Meşhur Tosya Pirinci

featured

Tosya Pirinci eski bir hatıra oluyor!..

Baharın gelmesiyle birlikte çeltik tarımı ile uğraşan köylerimizde yoğun bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Adına festivaller, şenlikler düzenlenen Tosya pirincimizin ana maddesi çeltik ekimine başlandı.

          

Ortalıca Beldesi başta olmak üzere, Çevlik, Kuşcular, Yenidoğan, Aşağıdikmen, Sofular, Çaykapı ve Zincirlikuyu gibi Aşağıova köyleri ile Bayat, Karabey, Suluca, Akbük, Çifter, Aşağıkayı, Dağardı, Yukarıkayı gibi birçok köy ve bu köylere bağlı mahallelerimizin eski geçim kaynağı çeltik üretimi, tüm çabalara karşın deyim yerindeyse son demlerini yaşıyor.

 
Çeltik ekimini Tosyalılardan öğrenen Amasya, Çorum, Çankırı illerinin komşu ilçeleri başta olmak üzere son birkaç gündür Kastamonu Hanönü’nde de çeltik ekimine başlandığı medyaya yansıdı.
 

Şu anda Tosya köylerinde yaklaşık 40 bin dekarlık arazide çeltik ekim çalışmaları sürüyor. Geçtiğimiz senelerde yaşanan susuzluk, verimsizlik, genç neslin dışa göç sorunlarını da tetikleyince öyle görülüyor ki, emek yoğun bir üretim olan çeltik arazisini değerlendirecek genç nüfusta kalmıyor artık baba yurdunda. Tek umut, göçü geri döndürmeye yarayacak devlet desteğinde.                                                                                                                            

Çeltiğin üretim aşamasında tarlaların sürülüp temizlenmesi, tohumların ekim için ayıklanıp ıslatılarak çillenmesinin beklenmesi, ekilmeye hazır olan tohumlar tarlalara su içerisinde ekilmesi, daha sonra çillenip büyümeye başlamasıyla gübresi atılıp ilaçlaması yapılıyor. Ta ki, hasat zamanına kadar özenle emek vermeyi gerektiren aşamalar.. ve karşılığını yeterince bulamayan emek.

 
Son yıllarda ithal edilen pirinçler ve Tosya pirinci adı altında satılan sahte markalı pirinçler artık Tosya pirincinin sadece hatıralarda adının anıldığı bir döneme doğru evrildiğini görmek, yöremiz insanı adına üzücü ve bir o kadar da düşündürücü.
 
Üretici emeğinin karşılığını alamadığı için pirinç üretimi son demlerini yaşıyor. Üretici devletten ve bilinçli tüketiciden destek beklemektedir.

Açıksöz-Özlem Hızlı

Meşhur Tosya Pirinci

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!