GEÇİCİ (PEŞİN) VERGİ ZAMANI

        MÜJDAT GÜNEY

             SERBEST MUHASEBECİ

                      MALİ MÜŞAVİR

       Smmm_mujdat@hotmail.com

            www.mujdatguney.com

 

GEÇİCİ (PEŞİN) VERGİ ZAMANI

Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak  ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.

Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere geçici vergi ödemek zorundadırlar.

Tasfiye halindeki kurumlar vergisi mükellefleri tasfiye dönemlerinde, basit usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yıllara sari inşaat  ve onarma işi yapanlar, ücret geliri elde edenler, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı sahipleri,   zirai kazanç sahipleri, diğer kazanç ve irat elde edenler, kazançları vergiden istisna edilen serbest meslek erbabı, bahse konu bu işlerinden dolayı geçici vergi ödemezler.

Gelir vergisi mükellefleri için geçici vergi ilgili hesap döneminin üçer aylık kazançlarına, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde yer alan oranın (%15) uygulanması suretiyle hesaplanacaktır. Kurumlar vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı safi kurum kazancı üzerinden %20 olarak uygulanır. Hesaplanan geçici vergiden varsa aynı hesap dönemi ile ilgili olarak daha önce ödenmiş geçici  vergi ve geçici vergiye tabi kazançlarla ilgili olarak tevkifat yoluyla ödenmiş vergiler mahsup edilecek, mahsuptan sonra kalan tutar ödenmesi gereken geçici vergi olarak beyan edilecektir.

Mükellefler geçici vergiye tabi kazançlarının tespiti sırasında gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde dikkate alabilecekleri tüm indirim ve istisnalardan yararlanabilirler.

Dönem                                   Ödemesi

1. dönem (Ocak ,Şubat, Mart)           – 17 Mayıs

2. dönem (Nisan, Mayıs, Haziran)     – 17 Ağustos

3. dönem (Temmuz, Ağustos,Eylül) – 17 Kasım

4. dönem (Ekim, Kasım, Aralık)         – 17 Şubat

Kaynak : www.gib.gov.tr

 

EMEKLİLİK İLE İLGİLİ SORU ve CEVAPLAR

 

            Bu bölümde her hafta bir okuyucumuzun emeklilikle ilgili sorusuna cevap vermeye çalışacağım.

Soru   : 1964 yılında doğdum. 1987 yılından başlayan toplam 700 gün SSK (4/a) hizmetim var. Ayrıca 1990-2004 yılları arasında toplam 13 yıl 8 ay zorunlu Bağ-kur (4/b) hizmetim var. 18 ay askerlik yaptım. Erken emekli olabilmem için ne kadar ve hangi kurumdan prim ödemem gerekiyor.

 

Cevap : SSK (4/a) sigortalısı olarak çalışmaya başlar, Emeklilik yaşını geriye çekmesi için Askerlik sürenizi de borçlanıp öderseniz, toplam hizmet gününüz 5300 ve yaşınızda 49 olunca SSK’dan emekli olursunuz. Ancak sizin bu şekilde emekli olabilmeniz için en son Bağ-kur ödediğiniz 2004 yılından sonra en az 1260 gün (3,5 yıl) SSK prim gününüz olması gerekir. Bugün itibari ile sizin Askerlik sürenizi de ödeyince toplam 6160 gününüz var. Yani hizmet gününüz SSK’dan emekli olmak için tamamlanmış. Bağ-kur ödemeyi bıraktığınız 2004 yılından sonrada SSK hizmetiniz 1260 gün, yaşınızda 49 olunca emekli olursunuz.

 

PRATİK BİLGİLER

 

Süresi Ağustos 2010’da Sona Eren Ödemeler;

         Nisan, Mayıs Haziran Dönemine Ait Gelir ve

Kurumlar Geçici  Verginin Ödenmesi,

         Temmuz-2010 dönemi Muhtasar ve KDV

Beyannamelerin de Tahakkuk Eden   Vergilerin Ödenmesi

         Temmuz Ayına Ait 4/a-b Kapsamındaki

(SSK-Bağ-kur) Primlerin Ödenmesi

 

NOT : Görüş ve önerilerinizi www.mujdatguney.com adresinden iletebilir, ayrıca bu adresten makaleleri de takip edebilirsiniz.

GEÇİCİ (PEŞİN) VERGİ ZAMANI

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!