Erçelebi : Memleket Sevgisi, Particiliğin Üstünde Olmalı

featured

Duayen Politikacılar Anayasa Referandumunu değerlendiriyor..

Erçelebi: “Memleket sevgisi, particiliğin üstünde olmalı”

 “Memleketini seven herkes oyunu ‘evet’ demekten yana kullanmalı, asıl milliyetçilik burada halkın yararını gözetmektir”

İlçemizde 1961’den beri politikanın içinde olan duayen politikacı İbrahim Erçelebi, 12 Eylül’de referanduma sunulacak Anayasa Paketi konusundaki görüş ve düşüncelerini gazetemize açıkladı.

1960 ihtilalinden sonra Adalet Partisi’nin kuruluş aşamasında görev almış, 12 Eylül 1980 ihtilaline kadar da bu partide Belediye Meclis Üyeliği, Belediye Başkan Vekilliği gibi etkin görevlerde bulunmuştur. 12 Eylül ihtilalinden sonra siyasi yasaklılar arasına alınmış, 1982 Anayasasının oylamasında liderleri Demirel’in gönderdiği yasaklı olmayan eski milletvekillerinin telkin ve desteği ile o Anayasaya “hayır” oyu verilmesi için çalışmış, bu arada da siyasi takibe uğramıştır. Doğru Yol partisi’nin kurulmasından sonra rahmetli Dr.Münif İslamoğlu’nun teşvik ve talebi ile yeniden aktif politikaya dönmüş ve Milletvekili adayı olmuştu. Çok az bir farkla Milletvekilliğini kaybeden Erçelebi, aktif politikadan çekilmiş, sadece mensubu bulunduğu politik düşünce sahiplerine tecrübeleri ile yol gösterici bir misyonu günümüze kadar sürdürmüştür. Halen de politik düşüncelerine değer verilen bir siyasi kimliği ile görüş ve düşünceleri toplumda yankı bulmaktadır.

12 Eylül’de yapılacak Anayasa referandumu için görüş ve kanaatlerini gazetemize açıklayan İbrahim Erçelebi’nin açıklamaları aynen şöyle:

“Memleketini seven herkes oyunu “evet” demekten yana kullanmalı, asıl milliyetçilik burada halkın yararını gözetmektir. Bu günlerde Anayasa referanduma girince kafaları karıştıran propagandalar yapılıyor. “Hayır” diyenler, neden “hayır” diyor, bunu anlamış değilim. Onlar da anlatamazlar, çünkü her madde demokrasinin biraz daha gelişmesine katkı sağlıyor. Demokrasi benim için olmazsa olmazdır. Beni en çokta şaşırtan olay, 1982 Anayasası onaylanırken, partilerin propaganda serbestisi yoktu. Ama o zaman Süleyman Demirel ve arkadaşları, bizlere eski milletvekillerini göndererek 1982 anayasasına “hayır” oyu kullanmamız gerektiğini söylediler. Ben “hayır” oyu kullandım, pişman da değilim. Bize bunu telkin edenler, Hüsamettin Cindoruk başta olmak üzere, dün “hayır” dedikleri kampanyaya bu gün kalsın diyorlar. Aynı şahıs bugün aynı Anayasanın değişmesine “hayır” diyor. Bunun memleket sevgisiyle hiç alakası yok. Memleketini seven herkes bu referanduma “evet” demek zorundadır. Çünkü milletin aleyhine bir tek madde yok. 21 Mayıs ihtilalini ben canlı yaşadım ve buna isyan ettiğim için siyasete girdim. Talat Aydemir olaylarını, 12 Mart olaylarını yaşadım ve ben de 12 Eylül olaylarının mağduruyum. O zaman tanımadığım siviller tarafından günlerce takip edildim ve hiç kimseye, aileme bile söylemedim. Bunları o zaman bizlere telkin edenler, şimdi nasıl o zaman istemedikleri Anayasanın şu an kalmasını isterler, bunu da anlamış değilim. Ben bütün gücümle bu Anayasa değişikliğine “evet” demek için uğraşıyorum. Ben belli bir yaşa geldim; hiç bir beklentim yok. Vatanını seven herkesin bu Anayasa oylamasına “evet” demesini istiyorum. Bu bir vatan borcudur.

Hiçbir partinin buna “hayır” derken, mantıklı bir açıklamasını göremiyorum. Hangi maddeye “hayır” diyorsun, bundan da bahseden yok. “Şu maddeyi beğenmiyorum” diyen yok. Ben hukukçu değilim ama, hukukçu olmaya gerek yok. Anayasa mahkemesinin siyasi karar verdiğini görmemek için buna gerek yok. Ben ömrümün büyük kısmını siyasetle geçirdim. Demirel’in en yakınlarından biriydim, sıradan bir ilçe başkanı değildim. Bana göre, memleket sevgisi parti sevgisinin üzerinde olmalı. Benim hiçbir partiye yakınlığım yok. Hepsine uzaklığım eşit. Mamak’ta mağdur olanların bugün “hayır” demesi milliyetçilik olamaz. Milliyetçi insan, kendi nefsinin istediğini millet menfaatine feda etmelidir. Sırf parti için hayır diyorlarsa, onlar milliyetçi olamaz. Milliyetini seven herkes “evet” demelidir. Ya da hangi maddesinin halkın aleyhine olduğunu açıkça söylesinler. Sadece iktidarı yıpratmak istiyorlar. Bu çözüm değil ki, birileri gider birileri gelir, fakat önemli olan demokrasinin yaşatılmasıdır.”

Erçelebi : Memleket Sevgisi, Particiliğin Üstünde Olmalı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!