Çorum`un Kargı ilçesinde

featured

Mihri Hatun Türbesi ilgi bekliyor

Kargı Mezarlığı içinde şehre hakim bir tepede bulunan ve arife günlerinde ziyaretçi akınına uğrayan Mihri Hatun Türbesi, bakımsızlıktan harabe haline geldi.

Hastalığı sırasında Kargı`da kaldığı süre içinde gösterilen ilgiye karşı Kargılılara vefa borcunu altın ayakkabısının birini satarak yaptırdığı eserlerle ödemeye çalışan Mihri Hatun`un türbesi, Kargılılardan ilgi bekliyor.

Kargı`da Mihri Hatun adı bugün sadece bir mahalle ismi ve 1943 depreminde tamamen yıkıldıktan sonra yerine yenisi yapılan MihriHatun Camii ile ayakta durmaya çalışan hamam ve tamamen yıkılarak temel duvarlarından sadece bir kısmı kalmış olan su değirmeniyle yaşıyor.

Bu arada Mihri Hatun Mahallesi Muhtarı Ahmet Akgül, devletin yetkili kurum ve kuruluşlarının bu kültür mirasına sahip çıkarak, Kargı ilçesine yeniden kazandırılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını istedi

Rivayetlere göre mihri hatun’un tarihçesi şöyle:

Osmanlı Padişahı 4. Murat, Bağdat seferine giderken hastalanan eşi Mihri Hatun`u geri dönene kadar tedavisi ve bakımı yapılmak üzere Kargı ilçesine bırakır.

Mihri Hatun, Kargı`da kaldığı süre içerisinde kendisine çok iyi bakıldığından vefa borcunu ödemek için altın ayakkabısından bir tanesini satarak Mihri Hatun Camii, hamam ve su değirmeni yaptırır.

4. Murat seferini tamamlayıp geri dönene kadar vefat eden Mihri Hatun, Kargılılar tarafından kendi isteği üzerine ilçe mezarlığı içinde bulunan Namaz Tepesi`nde yaptırdığı türbeye defnedilir. Kargıhaber

 

Çorum`un Kargı ilçesinde

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!