HZ. MEVLANA VE 7 ÖĞÜDÜ

Bir önceki yazımızda Hz. Mevlana’nın kısaca hayatından,  “Mesnevi” isimli eseri ve bu gün dahi insanlar üzerindeki etkisinden bahsetmiş ve O’nun meşhur 7 öğüdünü bir sonraki yazımızda ele alacağımızı söylemiştik.

Hz. Mevlana’nın 7 öğüdü:

  1. CÖMERTLİK VE YARDIMSEVERLİKTE AKARSU GİBİ OL:  Akarsu’dan herkes faydalanır. O hiç cimri değildir.  Susuzlar ondan susuzluğunu giderir.  O, bütün kirleri temizler. Kirler akarsuda temizlenir.  Akarsuyun iyiliği, cömertliği devamlıdır, kesintiye uğramaz. Rabbinin sana karşı olan lutuf ve kereminin  kesintisiz ve sonsuz olduğu gibi sen de kesintisiz bir şekilde iyilik yapmaya devam et. Bu senin  dünyan ve ahiretin için huzur ve saadet kaynağı olacaktır.
  1. ŞEFKAT VE MERHAMETTE  GÜNEŞ GİBİ OL:  Güneş herkese yakındır. Herkesi ısıtır.  Onun merhametinden herkes nasibini alır. Büyükler, küçükler, hayvanlar, bitkiler,  bütün canlılar. Güneşin dış dünyayı aydınlattığı gibi sen de Allah’ın kullarının gönüllerini aydınlat, mutluluk ver. Herkes senden fayda görsün.
  1. BAŞKALARININ KUSURUNU ÖRTMEDE GECE GİBİ OL: Kusursuz dost yoktur. Kusursuz dost arayan dostsuz kalır.  Herkesin bir kusuru vardır gece ise bütün hata yok kusurları örter. Senin insanlarda örtttüğün  kusur aslında bizzat senin kusurundur. Zira Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem”…kim bir müslümanın bir kusurunu örterse Allah ta onun kıyamet gününde bir kusurunu örter….”  Sen dünyada, kusurunu örtmek durumunda olduğun kişiden daha fazla, kıyamet gününde kusurları örtülmeye muhtaç olacaksın.

Gece sanki Allah’ın Settar(kusurları örten) isminin tecellisi gibidir. Sen de gece gibi kusurları hataları ört ki  Allah’ın Settar ismi şerifi sende de tecelli etmiş olsun.

  1. HİDDET VE ASABİYETTE ÖLÜ GİBİ  OL: Öfke ve hiddet normal şartlarda insanın yapmayacağı birçok hata ve kusuru yapmasına sebep olur.  Bu da insanı büyük zararlara sokar.  Pişmanlıklar içerisinde bırakır.  Ölmüş olan kimse öfkelenmez hiddetlenmez. Sen de ölü  gibi ol. Sende nefsin için öfke ve hiddet bulunmasın. öfkeyle hiddetle bir iş yapma. Öfke ile kalkan zararla oturur. Yumuşaklık her kapıyı açan bir anahtar gibidir.  Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, mizaç olarak öfkeli birisi olduğu yüzünden anlaşılan ve kendisine öğüt vermesini isteyen bir kişiye üç defa üst üste; ” Öfkelenme cennet senin içindir”, buyurmuşlardır.
  1. TEVAZU VE ALÇAK GÖNÜLLÜ LÜKTE TOPRAK GİBİ OL: Toprak, insanın da kendisinden yaratıldığı bir ana maddedir.  Her türlü pislik ona, onun üzerine döküldüğü halde o, insana ve diğer canlılara sayısız güzel nimetler verir.  O,  bu haliyle kendinde bir varlık görmez, kibirlenip büyüklenmez.  Bütün insanlar ve canlılar onun üzerine  basıp gezerler de o bundan şikayetçi olmaz.  Sen de Allah’a layık bir kul olmak için Toprak gibi olmalısın.
  1. HOŞGÖRÜLÜ OLMADA DENİZ GİBİ OL: Hoşgörülü olma da deniz gibi ol, hoş görün.  Gönlün, deniz gibi derin, uçsuz, bucaksız olsun.  Saf ve temiz olsun. Her türlü kirli ve paslı şeyler denizde nasıl kaybolup gidiyorsa,  sende de başkalarının hata ve kusurları kaybolup gitsin.
  1. YA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL, YA DA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN:  Gerçek şu ki; “olduğu gibi görünmek” Olgun bir kişilik için olmazsa olmazdır.  İçi dışı bir olmamak,  ikiyüzlülük, dinimizin en kötü gördüğü huylardan biridir. Böylesi bir özelliğe sahip olan kişilere münafık denir.  İnanmadığı halde inanmış görünen münafıkların en ağır bir azaba maruz kalacakları bildirilmiştir. Sen de gerçek bir insan, gerçek bir mümin olabilmen için için dışın bir olsun.

Rabbimiz Teala bizlere, bu güzel  nasihatlere uymayı nasip etsin.amin.

 

Halil İbrahim Sabırlı

İlçe Müftüsü

 

HZ. MEVLANA VE 7 ÖĞÜDÜ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!