boynumuzun borcu

featured

Kırkdilim boynumuzun borcu dedik borcumuzu ödedik 

Türkiye’nin tehlikeli geçişlerinden biri olan Çorum-Osmancık yolundaki Kırkdilim geçişi, 50 yıllık bir bekleyişin ardından tamamlanarak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle trafiğe açıldı.
Bakan Yıldırım açılış törenin de yaptığı konuşmada, zorlu şartlara sahip Kırkdilim geçişini ulaşıma açmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İlk defa 2008 yılında bölgeye geldiğinde ne kadar önemli bir geçit olduğunu ve yılladır zor bir coğrafya denilip projelerin ertelendiğini gördüğünü ifade eden Bakan Yıldırım, “O gün Kırkdilim’den Çorum Osmancığa bağlanacak dedim. Bir çok proje üzerinde çalıştık ve karar verdiğimiz projeyi uyguladık. Burada bundan sonra çok daha güvenli seyahat etmek mümkün hale gelecektir” dedi.
Çorum’un tarihi boyunca uygarlıkların doğduğu ve geliştiği bir il olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, “Şimdi Kırkdilimi dize getirdik. Buraya 40 yıldır gelip gidenler yolun nasıl yapıldığını görsünler. Kırkdilim boynumuzun borcu dedik borcumuzu ödedik” şeklinde kaydetti.
“Yolları böldük milleti bileştirdik” diyerek sözlerine devam eden Yıldırım, “79 yılda
6 bin 100 km yol yapılmışken biz 9 yılda 14 bin 300 km yol yaptık. İşte iş yapmak budur. Millete hizmet budur.Millete efendilik sökmez. Hizmet etmek lazım. Bizde hizmet ediyoruz. Hizmet götüremezsen ne ismin kalır ne de izin kalır” diye belirtti.
Konuşmasında duble yolların kazaların ve ölümlerin azalmasında ki önemine dikkat çeken Yıldırım, “Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor. Trafik iki kat arttı, araç sayısı 7 milyondan 15,5 milyona çıktı. Bu yollar yapılmasaydı vay haline bu milletin. Yollarda tespih tanesi gibi dizilirdi. Kazanların sayısı azaldı ve buna bağlı olarak ve ölen vatandaşların sayısı yüzde 65 azaldı.Bir insan kurtarmışsak bu cihanı kurtarmaya bedeldir. Bizi eleştirenler gelsinler Kırkdilimi görsünler” şeklinde kaydetti.
Çorum’un 8 yıl önce hiçbir komşu şehir ile duble yol bağlantısı olmadığını dile getiren Yıldırım şöyle devam etti:
“Şimdi ise Yozgat, Ankara, Samsun’a duble yollarla ulaşım sağlanıyor. 41 bin internet abonesi var. 25 PTT şubesini PTTBank yaptık. Okulların tamamına internet sınıfları yaptık. Şimdi ise ülke de ki bütün okullarda sınıfları akıllı sınıf haline getireceğiz.”
Konuşmasında demiryoluna da değinen Yıldırım, demiryolunun 2023 hedefleri arasında yer aldığını belirterek biraz zaman istedi.
Bakan Yıldırım Merzifon Havaalanının 10 km daha kısalacağını ifade ederek, “Uçak saatlerinde sizin istediğiniz şekilde ayarlama yapacağız” dedi.
Bakan Yıldırım Kırkdilim yolunun hayırlı olmasını temenni ederek sözlerini tamamladı.
Törende konuşan Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan yaptı.
Kırkdilimin daha önce düşük standartlı bir yol ve taş düşme riskinin yüksek olduğunu ifade eden Turhan, “Kuzey Güney aksının önemli bir parçası olan bu yolda değişik projeler üretildi. 2009 yılında ihalesi yapıldı ve inşası tamamlandı. İnşaat çalışmaları çok zor şartlar altında yürütüldü” dedi.
-“MAKUS TALİHİ YENECEĞİZ”-
Daha sonra kürsüye Milletvekili Salim Uslu geldi. “Tarihi bir gün tanıklık yapıyoruz. Hayaldi gerçek oldu denebilecek bir ana tanıklık yapıyoruz” diyerek sözlerine başlayan Salim Uslu, Kırkdilimin hem bölge trafiği hemde ekonomi açısında öneminin büyük olduğunu belirtti.
Çorum’un makus talihini yeneceği önemli bir eser kazandığını kaydeden Uslu, “Çorum’un ihtiyaçları bununla sınırlı değil. 10 km lik Kırkdilim geçişinden sonra Çorum-Osmancık arasında kalan diğer bölümlerine yapılması lazım. Tabi bunlarında yanında İskilip, Ortaköy, Oğuzlar-İskilip, Alaca-Zile yollarında da inşa çalışmaları hızlandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında hızlı trene de değinen Uslu, Ankara-Samsun arasında inşa edilecek hızlı tren hattı ile Çorum’un hem yolcu taşımacılığında hemde ürünlerin nakliyesinde büyük bir avantaj kazanacağını dile getirerek, “Hızlı tren yolunun yapılması Atatürk’ün ‘ülkeyi demir ağlarla örme’ projesine de denk düşer. Kırkdilim yolunun hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
-“KIRKDİLİM RÜYASI GERÇEK OLDU SIRA TREN YOLUNDA”-
Vali Nurullah Çakır ise sözlerine bir ay içinde Kırkdilim’e iki kere gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a teşekkür ederek başladı.
Ulaştırma Bakanlığının 2008 yılından beri Çorum’da 1 milyar TL’ye yakın yatırım yaptığını kaydeden Vali Çakır, “Yine bu süre içersinde 300 km ye yakın duble yol inşa edilmiş” dedi.
Çorumla ilgili eski gazetelere baktığını ve yarım asra yakın bir süredir Kırkdilimin gündem de olduğunu gördüğünü ifade eden Çakır, “Kırkdilimin yanında tren yolu da sürekli gündem de kalmış. Kırkdilim gibi bu rüyanın da gerçekleşmesini istiyorum. Yolun hayırlı olmasını halkında kıymetini bilmesinin istiyorum” şeklinde kaydetti.
Yolların standartlarının yükseldiğini belirten ve kazalara dikkat çeken Vali Çakır, “Kazası belasız araç kullanılması” temennisi ile sözlerini tamamladı.
Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Vali Nurullah Çakır, Milletvekilleri Salim Uslu, Cahit Bağcı, Murat Yıldırım, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, daire müdürleri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

boynumuzun borcu

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!