EKO-TURİZM’İN YENİ ADRESİ TOSYA

featured

EKO-TURİZM’İN YENİ ADRESİ TOSYA

Yeşilin her tonunun hakim olduğu ormanları, yüzlerce yıllık tarihe sahip gümeleli bağları, ipek yolu üzerinde binlerce yıllık tarihi geçmişi ile Tosya, eko-turizmin merkezi olmaya aday bir ilçe.

 
 
Dünyada artık keşfetmek amaçlı olarak yapılan eko-turizm, son yıllarda ülkemizde de sık sık gündeme gelmekte, fakat sadece yayla turizmi olarak düşünülmektedir. Oysa bir bütün olarak ele alınması gereken eko-turizm, sosyal ve kültürel faaliyetleri de içine alan, geniş alanlarda bir çok aktiviteyi kapsayan bir etkinliktir. Eko-turizm çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahattir.Turizm pazarında, doğaya dayalı turizm olarak tarif edilen eko-turizm, sürdürülebilir kalkınma aracı olarak görülmektedir. Buna göre, el değmemiş doğada yapılan tüm turizm çeşitleri, eko-turizmin kapsamına girmektedir.
 
 

Dünya’da olduğu gibi,Türkiye’de eko-turizm ile yeni yeni tanışmaya başladı.Eko-turizm ile çevreye zarar vermeden, ondan yararlanma yöntemlerinin geliştirilmesi ve tüm yerli halkların kültürlerini yok etmeden, onların turizm faaliyetlerinden maddi anlamda pay almaları amaçlanıyor. Doğa harikası  Tosya’da, eko-turizmin yapılabilmesi  için girişimci iş  adamlarına ihtiyaç duyuluyor.Doğa turlarında seçilen rotaların belirlenmesi ve  bu turlarda gerekli eğitilmiş uzman rehberin organize edilebilmesi için,girişimci iş adamlarının devreye girmesi gerekmektedir.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz,’’ Binlerce yıllık geçmişe sahip Tosya, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanı sıra, tarihi ipek Yolu üzerinde,  tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir ilçe. Emsali bir çok ilçeden daha çok gelişmiş olan Tosya,her anlamda çağı yakalamış bir yer. Tarihi gümeleleri ile Tosya’yı cephe çevre saran bağlar ise,Tosya’mıza ayrı bir güzellik katmaktadır.Tosya’mızda, eko-turizmin yapılabilmesi için gerekli fiziksel yapı mevcuttur. Eko-turizm doğa severler ve çevre duyarlılığı olan yerli yabancı turistlerin hareketlerinden daha geniş kapsamlı bir konudur. Gerçekte bu olgu, çevresel, ekonomik ve sosyal ilişkiler bütünüdür.Bu bütünlüğü sağlamak için konusunda uzman kişilere ihtiyaç duyulmaktadır.Eko-turizmin yapılacağı güzergahlara doğa yürüyüşü yapılabilecek parkurlar, bölge çiftçilerinin ürünlerini satabileceği eko-pazarlar ve kültürel değerler hakkında bilgilendirme levhaları asılması gibi, çalışmalar yapılması gerekmektedir.Bu çalışmalar yapıldığı takdirde Tosya’mız için eko-turizmin çok büyük bir kazanım olacağına inanıyorum’’diye konuştu.

MEHMET ULUSOYLAR

 

 
 
 
EKO-TURİZM’İN YENİ ADRESİ TOSYA

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!