e-ARŞİV FATURA SINIRI 5.000 TL

Her geçen gün zorunluluk kapsamı genişletilen elektronik uygulamalarla birlikte, mükelleflerin kanunlara göre kâğıt ortamında düzenlenmesi zorunlu belge ve bilgiler ile beyanname ve bildirimler artık kademeli olarak elektronik ortama taşınmış, e-dönüşüme geçiş süreci hızlandırılmıştır.

e-Arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda hazırlanması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır.

01/01/2020 tarihinden itibaren mükelleflere düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 5 Bin TL’yi aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça internetten sunulan e-Belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi istisnasız bütün mükellefler için zorunlu hale getirilmiştir.

Yani Vergi mükellefi bir başka vergi mükellefine 01,01,2020 tarihinden sonra vergiler dahil 5.000 TL ve üzeri yaptığı her bir satış için, “e-ARŞİV FATURA” düzenlemek zorundadır. Vergi mükellefi olmayana yaptığı her bir satış için ise 30.000 TL ve üzerine “e-ARŞİV FATURA” düzenlemek zorundadır.

E-Arşiv fatura,

https://earsivportaltest.efatura.gov.tr internet sitesi üzerinden kullanıcı adı ve şifre ile sisteme girilerek düzenlenecektir.

Belirtilen sınırlar üzerinde olduğu halde sistem üzerinden E-Arşiv fatura olarak kesilmeyip kâğıt fatura olarak düzenlenen faturalar için faturayı düzenleyene de faturayı alana da cezai işlem uygulanacaktır.

Ayrıca halen e-Fatura uygulamasında olan mükelleflerin Resmi Gazetede yayınlanan 509 No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 01/01/2020 tarihi itibariyle aynı zamanda e-Arşiv fatura uygulamasına da geçmeleri zorunlu hale getirilmiştir.

Yine aynı tebliğ ile, 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerinde 01/07/2020 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu hale getirilmiştir.

Bahse konu tebliğe göre; Serbest meslek mensupları da (Mali Müşavir, Avukat, Doktor vb) kullanmış oldukları kâğıt belgelerin yerine önümüzdeki yıldan itibaren e-serbest meslek makbuzunu elektronik ortamda düzenlemek ve iletmek zorundadırlar.

Sonuç olarak istisnasız tüm mükellefler durumlarına göre e-defter, e-fatura, e-arşiv fatura, e-serbest meslek makbuzu, e-irsaliye, e-müstahsil makbuzu ve defter beyan sistemi (dbs) gibi e-dönüşüm uygulamaları kapsamına kademeli dahil edilerek hem vergi kaybının azaltılması hem de kayıt dışılığın yok edilmesi amaçlanmaktadır.

e-ARŞİV FATURA SINIRI 5.000 TL

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!