Lavanta Fidanları Törenle Dikildi

featured

Girişimce Zeynep Akça tarafından ilçemizde başlatılan tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında lavanta fidanları dikildi.

Tosya D-100 Karayolu üzerinde gerçekleştirilen lavanta fidanı dikimi törenle yapıldı. Törene Kaymakam A. Ferhat Özen, Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, Kaymakam Refiki Bilal Doğan, İlçe Emniyet Müdürü Selahattin Batman, İlçe Tarım Müdürü Ali Çakar,  CHP İlçe Başkanı İsmail Okuducu, Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken katıldı.

Dikim töreninde konuşan girişimci Zeynep Akça; “İncelediğim kadarıyla donmaktan çok etkilendiklerini zaten ailem de tarımla uğraştığı için fark ediyordum. Soğuktan etkilenmeyecek çok humuslu olmayan topraklarda tutunabilecek bitkiler araştırmaya başladım. Bunun sonucunda ise Tıbbi Aromatik bitkiler yetiştiriciliği  eğitimi aldım. Bize en çok uygun Lavanta aronya gibi bitkiyi araştırdım. Aslında 100 kök bir lavanta dikerek başlayacaktım, bir cesaret ile dikeyim bol bol diye düşünerek yola çıktım.İlçemizin iklimi uygun çünkü lavanta -25 dereceye kadar soğuklara dayanabiliyor, açıdan uygundur.

Toprağı değerli hale getiren biziz. Burası değerli olacaksa bunu biz yapabiliriz. Lavantanın kullanım alanı çok fazla ve geniş bir sektörü var.Bizim diktiğimiz lavanta çok fazla poleni olan türden. Bu lavantayı dikerek sadece arıcılık ta yapılabilir, lavanta balı üretebilirler. Lavantayı ilk başlarda çok hasat alamayacağımız için kurusunu değerlendireceğiz. Daha sonra ise yağını çıkarmayı düşünüyoruz. Bu çalışmaları Ali Özden’in katkılarıyla yaptım’’ dedi.

Girişimci Zeynep Akça’nın Dedesi de konuşmasında; “Torunumuz böyle bir şeye merak etmiş bana anlattı, işte tarla işle dedim. O şekil bu işe başladık. Zaten kitap üzerinde başka yönlerde biliyor da toprak üzerinde hiç çalışmadı. Ondan bizim bildiğimizi de yan yana getirince inşallah iyi bir şey olacak” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Kadri EKEN; “Halk eğitimde kurs açarak kadınlara yönelik eğitim verelim diye düşündük. Bize düşen bir şey varsa her zaman hazırız” diye konuştu.

İlçe Tarım Müdürü Ali Çakar; “Zeynep hanımı tebrik ediyor bizden herhangi bir isteği olduğunda kendisi ile görüşüyoruz müdürlük olarak yanında olacağız” dedi.

Belediye Başkanı Volkan KAVAKLIGİL de konuşmasında; “Öncelikle ben Zeynep hanıma teşekkür ederim. Özellikle bir kadın girişimcinin cesaretini ön plana koyup böyle bir tarımsal faaliyeti gerçekleştirdiği için, ilçemize katacağı ekonomik anlamdaki değer içinde ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Eğer veriminin yüksek olduğu ortaya çıkarsa lavanta ciddi anlamda Tosya’daki özellikle kadınlarımız ve tarımsal faaliyetle uğraşan, ticari faaliyet ile uğraşan, vatandaşlarımız ,için ise iyi bir gelir kaynağı olacağı kanaatindeyim”dedi.

Törende konuşan Kaymakam A.Ferhat ÖZEN;”Tosya’da ilk yapılan bir dikim, dolayısıyla üretimdeki verime bakılırve buradaki insanlar ilgi gösteriyor mu, ona göre projeler geliştirilebilir. Bununla birlikte girişimciliğini kutluyoruz” dedi.

Lavanta fidanları toprakla buluşturularak Tosya’da tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında bir ilk gerçekleştirildi.

Lavanta Fidanları Törenle Dikildi

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!