Susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalan çeltikler için üreticilerin isyanına Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken, çiftçinin her zaman yanında olduklarını ve sorunun kalıcı olarak çözülmesi için çalıştıklarını söyledi.
Hava sıcaklığının zaman zaman mevsim normallerinin üzerine çıkması ve kurak gitmesi nedeniyle susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalan çeltikler kuruma noktasına geldi. Tarlasında çaresiz kalan çiftçi isyan ederek mahsulün yanacağını ve çözüm bulunmadığı takdirde su problemi nedeniyle her yıl ekimi azalan Tosya Pirinci üretici bulamayacağını dikkat çekti.
Herkesin gündeminde olan ve sadece yaz döneminde gündeme gelen sulama sorunun siyaset malzemesi yapıldığının altını çizen çiftçiler, bizim sorunumuz siyaset malzemesi yapılmasın çözüm üretilsin şeklinde yalnız kaldıklarını dile getirdiler.
Çiftçilerin serzenişine Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken’den cevap geldi. Araziyi ve çiftçinin durumunu çok iyi bildiklerinin altını çizen Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken; “biz her gün arazideyiz, çiftçinin yanındayız, sıkıntılarını ve taleplerini dinliyoruz. Problemleri yerinde görüp sorunları yetkili makamları ivedilikle ulaştırıyoruz. Çeltiklerimizin susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ve çiftçimizin zor durumda olduğunu yetkili makamlara ilettik.
Kastamonu Tarım Orman İl Müdür Vekili Mücahit Temur beraberinde şube müdürleri, ziraat mühendislerinden oluşan teknik ekip ile birlikte ilçemize gelerek çeltiğin ekili olduğu alanlarda incelemelerde bulundu. Çiftçinin sorunlarını da dinleyen teknik heyet, yerinde yapılan incelemede eksiklikleri de tespit etti.
Ardından İlçe Tarım Orman Müdürlüğü binasında toplantı yapıldı. Çeltik alanlarının sulama sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda Ziraat Odası olarak taleplerimizi ve çiftçinin sorunlarının yer aldığı dosyayı Kastamonu Tarım Orman İl Müdür Vekili Mücahit Temur’a sunduk.
Kastamonu Tarım Orman İl Müdür Vekili Mücahit Temur başkanlığındaki teknik ekip çeltiğin saha incelemelerini ve gözlemlerini raporlayarak DSİ’ye sunacak. Ziraat Odası olarak çeltiğin su probleminin kalıcı olarak çözülmesi için çaba sarf ediyoruz” dedi.
Teknik ekibin incelemesine ilişkin Kastamonu İl Tarım Orman Müdürlüğü sosyal medya hesabından yapılan açıklamada; Çeltik Alanlarının Sulama Sorunları Masaya Yatırıldı
Tosya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü V. Mücahit TEMUR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ümit UÇAR, İlçe Tarım ve Orman Müdürü V. Ekrem TOPAÇ, Ziraat Odası Başkanı Kadri EKEN, ilgili köy muhtarları katıldı. Toplantıda, Devrez Çayının su seviyesindeki değişimlerin çeltik tarımına olan etkisi, su yönetimi stratejileri ve tarımsal üretimde verimliliği artırmak için uygulanabilecek yenilikçi çözümler detaylı şekilde değerlendirildi.
İl Müdürü V. Mücahit TEMUR toplantıda yaptığı konuşmada, su kaynaklarının etkin kullanımının önemine vurgu yaparak; Çeltikte yaşanan su sorunu için DSİ tarafından önceki yıllarda kurulan su kuyularının eksikleri İlçe Müdürlüğümüzce tespit edilerek rapor halinde DSİ’ye sunulacağını belirtti. “Çeltik üretimi hem bölge ekonomisi hem de ülkemiz için stratejik bir öneme sahip. Yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretmek ve çiftçilerimizin mağduriyetini önlemek adına gerekli tüm adımları atacağız” dedi.
Yorumlar kapalı.