ve yaşını başını almış aile babaları, daima eşine ve evine karşı meşguldür. Eve geç gelme nedenleri sorulduğunda, bildik cümleler duyarsınız: “Ne yapalım, evde huzur yok, karı dırdırı çok; hanım beni evden soğuttu, istediğim gibi davranmıyor, giyinmiyor.” Eğer eşiyle sorunu yoksa “Erkek adamın evde ne işi var. Yatmadan yatmaya eve gider” der. Aslında hiçbir sebep yokken sadece kendi istediği için ya da ev ortamında yapacak bir şey bulamadığı için eve gecenin bir saatinde gelen erkek, olayın faturasını eşine de çıkarır: “Beni eve bağlasın, kadınlığını bilsin.”

Biri 14, diğeri 13 yaşında iki oğul babası olan doktor arkadaşım, doktorluk mesleğinden dolayı oldukça yoğun bir 10 yıl geçirmiş. Şimdi ergenlik döneminde olan çocuklarının bebeklik ve çocukluk dönemlerinde, iş yoğunluğundan pek yanlarında olamamış. Son 4-5 yıldır ise işlerini düzene koymuş, çocuklarının gelişiminde kendisine olan ihtiyacı görmüş ve akşam beş olunca evin yolunu tutmaya başlamış. Pazar günlerini, mutlaka eşi ve çocuklarıyla bir arada geçirmeye özen gösteriyor.

Doktor Beyin böyle  davranmasında eşinin gayretleri de hayli etkili olmuş. Eşinden hiç değilse pazar günlerini ailesine ayırmasını, çünkü çocukların ve kendisinin buna ihtiyaçları olduğunu söylemiş. Eşinin evde olduğu pazar günlerine hiçbir iş bırakmamış. Ev işlerini ve yemekleri cumartesi günleri yapıp, pazar günleri tüm aile bir arada vakit geçirmişler. “Çocuklarım erkek olduğundan ergenlik döneminde bana çok ihtiyaçları var” diyen Doktor Bey, evladın işten önemli olduğunu idrak etmiş bir baba. “Bu yüzden hayatımda işi ikinci plana almam gerektiğini kavradım. Çocuklar kişilik gelişimleri döneminde birini kendilerine örnek almak isterler. Erkek olduklarından, eğer beni evde göremezlerse, onlara vakit ayıramazsam, kendilerine başka birini örnek alırlar. Seçtikleri örnekler doğru olmayabilir. Bu yüzden onların eğitiminde ve hayatlarında iyi bir ‘baba modeli’ bulunması gerektiğini düşünüyorum ve onlara vakit ayırmaya çalışıyorum.

 

Erkek Eve Geç Gelirse

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!