BU İPLİĞİN KİLOSU ÇEYREK ALTIN PARASI AMA NESLİ BİTİYOR!..

featured

 

 

        BU İPLİĞİN KİLOSU ÇEYREK ALTIN PARASI AMA NESLİ BİTİYOR!..

            TOSYA –  İnsan sağlığında önemli rol ve yere sahip olan Tosya Hamam Kesesi ve insanların belinin sigortası olarak bilinen özel tiftik ipinden dokunan kuşaklar iplik ve dokumacıların yaşlı kesimin elinde olması ile bitme noktasına geldi.

            100 Kg keçi tiftiğinden %5 oranında ayrılan tiftik büyük emekler karşılığında hazırlanarak elde kirmanlarda eğrilen bir kg iplik uzun zamanda hazırlanıyor, dünyanın en kıymetli ipliği olarak bilinen kese ve kuşak ipliğinin kilosu 100 ile 120 liradan satılıyor.

            Çankırı İli Yapraklı İlçesi Dağ Ovacık Köyünde hazırlanan iplikleri hazırlayacak genç neslin olmaması halkın Antalya’ ya göç etmesi ile iplik bulmak imkânsız hale geldi, köyde çıkan yangın sonrasında insanların büyük bir bölümü köyü terk etti.

             Kilosu 100 ile 120 liradan iplik bulamayan Tosya Kese Kuşak Dokumacı esnafı da aynı, bu dalda kese ve kuşak dokumacılığı yapan insanlarında yaşlı kesimlerde yapılması ile bu dokuma türünün bittiğini gösteriyor.

            Dağ Ovacık Köyü Muhtarı Hüseyin Kandemir “Dünyanın en kaliteli ve en pahalı ipliği köyümüz kadınları tarafından hazırlanıp Tosya İlçesinde Kese Kuşak dokuması yapan esnafa satılıyor, ama köyümüzde genç nesillerin Antalya başta olmak üzere Akdeniz bölgesine göç ettiler.

Birde köyümüzde çıkan yangın kalan insanların büyük bölünün köyden ayrılmalarına neden oldu, ama bir iki yıl daha yaşlı insanlarımız tarafından bu iplik hazırlanır sanırım” dedi.

ÇEYREK ALTIN PARASINA İPLİK SATILIYOR KESE KUŞAK DOKUYUCUSU YOK

Kese kuşak işleri ile uğraş veren ve satışını yapan Tosya Dokumacılar Odası Başkanı Recep Taş “Tosya Kese ve kuşağı insan sağlığında önemli yeri olan ve dünyanın en kaliteli kumaşlarından birisi, Tosya Dokumacıları ile Yapraklı ilçesinden getirilen iplerin ortak mahsulü artık nesli kesilme tehlikesi ile karşı karşıya..

Ama dokumacı iplik arasa kilosu çeyrek altın parasına iplik bulamıyor yurdun ve dünyanın birçok yerinden istenilen Tosya Kese ve Kuşağını bulamıyoruz.” dedi.

(İŞ)

 

 

 

             

           

                       

BU İPLİĞİN KİLOSU ÇEYREK ALTIN PARASI AMA NESLİ BİTİYOR!..

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!