Köy Sakinleri, Ayı Saldırılarına Çözüm Arıyor

featured

İlçemiz Kargın köyü yaylasında da Saldırı olayı yaşanmıştı

Kastamonu’da köy sakinleri, mezardan çıkardıkları cenazeleri yiyen, kovanları parçalayıp üreticilerin ekmek parası balı tüketen ayıların saldırılarına karşı çözüm arıyor.

Ağlı, Bozkurt, Devrekani, İnebolu ve Tosya ilçelerinde ayı saldırıları nedeniyle vatandaşlar korku dolu günler geçiriyor. Ağlı ilçesinde 26 Ekim’de 52 gün önce defnedilen Halil Ünivar’ın cenazesinin mezarının yakınında parçalanmış halde bulunması ve bölgede ayı izlerine rastlanması, köy sakinlerini farklı çözümler üretmeye zorladı.

Köy sakinleri, cenazelerini yeni defnettikleri mezarları çalı-çırpı, dikenli tel veya dikenle kaplıyor, bal üreticileri de bahçelerini dikenli ve elektroşoklu telle çevirerek, kovanlarını evlerinde saklayarak çözüm arıyor. 

Kavak köyü muhtarı Yaşar Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanlarını otlatan köy sakininin cesedinin parçalanmış halde bulunduğunu, büyük olasılıkla ayı saldırısı sonucu olduğunu söyledi.

Bir köy sakininin hayvanlarına da ayının saldırdığına dikkati çeken Arslan, “O hayvan da öldü. Bu konuda yetkililerimizden yardımcı olmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız çok tedirgin. Biz orman köylüsüyüz ve ormanlarda üretim yapıyoruz. Ormana giderken ailemiz, çocuklarımız ve biz tedirginiz. Milli Parklara dilekçe verdik, bize yardımcı olmaları için ama yardım gelmedi” ifadesini kullandı.

Köy sakinlerinden Hüseyin Hastaoğlu da (51) küçükbaş hayvan sahibi olduğu için mecburen dağa çıkmak zorunda olduğunu dile getirerek, ayılar nedeniyle endişe duyduklarına işaret etti.

Komşularının da ayı saldırısı sonucu öldüğünü aktaran Hastaoğlu, “Bu yüzden korkuyoruz. Buna önlem alırsa devlet iyi olur. Ayılar komşularımızın gerek arılarına gerekse hayvanlarına zarar verdi” diye konuştu. 

2014’teki ayı saldırıları

Kastamonu’da yıl içinde kayıtlara geçen bazı ayı saldırıları şöyle:

28 Nisan: İnebolu’nun Güde köyünde arıcılık yapan İbrahim Sarıer ve damadı Emre Ceviz’in kovanlarına zarar veren ayı, 30 petek balı yedi.

1 Haziran: İnebolu’nun Belören köyünde yaşayan emekli memur Salih Kara’nın bahçesine giren ayı, 6 dönümlük bahçedeki 140 kiraz ağacından 60’ına zarar verdi.

13 Temmuz: Devrakani’ye bağlı Bozkoca köyünde ayılar, bahçedeki 11 kovanı parçaladı.

18 Temmuz: Tosya’nın Kargın köyü yaylasında hayvanlarını otlatan Habip Zorlu (54), ayı saldırısına uğradı.

25 Temmuz: Merkeze bağlı Kavak köyünde hayvanlarını otlatmaya giden Muhittin Yılmaz’ın (71) dere kenarında cesedi bulundu, Yılmaz’ın ölüm nedeni olarak ayı saldırısı şüphesi üzerinde duruldu.

26 Ekim: Ağlı ilçesinde 52 gün önce defnedilen Halil Ünivar’ın cenazesi, mezarının yakınında parçalanmış halde bulundu, mezarlıkta ayı izlerine rastlandı.

31 Ekim: Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu Şube Müdürlüğü ekipleri, Ağlı ilçesindeki mezarlığın yakınına fotokapan kurdu.

4 Kasım:  Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu Şube Müdürlüğü ekiplerinin kurduğu fotokapana ayının görüntüsü yansıdı.

9 Kasım: Bozkurt ilçesi Yeni Mahalle’de Muzaffer Demir ve Ahmet Karademir’in bahçelerine giren ayılar, 17 kovanı parçaladı.

12 Kasım: Ağlı ilçesinde cenazenin kabrinden çıkarılarak ayı tarafından parçalandığı iddiasının ardından, Dokuzkat köyünde de Zehra Terzi’nin mezarının benzer şekilde tahrip edilmesi üzerine, mezarlığa Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu Şube Müdürlüğü ekiplerince fotokapan kuruldu.

19 Kasım: Bozkurt’un Sakızcılar köyünde Orhan Yanık ve Kestanesökü köyünde Hasan Yanık’ın arılarının bahçeye bulunduğu bahçeye giren ayılar, 22 kovanı parçaladı.

20 Kasım: İnebolu’nun Belören köyünde Cemal Selamoğlu’nun bahçesine giren ayılar, 4 kovanı parçaladı.

26 Kasım: İneolu’nun Ayva köyünde yaşayan Ahmet Gültekin’in bahçesine giren ayılar. 6 kovana hasar verdi.

5 Aralık: İnebolu ilçesinde Yamaç köyü muhtarı Şaban Beyaz’a ait bahçedeki 8 kovan ayı saldırısı nedeniyle zarar gördü. – Kastamonu

 

Köy Sakinleri, Ayı Saldırılarına Çözüm Arıyor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!