Ve Tosya`ya kısmet

featured

Araç`a niyet Çankırı ve Tosya`ya kısmet

Bir yandan Treylerler, kamyonlar girip çıkıyorken, bir yandan da tesis içinde iş makineleri, insanlar yoğun bir koşuşturma içindeler. Çok değil bundan birkaç ay öncesini hatırlıyorum da, Karabük Belediye Başkanı Rafet VERGİLİ ile Safranbolu’da evinde konuşurken; Kardemir için Ferromangan üretecek tesisi Araç ilçemize kurmak için çok uğraştım, Her şey hazırdı. Belediye ve diğer tüm Araçlılar desteklerini sonuna kadar verdi ancak tesisin ihtiyacı olan yüksek kapasitedeki 80 megawatt elektrik bir türlü temin edilemedi. Şimdi bu tesis Çankırı Kurşunlu’da hizmete girdi.”diye anlatmıştı.  Araç ilçemize yüksek kapasite elektrik olmadığı için kurulamayan tesis şimdi Çankırı Kurşunlu’ya kurulmuş ve yüzlerce kişiye iş vermekte,  Bu zenginleştirme tesisi Araç ilçemize kurulmuş olsaydı şimdi Türkiye’de kendi alanlarında ilk olma özellikleri olan iki tesisimiz birden olacaktı.  Aynı tesisin bir benzeri Tosya İlçemize kurulmuş çalışıyor. Peki, bu mangan neyin nesi diye merak edenler için kısa bilgi şöyle. “Mangan veya Manganez atom numarası 25 olan element. Simgesi Mn dir. 1774 yılında keşfedilmiştir. Periyodik tablonun 7-B grubunda yer alır. Grimsi metal renklidir. En önemli metallerden biridir. Grimsi metal renklidir. Çeliğin dayanımını geliştiren bir alaşım elementidir. Bu özelliği içinde bulunan karbon miktarına bağlıdır. Yüksek karbonlu çeliklerde manganın etkisi sertlik ve dayanımı artırmaktadır. Aşağı yukarı her bir ton çelik için 7 kg kadar mangan kullanılmaktadır.
Toplam manganez baz rezervleri yaklaşık 5 milyar ton olup, bu rezervlerin % 90’ı Güney Afrika ve Ukrayna’da bulunmaktadır.
Manganez kullanımında en büyük pay Demir-Çelik sektöründedir. Üretilen cevherin % 90-95’i bu alanda tüketilmektedir. Manganlı demir alaşımları içinde en önemlisi ferro-mangan olup demir-çelik üretiminde kullanılan manganezin % 90’ı ferro-mangan halindedir. Manganez hemen hemen her türlü çeliğin üretiminde gerekli olup dökme demir eldesinde de önemlidir
Manganez üretiminde Çin, % 5.9’luk rezerve sahip olmasına rağmen, dünya üretiminin % 26.7’sini gerçekleştirerek üretimde ilk sırayı almıştır. Çin’i % 15.1 ile Güney Afrika, % 11.5 ile Gaban ve %10.5 ile Ukrayna izlemiştir. Türkiye manganez rezervleri görünür muhtemel 4 561 750 ton olup en önemli manganez rezervi 4 milyon ton ile Denizli Tavas’ta bulunmaktadır. Kardemir ferromangan ve ferrosiliko mangan ihtiyacını ithal etmek suretiyle karşılamaktadır.
Erdemir manganez cevheri ihtiyacını büyük oranda Denizli Tavas Ulukent manganez yatağından, Ferromanganez ihtiyacını ise ithalat yoluyla karşılamaktadır İsdemir’in mangan ürünleri tüketimi ise, ithalat yolluyla karşılanan ferromangan ve ferrosiliko mangan ile iç piyasadan sağlanan manganez cevheri ve demirli mangandır. 1999 yılı itibari ile tüketimler şöyledir: Ferromangan 7 679 ton; ferrosiliko mangan 3 233 ton ve demirli mangan 19 642 ton’dur. Manganez cevheri tüketimi ise bulunmamaktadır. Bugüne kadar tamamen dışa bağımlı olduğumuz bir konuda ülkemizin örnek gösterilebilecek bir sanayi tesisi Tosya Ortalıca’da kurulmuş, Ferro Mangan ve Ferro Siliko Mangan üretimi yapıyor.
Tesis sorumlusu Bahri BABALOĞLU bizlere tesisi gezdirirken halen tek ocakla üretim yaptıklarını ancak bunun yapılacak yatırımlarla kısa zamanda arttırılacağını, şimdilik 135 kişinin direkt olarak fabrika istihdam edildiğini yeni devreye girecek olan fırınlarla birlikte bu sayının kısa zamanda bini bulabileceğini anlatıyor.
Demir çelik fabrikalarının ihtiyacı olan ve şimdiye kadar yurtdışından ithal edilen bir ürün ülkemizde üretiliyor. Üstelik biri hemen yanı başımızda Tosya’da bulunuyor.
Bu yatırımın Tosya ilçemize kazandıran herkese teşekkürler.

Cebrail Keleş – Kastamonu Postası


Ve Tosya`ya kısmet

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!