Tosya’da 40 Ton Bal Üretildi

featured

Tosya’da bu sezonda 6 bin 500 kovandan toplam 40 ton bal elde edildi.

Yerel Irk, Kafkas ve İtalyan arı ırklarının Tosya’da ürettiği balının hasadı tamamlandı. Sezon boyunca kayıtlı arı işletmelerinde bulunan 6 bin 500 kovandan 40 ton bal elde edildi.

İlçemizde üretilen balın kaliteli olduğunu ve Tosya Balının kısa sürede satıldığını belirten arıcılar Tosya Balının daha iyi anlatılması için fiyatın yukarılara çekilmesi gerektiğini söyledi.

Bal hasadının tamamlandığını belirten arıcılar yaptığı açıklamada; ” Tosya kayıtlı kovan sayımız ise 6bin 5yüzdür. İlçemizde bal hasadı tamamlandı. Şuan da biz hasat dönemimizi bitirdik. 6bin 500 kovandan koloni başına yaklaşık 6 kilogram bal elde ettik. İlçe genelinde ise 40 ton kadar bal elde etmiş durumdayız.”

Süzme balın süreci hakkında bilgi veren aracılar; “Kovanlardan alınan petek balı, özel üniteye sahip kapalı el arabası ile tesise götürülüyor ve burada ilk önce sır alma işlemi uygulanıyor. Sır alma işlemi ile petekteki balın akmaması için arıların her bir gözeneğe attığı mühür özel bir çatal ile kazınıyor. Petekteki bal, önünde ki mührün kazılması ile akışkan hale geliyor ve ardından süzme işlemi uygulanıyor. Süzülen bal, önce bir kaba alınıyor ve dinlendiriliyor. Ardından dinlenen bal kavanozlara doldurularak paketleniyor ve satışa hazır hale getiriliyor” dedi.

Tosya’da 40 Ton Bal Üretildi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!