GDO’YA KARŞI DOMATES SOYUNU

featured

TOSYALI ESNAFLAR, GDO’YA KARŞI DOMATES SOYUNU KORUMA ALTINA ALDI

Tosya’da, esnaflar,GDO’suz yaşam sloganı ile ev ve  iş yerlerindeki  özel kablarda, soyunu muhafaza etmek için domates yetiştiriyorlar.

Tosya’da üreticiler tarafından yıllarca ekilen ancak son yıllarda üretimi yapılmayan soyu muhafaza edilmiş GDO’suz, yerli cins  domateslerin özlemini çeken esnaflar, iş yerlerinde domates yetiştirmeye başladı. Kokusu ve lezzeti  ile eşsiz tatlara sahip  yerli ürünlerin kaybolmaması için  ev ve iş yerlerinde yerli cins domates üreten esnaflar,bu değerli ürünlerin kaybolmasına gönlümüz razı olmadı diye konuştular.

Terzi Esnafı Servet Küçükpehlivan (63) ve Hasan Sürek (56),yaptıkları açıklamada,”Manavdan, marketten, veya pazardan aldığımız sebzelerden bir tat alamaz olduk. Evimize getirdiğimiz sebzeler ile yaptığımız ve ailemiz ile birlikte yediğimiz çeşitli yemeklerde eski tatları alamadığımız gibi,son yıllarda televizyon ve gazetelerden duyduğumuz GDO’lu sebzeler yüzünden yediklerimizden şüphe  ve korku duymaya başladık.

Tosya’mızda birçok kişinin olduğu gibi bizimde bağlarımız var. Bu bağlarımızda, yıllardır sebze ve meyve yetiştiriyoruz. Yetiştirdiklerimiz sebzelerin  çekirdekleri sezon sonunda çıkartarak kurutuyor ve yeniden ekilmek üzere saklıyorduk. İlk baharın gelmesi ile birlikte,bu tohumları ekerek sebze ihtiyacımızı karşılıyorduk. Son yıllarda ise,daha çok ürün veriyor diye ilçemize getirilen sebze fideleri ve tohumlarını bağlarımızda ekip dikmeye başladık. Gerçekten de daha  çok fazla ürün aldık.

Bu durum yıllarca devam etti. Tabii ki bu arada eski ürünleri unuttuk, daha çok ürün veren bu ürünlere herkesle birlikte bizlerde ayak uydurmaya başladık. Ama bu ürünlerin çekirdeğini ektiğimizde ürün alınamadığını, her yıl yeniden tohum veya fide almaya gerek olduğunu ve tatlarının kaybolmaya başladığında bizle olayın öneminin farkına vardık.

Bu ürünlerden kurtulmak için  uzun uğraşlar sonunda, soyu muhafaza edilmiş GDO’suz, yerli cins  domates ve sebzelerin tohumlarını temin ettik. Bu yerli ürünlerin çoğalması için ev ve iş yerlerimizdeki özel bölümlerde yetiştirmeye başladık. Şimdi bütün sebzelerimizi yine yıllar öncesinde olduğu gibi  daha sağlıklı,doğal ve organik olarak üretmeye başladık. Yetiştirdiğimiz bu doğal  ürünlerin, tüm ilçemizde yine eskiden olduğu gibi doğal ve  organik bir şekilde tekrar yetiştirilmesi en büyük amacımız”diye konuştular.

 

GDO’YA KARŞI DOMATES SOYUNU

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!