BİLGİ KİRLİĞİ VE MEDYA -1-

Medyanın temel işlevi bilgilendirmedir hepimizin bildiği gibi. Bilgi çağında bu işlev hepimiz için önemli bir yere sahip. Ne var ki bu alanın “enformasyon/bilgi endüstrisi” haline dönüşmesi, yani “tamamen ticarileşmesi” sektör içerisindeki rekabetin artmasına, buna bağlı olarak medyatik bilginin giderek meta/mal/ürün haline dönüşmesine yol açmıştır.

Bir başka ifadeyle, medya sektöründeki rekabet, servis edilen haber ve bilgiyi bir pazar ürününe indirgemiştir. Bu da daha çok haber ve bilgi üretebilmek adına yapay gündemlerin oluşturulmasına, masa başında uydurulan sansasyonel haberlerin gerçek malumatmış gibi halka sunulmasına yol açmıştır.

Öte yandan medya, dünyadaki tüm iktidarlar ve güç sahipleri için önemli bir araçtır. Gücü elinde bulunduranların yolunu tıkayan, çıkarına zarar veren kişi, kuruluş, düşünce ve inançlara karşı medya üzerinden yıpratma politikaları düzenlenir. Bu şekilde karşıt görüşleri ve bu görüşlere sahip grupları kamuoyu önünde itibarsızlaştırma operasyonları yapılır. Böylece hemen hemen istediklerini elde ederler, yani iktidar olurlar veya iktidara yakın olurlar.

Bugün medya, her türlü bilgiyi manipüle etme yani değiştirme, dönüştürme noktasında eline su dökülemeyecek kadar ileridedir. Buna gerek ülkemizden gerekse dünya üzerinden pek çok örnek verilebilir. Medyada hemen her türlü haber değiştirilebiliyor, dönüştürülebiliyor.

Amerika’nın, işgal ettiği ülkelere aslında adalet ve özgürlük götürmek için girdiğini iletişim araçları vasıtasıyla kamuoyuna propaganda yapması buna bir örnektir. Oysa çok iyi biliniyor ki Amerika’nın Ortadoğu’daki birtakım ülkeleri işgal sebebi kendi çıkarıdır.

Bu ve benzeri etkenlere bağlı olarak medyada yaşanan bilgi kirliliği karşısında bizim ne yapacağımız, nasıl bir duruş sergileyeceğimiz son derece önemlidir. Çünkü mümin için bilgi, hakikatin sesi olması itibariyle değerlidir. Günümüzde bilgi kirliliğinin bu kadar yoğun yaşandığı göz önünde bulundurulacak olursa, medyadan haber ve bilgi devşirilmesi ne denli doğrudur? Hele hele bu kanalla edinilen bilgi veya haberin gerçekliğini araştırmadan körü körüne inanmak, onaylamak, yorumlamak, beğenmek, propagandasını yapmak Müslüman hassasiyetiyle örtüşen bir tutum mudur?

Bir de küçük yerlerde yerel basın vardır. İnternet gazeteciliği, günlük, haftalık yayımlanan gazeteler vardır. Bu gazeteler çoğu genellikle gazete sahibinin, belli bir görüşteki kişilerin veya bir grubun çıkardığı gazetelerdir. Maalesef günümüzde bu yerel basın dediğimiz kesim zaman zaman kafasına göre yazmakta, hatta o kadar pervasızca hareket etmektedirler ki hakmış hukukmuş gözetmemekte, “sahipleri”nin yaz dediğini yazmaktan öteye geçememekte, buna da basın demektedirler. Hoşça kalın.

BİLGİ KİRLİĞİ VE MEDYA -1-

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!