Bu da Kastamonu karpuzu!

featured

Bu da Kastamonu karpuzu!

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Leblebicioğlu’nun Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yenilenen sulama sistemini inceledi. Sulamanın verimi sonucunda sebze ve yaş gübre üretilen alanların günümüz sıcaklarına rağmen yeşilliği dikkat çekiyor.

Kuşkara Köyünde Mehmet Leblebicioğlu’na ait topraklarda 1994 yılında Köy Hizmetleri tarafından kurulan salma sulama sistemi arazinin eğimli olması nedeniyle ürüne tam verim olarak yansımıyor, erozyon riskide başka bir kayıp olarak öne çıkıyordu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi  Programı katkısıyla bu yıl tarım arazilerine kapalı sulama sistemi uygulayan Leblebicioğlu, şu an arazilerinde sulu tarımın meyvelerini topluyor. Havuçtan şekerpancarına, patatesten bibere hatta  karpuza kadar ürün sahibi olan Leblebicioğlu, çiftçilerin Devletin tarımsal destekleri sayesinde gelir sahibi olduğunu belirten Leblebicioğlu, yaklaşık 2000 dönüme yakın araziyi sulayabildiğini söyledi. Ağır sıcaklık şartlarına rağmen ürünlerinde verim aldığını görülen Leblebicioğlu, daha önceden topraklarında buğday ve benzeri ürünler ekebildiğini, bunun gelirinin ise şu an ki gelirle karşılaştırıldığında çok düşük kaldığını ifade ederek memnuniyetini dile getirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü (TEDGEM) tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, çiftçilerimize sulama yatırımlarında % 75 hibe, diğer makine-ekipman uygulamalarında % 5o destekleme sağlıyor. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Makine ve Ekipman Desteği, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı sağlamak, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırmak, daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim ortamı oluşturmak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir hale getirmek gibi hedeflerle 2006 yılında uygulamaya kondu.

 

Bu da Kastamonu karpuzu!

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!