Bilinçli Hayvancılıkla Verim Yükselecek

featured

EMİRALİOĞLU: ‘ BİLİMSEL TARIM BİLİNÇLİ HAYVANCILIKLA VERİM YÜKSELECEK

 

Kastamonu İl Tarım Müdürü İhsan Emiralioğlu, Tarım Bakanlığı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen KASDEP (Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi) kapsamında 58 aileye verilen 116 baş damızlık süt sığırından alınan verimi yerinde görmek üzere Tosya Suluca Köyü’ne ziyarette bulundu.

Köy Ziyareti sırasında dağıtılan damızlık hayvanları, yaşam alanları olan ahırlarında kontrol eden Emiralioğlu, projeden elde edilen %98’lik başarının büyük bir başarı olduğunu vurguladı.

Kastamonu İl Tarım Müdürü İhsan Emiralioğlu köylü vatandaşların ahırlarını tek tek gezerek beraberinde gelen uzman heyete hayvanların kontrollerini yaptırdı. Buzağıların bakımlarının nasıl yapılması gerektiği ve beslenme konusunda üreticiler bilgilendirildi.

Ülkemizde yaklaşık 4,5 milyon çiftçi ailesi tarım sektöründe üretim faaliyetinde bulunduğunu ve geçimlerini bu yolla temin ettiklerini belirten Emiralioğlu ‘Tarımsal gelir düzeyinin düşüklüğü, alt yapı hizmetlerinin yetersizliği, etkili bir örgütlenme yapısının oluşturulamamış olması ve tarım ürünlerinde etkin bir pazarlama organizasyonunun ortaya konulamaması tarım sektörünün temel sorunlarından bir kısmını oluşturmaktadır. 2003 -2009 yılları arası Kastamonu ilimiz genelinde 7 kooperatife Bakanlık Kaynaklı Yatırımlardan proje uygulanmıştır. 685 aileye 3.419.169.00 TL kredi kullandırılmıştır. Ayrıca KASDEP kapsamında 6 değişik proje uygulanmış 470 aileye bu kapsamda 3.163.181.00TL faizsiz kredi kullandırılmıştır. Toplam kullandırılan kredi miktarı 1155 aileye 6.582.350.00 TL’dir. Bu vermiş olduğumuz krediler işletilerek Kastamonu Ekonomisine katlanarak yansımıştır.’’ dedi.

Tarım ve hayvancılıkta yapılan yeni çalışmaların meyvesini vermeye başladığını kaydeden Emiralioğlu, ‘Devletimizin son dönemlerde ülkemizde tarım ve hayvancılığı kalkındırmak adına geliştirdiği projelerin Kastamonu ilimize gözle görülür bir yansıması oluşturmuştur. Bu sayede köylümüz kalkınma yolunda biraz daha mesafe kat etmiştir. Yapılan projelerle köylerimizde genç nüfusun istihdam edilmesi konusunda büyük mesafe amaçlıyoruz. Projenin başarıya ulaşması halinde köyden şehre olan göçün tersine dönmesini ve köylerin daha modern yaşam alanları olmasını hedefliyoruz. Bilimsel tarım ve bilimsel hayvancılık sayesinde alınan verim yükselecek buda ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır’’ dedi.

Ziyarette açıklamada bulunan Tosya Kaymakamı Arslan Yurt: ‘Dağıtılan 116 baş süt sığırı köyün ekonomik anlamda gelişmesi adına önemli bir adım olmuştur. Köylerimiz bu projelerle geri kalmışlığın değil gelişmişliğin adresi olacaktır. Göç veren konumda olan ilçemiz projeler sayesinde göç alan ve genç nüfusuna  iş ve gelir sağlayan yerleşkeler olacaktır. 2 yılı ödemesiz, toplamda 8 yılda ödenecek olan kredilerle alınan hayvanlardan elde edilen süt ile  sürekli gelir elde edilmektedir. Hayvanlardan elde edilen buzağılar ise kredilerin ödeme günü gelmeden gelir olarak köylülerimizin hanesine kar olarak yazılmıştır. Devletimizin uygulamış olduğu bu projelerden sağlanan başarı bizleri mutlu etmektedir. Kırsal destek projeleri ile köyde yaşayan halkımıza hizmetler götürmeye devam edeceğiz.’’ şeklinde konuştu.

   Konu ile ilgili bir açıklama yapan Tosya Suluca Köyü Muhtarı Recep Kırbaç: “Öncelikle Kastamonu Tarım İl Müdürümüz İhsan Emiralioğlu, Tosya Kaymakamı Arslan Yurt; İl  Tarım Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürü Ayhan Büyükçağlayan ve Azdavay İlçe Tarım Müdürü Savaş Aslan Polat’ı köyümüzde görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yaklaşık 1 yıl önce Kastamonu Valisi Sayın Mustafa Kara’nın ve Kastamonu Milletvekillerimizin de katıldığı törende köyümüzde 58 aileye 2 şer adet olmak üzere toplamda 116 damızlık hayvan dağıtılmıştı.  İlk sıralar köy halkı inekleri alıp almama konusunda tereddütler yaşamıştı. Ancak 1 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen şimdi bu damızlık hayvanlardan elde ettiğimiz buzağıları sattığımızda ödememiz gereken paranın tümünü neredeyse ödemiş olacağız. Köyümüze verilen damızlık ineklerin doğum verimi ise %98 oldu. Köyümüze sağlanan bu imkânlar sayesinde halkımızın gelir düzeyi yükseldi. Bu başarılı proje sayesinde dışarıya göç eden halkımız köye geri dönmeye başladı. İneklerden elde ettiğimiz sütleri satarak devamlı gelir elde ediyoruz. Bu proje sayesinde köyümüz  cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin.’’ dedi.

Bilinçli Hayvancılıkla Verim Yükselecek

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!