Akdiken;”Yerel tohum desteği istiyoruz”

featured
Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken,Tosya pirincine yerel tohum desteği istediklerini açıkladı.

Başkan Akdiken,AA muhabirine yaptığı açıklamada,dünyaca ünlü Tosya pirincinin yetiştirildiği ilçede çiftçilere yapılan tohum desteğinde,yerel çeşitlere ağırlık verilmesini istedi.

İlçede pirinç üretimi ile binlerce kişinin geçimini sağladığını belirten Akdiken,”Her yıl farklılık göstermekle birlikte ilçemizde  ortalama yılda 7 bin ton civarında çeltik hasadı gerçekleştiriyoruz. Yetiştirilen bu pirinç çeşitlerinin başında, Sarıkılçık  olmak üzere yerel çeşitler gelmektedir. Tosya pirincini diğer pirinçlerden ayıran özelliği kalitesi ve daha sağlıklı olmasıdır.Üniversitelerde bilimsel olarak yapılan araştırmalarda, 100 miligram normal pirinçte ki karbonhidrat oranının yüzde 79 ila 80 ‘ler de olduğu ifade edilirken, insan sağlığına fazlası zararlı olan  karbonhidratın Tosya’ya has Sarıkılçık pirincinde yüzde 25 ila 30’lar seviyesinde olduğu bilimsel raporlarla açıklanmıştır.Mahreç çalışması yaptığımız Sarıkılçık pirincinin daha yaygın olarak üretilmesi için,İl Özel İdaresi tarafından çiftçiye dağıtılan tohum desteğinin  daha çok yerel çeşitler üzerinden yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Akdiken, geçen yıl bir lira  200 kuruş olan  çeltiğin kilosunun bu yıl bir lira 500 ila bir lira 600 kuruş   seviyelerinde olduğunu sözlerine ekledi.

Akdiken;”Yerel tohum desteği istiyoruz”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!