“Balkanlarda Türk Varlığı” Paneli

featured

Üniversitemizde “Balkanlarda Türk Varlığı” Paneli Düzenlendi

Üniversitemizde “Balkanlarda Türk Varlığı” konulu panel 8 Nisan 2015 tarihinde 3 Mart Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Panelde Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Şanlı, Balkanların çok zor şartlarda vatan haline geldiğini belirterek Balkanların sıkıntılı bir coğrafya olduğunu söyledi. Konuşmasının devamında Şanlı “Bu topraklarda oturuyorsanız ve buranın nimetlerinden istifade etmek istiyorsanız, bazı sıkıntılar çekeceksiniz, bunlardan kaçmak yok. Dolayısıyla orada dilimizi ve dinimizi iyi aksettirebilirsek Çanakkale’de şehit olanlar boşuna olmamış olacak. Şimdi maalesef tarihimizi dizilerle öğreniyoruz. Yazılı kaynaklardan ve belgeler üzerinden gitmeliyiz. Böyle yaparsak hayal üzerinden gitmemiş oluruz. Bugün yaşadığımız dünya, maalesef sanal bir dünya üzerine kuruldu. Balkanlarda bir yeşil hat vardır. Bu hat, Arnavutluk Tiran’dan başlar ve Viyana’ya kadar devam eder, eğer biz o yeşil hattı muhafaza edemezsek yarın öbür gün burada böyle konuşma imkanını bulamayız.” ifadelerine yer verdi.

Kosova Priştina Üniversitesi Filoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergin Jable ise Balkan coğrafyasından örnekler vererek Osmanlı’nın Balkanlar’da 600-700 yıl kaldığını ve Kapıkule’den Bosna’ya kadar olan bölgede 15 milyona yakın Türk ve Müslümanın yaşadığını söyledi. Ayrıca “Istırap ve acı içinde, işkenceyle, savaşlarla, ekonomik krizlerle 150 yıldır Balkanlardan Türkiye’ye göç devam etmektedir. Bugün Kosova’nın içinde binden fazla misyoner kurumu var, kişiden bahsetmiyorum kurumdan bahsediyorum. Bunların 2 milyon insanın içinde ne işi var?” değerlendirmesinde bulundu. Balkanlarda haritaların günden güne değiştiğini ve bu konuda birçok devletin seyirci kaldığını dile getiren Jable, Türkiye’nin bu duruma seyirci kalmadığını ve birçok girişimde bulunduğunu belirtti.

Yazar-Avukat Refki Taç ise Balkanlardan asıl itilenin Türkler olduğuna işaret ederek, “Oradaki Türk varlığını belirtmek için yazıyoruz, çiziyoruz. Biz, orada değer ve medeniyet oluşturmuş bir milletiz. Balkanların Türk varlığına ihtiyacı var. Balkanlardan Türk değeri çıkarsa orada insaniyetlik temelleri çöker. Batı, Balkanlarda öyle bir bulut oluşturmuş ki insan hakları ve demokrasi yanında Türk eserleri görünmüyor. Bizim oradaki değerlerimiz yer altındaki madenler değil, şehitlerimiz” ifadesini kullandı. Ayrıca Taç konuşmasında günlük hayatımızda kullandığımız bazı kültürel kelimelerin bilerek hayatımızdan çıkarılmaya çalışıldığını ve bu konuda gençlerin çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Panel sonunda Kosova Priştina Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Morina’ya, Balkanlardaki Türk varlığına ve kültür mirasına sağladığı katkılar ile bu alanda yapmış olduğu bilimsel çalışmaların gelecek kuşaklara örnek teşkil edecek nitelikte olması münasebetiyle Üniversitemiz Senatosunun aldığı kararla Uluslararası İlişkiler alanında fahri doktora unvanı verildi. Prof. Dr. İrfan Morina’ya, Üniversitemiz binişi Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın tarafından giydirildi.

Panele, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sezgin Ayan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve idari birim yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve Kastamonu halkı katıldı.

Karşılıklı hediyelerin takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.

 

“Balkanlarda Türk Varlığı” Paneli

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!