Yrd.Doç.Çelebi; ‘Tosya’lı gerekli hassasiyeti ve fedakârlığı gösterdi’

featured
Yrd.Doç.Çelebi; ‘Tosya’lı gerekli hassasiyeti ve fedakârlığı gösterdi’

Tosya Meslek Yüksekokulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Ercan ÇELEBİ 13 Eylül 2010 tarihinde eğitim-öğretime başlayacak olan Tosya’nın gözbebeği yüksekokulu değerlendirdi. İşte o özel röportaj:

Tosya Meslek Yüksekokulu olarak temel sorunlarınız nelerdir?

Fizikî olarak güzel bir okul teslim almış bulunmaktayız. Bununla birlikte özelikle okulumuzun derslik ve ofis malzemelerinin tamamlanması konusunda azamî çaba sarf etmekteyiz. Her yeni kurulan okulda görülebileceği üzere, Yüksekokulumuzda da bir takım eksiklikler bulunmaktadır. Eğitim-öğretim faaliyetleri açısından bir eksiğimiz kalmamıştır. Akademik ve idarî personelin ofis malzemeleri de büyük oranda tamamlanmıştır. Çevre düzenlememiz ve bu çerçevede de bahçe düzenlemesi ve öğrencilere yönelik sportif faaliyet alanları eksik kalmıştır. Önümüzdeki aylarda bahçe düzenlemesinin de bitirilmesi düşünülmektedir.

1-     Okulda kaç bölüm var, bölümün devam etmesi için kontenjan ne kadar, kayıt yetersizliğinden bölümlerin kapanma riski var mı? 

Yüksekokulumuzda Muhasebe ve Vergi Bölümü ve Elektrik ve Enerji Bölümleri olmak üzere iki bölümümüz bulunmaktadır. Her iki bölüm için toplam kontenjan 200’dür.  Özellikle II. öğretimi tercih eden öğrenci sayısının 10’un altında kalması durumunda, her üniversitede olduğu gibi YÖK’ün kararı gereğince ilgili II. öğretim programlarının kapanma riski bulunmaktadır. Fakat Tosya Meslek Yüksekokulu için böyle bir endişe taşımamaktayız.

  3- Yüksekokul bünyesinde açılmış olan bölümler için yeterli ekipmana sahip misiniz (araç-gereç, makine teçhizat) Eğer değil iseniz hangi vadede nasıl temin etmeyi planlıyorsunuz?

İlk sene için gerekli donanım malzemesine sahibiz. Bilgisayar Laboratuarımız hazır durumdadır. Elektrik Laboratuarlarımızın malzemeleri için ihale süreci tamamlanmış olup, malzemelerin teslim edilmesini beklemekteyiz. Teknik açıdan projeksiyon donanımlı sınıflara da sahip bulunmaktayız. Bununla birlikte en son teknolojik donanıma sahip bir Yüksekokul ile öğrencilerimize kaliteli bir eğitim-öğretim hizmeti sunmak için yoğun çaba sarf etmekteyiz.

 4- Tosya Meslek Yüksekokulu olarak Rektörlükten ihtiyacınızı karşılayacak miktarda nakit destek, makine ve ekipman desteği alabiliyor musunuz?

Bilindiği gibi Tosya ile birlikte Taşköprü ve Araç İlçelerimizde de bu yıl Yüksekokullarımız faaliyete geçecektir. Bunun yanısıra merkezde de yeni fakülte binalarımızın bitirilmesi yönündeki çalışmalar hızlı bir şekilde devam etmektedir. İmkânlar dâhilinde Tosya Meslek Yüksekokulu için yeterli bir bütçeye sahip olduğumuz söylenebilir. Donanım malzemeleri konusunda da Rektörlük Makamından bu zamana kadar yeterli desteği almış bulunmaktayız.

5- Bugün ki tarih itibariyle Yüksekokula kaç kişi kayıt oldu? Bu sizin için yeterli mi? Yeterli değil ise ek kontenjanla nasıl artırmayı düşünüyorsunuz?

            Şu an için kayıtlar halen devam etmekte olup; bugün itibariyle Muhasebe ve Vergi Bölümümüze I. Öğretme 37 ve II. Öğretime 7 öğrenci kayıt yaptırmış bulunmaktadır. Bilindiği gibi Elektrik ve Enerji Bölümüne ek kontenjanla öğrenci alınacaktır. Bu durum Muhasebe ve Vergi Bölümümüz içinde geçerli olup, ilk yıl toplam öğrenci sayımızın 100 dolayında olması beklenmektedir.

 
6- Kayıt yaptıran öğrenciler okuldan memnun mu? Değilse neden?

Üniversitemiz 13 Eylül 2010 tarihinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayacağından henüz öğrencilerimizin bu konudaki düşüncelerini öğrenememiş bulunuyoruz. Amacımız öğrencilerimize iyi bir eğitim-öğretim ortamı sunmak olduğunu gibi onların bütün sorunlarıyla ilgilenilmesi hususunda Yüksekokul Yönetimi olarak azamî çabanın sarf edileceğinden bütün öğrenci ve velilerimiz emin olmalıdırlar.

7- Ayrıca okula gelipte kalacak yer sorunundan veya herhangi bir nedenden kayıt yaptırmayan öğrenci var mı? Tosya’da Yükseköğretim yurdu yok. Türkiye Diyanet Vakfı’nın yapacağı yurdun inşaatı henüz başlamamış. Yurt sorunun çözümü ile ilgili çalışmanız var mı? Varsa nelerdir?

İlk yıl için Tosya’da Yükseköğrenim öğrencilerimiz için henüz bir yurt açılmış bulunmamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapmayı düşündüğü yurt için gerekli resmî işlemlerin tamamlandığı ve kış gelmeden yurt inşaatının başlatılacağı ve önümüzde yıl için yapılması düşünülen yurdun bitirileceği bilgisine sahibiz. Yurt sorununun aşılması yönünde Tosya’da bulunan iki otelimizle özel yurt fiyatları üzerinden bir anlaşma sağlanarak, öğrencilerimizin barınma sorununun çözülmesi yönüne gidilmiştir. Halen kayıtlar devam etmekte olup; şu an için yurt ve barınma sorunundan dolayı kayıt yaptırmayan öğrenci bulunmamaktadır.


8- Öğrenciler için okulda binadan başka hiç bir faaliyet grubu yok. Bu da öğrenciler için okulun iyi olmadığı yönünde öngörü olabilir. Bu durumu nasıl aşmayı planlıyorsunuz?

Okulumuzun prefabrik binası öğrenci kafeteryası ve yemekhanesi ile diğer bir takım sosyal faaliyetler için ayrılmıştır. Öğrenci kafeteryası ve yemekhanesi kısa süre sonra faaliyete geçecektir. Aynı bina içerisinde kütüphane ve okuma salonları, internet erişim merkezi, masa tenisi ve satranç salonları oluşturulmaya başlanmıştır. Yine okulumuz peyzaj plânında bir futbol, bir voleybol ve basketbol sahası yer almakta olup; ilgili alanların yapılması konusunda önümüzdeki aylarda gerekli çalışmalara başlanılacaktır. Diğer yanda öğrenci kulüpleri ve dernekleri oluşturularak; öğrencilerimizin sosyal ve kültürel yönden kendilerini geliştirmeleri için gerekli çaba sarf edilecektir.


9- Okulun eğitim kadrosu tamam mı? Değilse derslerin boş geçmemesi için herhangi bir önlem aldınız mı?

            Eğitim kadrosu konusunda herhangi bir sorun yaşamamaktayız. Yaklaşık altı ay önce akademik personelimiz görevlerine başlamış bulunmaktadır. Bugün Muhasebe ve Vergi Bölümümüzde iki, Elektrik ve Enerji Bölümde üç öğretim elemanı görev yapmaktadır. Bir ay içerisinde Muhasebe ve Vergi Bölümüne bir öğretim elemanı daha alınacaktır. Kastamonu Üniversitesi’nin takip ettiği eğitim politikası içerisinde derslerin boş geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

10- Okul yaptırma derneği dâhil Tosya’da ki sivil toplum kuruluşları sorunları çözmede okul yönetimine destek oluyor mu?

                Tosya Meslek Yüksekokulu binamızın yapımında gerek Yüksekokul Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Tosya Belediyesi ve gerekse Tosyalı iş adamları ve esnafımız bu konuda gerekli hassasiyeti ve fedakârlığı göstermişlerdir. Bununla birlikte bundan sonraki süreçte de Yüksekokulumuzun yaşatılması, geliştirilmesi ve bir takım ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda, Yüksekokul Yaptırma ve Yaşatma Derneğimiz ile diğer sivil toplum örgütlerinin desteklerine ihtiyaç duymaktayız. Pek tabidir ki sadece Üniversite ödenekleri ile kısa sürede Yüksekokulumuzu beklenen düzeye getirmek mümkün olmayabilir. Yüksekokulumuzu en kısa sürede beklenen hedeflere taşıyabilmek için, Tosyalıların desteği bizim için büyük önem arz etmektedir.


11- Seçimle ve atamayla gelen Tosya’daki yönetici konumundaki kişiler okulun daha iyi noktalara gelmesi için okul yönetimine yardımcı oluyor mu?

                   Bu zamana kadar Kaymakamlık Makamı ve Tosya Belediyesi ve diğer resmî kurum amirleri, Yüksekokulumuzla ilgili konularda gerekli özveri ve hassasiyeti göstermişlerdir ve bundan sonraki süreçte de gerekli destek ve katkıyı sağlayacaklarından şüphe duymamaktayız.  Yüksekokul yönetimimiz, ilçede yer alan diğer resmî kurum amirleri ile sürdürdüğü ikili ilişkiler,  etkili ve koordineli çalışmalarla Üniversitemize, İlimize, Tosya’mıza ve bölgemize bilimsel ve sosyo-kültürel alanlarda azamî düzeyde faydalı olmayı kendisine misyon edinmiştir.


12- Bu zamana kadar Tosya halkı ve yöneticilerinden okul hakkında tenkit veya eleştiri aldınız mı?

Yüksekokulumuz henüz eğitim-öğretime başlamamış olup şu ana kadar Müdürlüğümüze herhangi bir olumsuz tenkit ve eleştiri ulaşmış bulunmamaktadır. Bununla birlikte Yüksekokul Yönetimi olarak daha iyi ve güzele ulaşmak için kıymetli Tosya halkının yapıcı ve teşvik edici eleştirilerine her zaman için açık olduğumuzu buradan ifade etmek isterim.


13- Bir Akademisyen olarak Tosya üzerindeki izlenimleriniz nelerdir?

              Tosya’nın yetiştirdiği bir akademisyen olarak kökleri tarihin derinliklerine kadar uzanan Tosya’nın fedakâr ve çalışkan halkının yeniliklere ve gelişmelere açık oluşu ve gelecek için ortaya koyduğu önemli hedefler beni de fazlasıyla heyecanlandırmaktadır. Tosya, gerek bulunduğu coğrafî konum gerekse aktif ve dinamik nüfus yapısı ile gelecekte bölgemizde yıldızı parlayan önemli bir ilçesi ve il adayıdır. Bu konuda Yüksekokul Yönetimimiz kendisine düşen görevin farkında olup; Tosya’nın kalkınma ve gelişmesi yönünde gerekli azamî çabayı sarf edecektir. 

Röportaj: Ahmet ÇATALOLU

Yrd.Doç.Çelebi; ‘Tosya’lı gerekli hassasiyeti ve fedakârlığı gösterdi’

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!