DENGEMİZ NİYE BOZUK -3-

 

Zalim bu şekilde hükmünü yürütürken ona dur dememek, bir anlamda onun suç ortaklığını kabullenmek demektir. Zira zalimin işlediği bu cürüm ve suç, bütün insanlığı ilgilendiren sonuçlar doğurmaktadır. Dolayısıyla yeryüzünde bozgunculuk çıkmasına sessiz kalmak, ekinin ve neslin helakine onay vermekten başka bir anlama gelmez.

  Yüce Kitabımız, kendi elimizde hazırladığımız bu akıbeti bize şöyle ifade ediyor:

“İnsanların bizzat işledikleri yüzünden karada ve denizde fesat ortaya çıktı. Belki (yaptıklarından) dönerler diye Allah onlara, yaptıklarının bir kısmını tattırıyor.” (Rûm, 41)

 Zalim, zulüm işlemek, diğerleri de zulme sessiz kalmak suretiyle aynı suçun altına imza atmış oluyor. Bu ortaklaşa suçun sonucu olarak da fesat karayı ve denizi sarıyor, ekin ve nesil helak oluyor.

 Bakara 205 ve Rûm 41. ayetleri, fesadın karada ve denizde meydana geleceğini, bu fesat sonucunda ekinlerin ve neslin helâk olacağını ifadeye koyuyor. Kur’an’ın bu icazlı anlatımını biraz açacak olursak şunları söylemek mümkün:

 Karada fesat çıkması: Fert ve toplumların dejenerasyona uğraması, insanî ilişkilerin yozlaşması, dayanışmaya, saygıya, sevgiye ve merhamete dayalı insan ve toplum anlayışının, yerini birbirine kayıtsız yaşayan, birbirini rakip, hayatı da acımasız bir yarış olarak gören anlayışa bırakması. Buna bağlı olarak güçlülerin güçsüz gördüklerini ezmesi, zalimi durduracak, mazluma arka çıkacak kimsenin olmaması.

 Denizde fesat çıkması: Ekolojik dengenin bozulması sonucunda denizde yaşayan birçok canlı türünün yok olması, bunun da tabiatı olumsuz yönde etkilemesi. Ayrıca küresel ısınma sebebiyle kutuplardaki buzulların erimesi, bunun sonucunda bazı ülkelerin sular altında kalacak olması. Yine buna bağlı olarak yeryüzünün bazı bölgelerinde aşırı yağışlar görülürken, diğer bazı bölgelerinde hayatı tehdit eden aşırı sıcak ve kurak bir iklimin hakim olması.

 Ekinin helâkı: İklim değişikliklerine ve ekolojik dengenin bozulmasına bağlı olarak birçok bitki türünün yok olması. Ayrıca hormonal yapılarına müdahale edilmesi sonucunda bitkilerin tabii gıda özelliğinin yok olması.

 Neslin helâkı: Yüce Kitabımız inkârcıların bir kısmının özelliklerini anlatırken şöyle diyor: “Onlara, ‘yeryüzünde bozgunculuk yapmayın’ dendiği zaman, ‘biz sadece ıslah edicileriz’ derler.” (Bakara, 11). Propaganda güçleri ile beyazı siyah, siyahı beyaz gösteren bozguncular, insanlığa ahlâk diye ahlâksızlığı empoze etmek suretiyle nesillerin helâkine yol açmaktadır.

 Ayrıca “gelişmiş” ülkelerin, “az gelişmiş” denen ülkeleri nasıl sömürdüğünü, yüzyıllar boyunca köle olarak nasıl kullandığını, sömürü mekanizmasının günümüzde dahi farklı biçimlerde devam ettiğini hatırlamamızda fayda var.

 

DENGEMİZ NİYE BOZUK -3-

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!