36 yıllık pazarda sadece o satılıyor

featured

36 yıllık pazarda sadece o satılıyor

 

Adına festival düzenlenen ve sarımsak diyarı olarak bilinen Kastamonu`nun Taşköprü ilçesinde 1972`den bu yana her hafta kurulan geleneksel pazarda sadece sarımsak satılıyor.

 

Halk arasında yüzyıllar boyunca birçok hastalık ve rahatsızlığa çare olarak kullanılan sarımsağın her derde deva olduğu yönünde inanışlar bulunuyor.

Sarımsağıyla ünlü Taşköprü`de yaklaşık 3 bin aile sarımsak üretiminden geçimini sağlarken, her yıl ortalama 18-20 bin ton sarımsak üretimi yapılıyor. Şubat-mart aylarında ekimi yapılan sarımsak, temmuz ayının ortalarında üretici tarafından toplanarak satışa sunuluyor.

İlçede 1972`de bu yana her hafta salı günleri kurulan ve sadece sarımsağın satıldığı semt pazarı, üreticiler için önemli bir satış yeri olarak görülüyor. Vatandaşın ihtiyacına göre küçük, orta ve büyük boyutlarda üretilen sarımsak, ilçe halkının yanı sıra dışarıdan gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taşköprü sarımsağının kükürt ve fosfor oranının yüksek olması, selenyumun ise diğer sarımsaklarda bulunmaması nedeniyle ilçedeki sarımsağın farklı olduğunu belirtti.

Sarımsağın ilçe için önemli bir geçim kaynağı olduğunu dile getiren Eligüzeloğlu, sarımsağın ilçenin tanıtımına önemli katkılarının bulunduğunu ifade etti.

Eligüzeloğlu, sarımsağın ilçedeki önemli satış yerlerinden birinin 1972`den bu yana her salı kurulan semt pazarı olduğunu, aynı pazarın haftanın başka bir günü de Germeç köyünde de oluşturulduğunu aktardı.

Sezon başında yaklaşık 500 üreticinin mahsulünü pazara getirdiğini söyleyen Eligüzeloğlu, Ankara, Mersin, Hatay ve Kayseri`den tüccarların pazara geldiğini, sarımsağın kilosunun boyutlarına göre 4-7 lira arasında değiştiğini bildirdi.

36 yıllık pazarda sadece o satılıyor

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!