Örtülü ödenekle karanlık hesap..

Bugün gazetesi Ankara muhabiri Seçkin ERGİN’in 19 Ağustos 2010 tarihli haberine göre, “Başbakanlık Teftiş Kurulu, Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı döneminde örtülü ödenekten buharlaşan 7.5 milyon lirayla ilgili inceleme raporunu tamamladı. Müfettişler, örtülü ödeneğin amacı dışında kullanıldığını saptarken, çarpıcı bilgilere ulaştılar.

 

Paranın bir bölümüyle, Ergenekon davasından tutuklu bulunan yazar Ergün Poyraz’ın AK Parti’yi hedef alan ‘AKPapa’nın Temel İçgüdüsü’ ve ‘Kanla Abdest Alanlar’ kitaplarından yüzlerce adet alınıp Jandarma teşkilatına dağıtıldığı belirlendi. Ayrıca yazar Necati Ulunay Ucuzsatar’ın ‘Dağların Gözyaşları’ kitabı da örtülü ödenekten alınıp Jandarma personeline dağıtılmış. Ergün Poyraz’a kitaplar dışında 2 bin 600 TL ve 450 dolar elden ödeme yapılmış.

 

Müfettişler, Şener Eruygur’un hesabından 1.1 milyon lira aktarılan Jandarma Kıdemli Başçavuş Recep Cömert’i de mercek altına aldı. Paranın tamamını nakit çeken Cömert ifadesinde tatmin edici bir bilgi vermese de, bu paranın istihbarat amacıyla dağıtıldığı kanısına varıldı. Bu paranın dağıtımına ilişkin tutanakların da, Cömert’in altında imzası bulunan emirle imha edildiği saptandı” deniyor haberde.

 

Haber bu kadarla da bitmiyor; Müfettişlerin tespitlerine göre, örtülü ödenekten Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) gibi dernek ve Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG) gibi bazı oluşumlara para aktarıldığı, Eruygur’da ele geçirilen CD’deki bilgilere göre, CÇG’ye 2003-2004 yıllarında, 200 bin dolar kaynak aktarılmasının kararlaştırıldığı, Eruygur’un Cumhuriyet Çalışma Grubu üyelerinin çay, sigara ve kontör ihtiyaçlarını da örtülü ödenek parası ile karşıladığı” bilgilerine yer veriliyor.

 

Harcama kalemleri ile ilgili 3 firmanın da izini süren müfettişler, bir firmadan bilgisayar yazılımı alındığını, birinden de herhangi  bir şey alınmadan ödeme yapıldığını belirlemiş. Üçüncü firma ile ilgili takip ise devam ediyor.

 

Bir diğer konu başlığının altında ise Jandarma Genel Komutanlığı’nda yapılan “kayıp örtülü ödenek” parasıyla alınan dinleme cihazlarının envanterde kayıtlı olup olmadı araştırılmış, envanterde kayıtlı 8 adet internet, 5 adet GSM takip cihazı bulunduğu, İngiltere’den alınan Rus malı cihazlara ait fatura ve ithalat belgelerinin imha edildiği belirlenmiş.

 

Haber detaylarında yer alan ikinci şahıs ve firma isimlerini bir kenara bırakıp son bir not alalım; Şener Eruygur döneminde kaybolan örtülü ödenekle ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun yanı sıra BDDK murakıpları, Maliye Bakanlığı kontrolörleri ve İçişleri Bakanlığı da soruşturma yürütüyor.

 

Devletin bazı kurum ve kuruluşlarına örtülü ödenek tahsis edilmesi, bu kurum ve kuruluşların bu ödeneklerden bazı hizmetleri fonlaması hemen hemen tüm dünyada bilinen, uygulanan bir vakıa. Onun için bu “gereklidir/gereksizdir” tartışmasına girmeden bir vergi mükellefi vatandaş olarak beklentim; benim ödediğim vergilerden toplanan parayı harcayan şahıs veya kurumun, yaptığı harcamanın hesabını verebiliyor olması gerekir. Elbette bunları uluorta köşe başlarında davul zurna çalarak değil, ama, kendilerini denetleyebilecek mercilere en açık biçimiyle ispat etmeleri gerekir.

 

 Öte yandan, vatandaşları arasında kin ve nefret duyguları oluşturmayı amaç edinmiş kişi ve kuruluşların bu tür ödeneklerden fonlanıp beslenmesi, devletin emanet ettiği ödeneğe ihanettir ve ihanetin de küçüğü büyüğü olmaz. Kar topu başlangıçta ne kadar küçük olursa olsun, yuvarlandıkça büyür, büyüdükçe taşıdığı potansiyel tehlike de onunla doğru orantılı olarak büyür.

 

“Türkiye 26 yıldır neden terörle başa çıkamıyor?” sorusuna cevap arayan zihinlerin bir de bu türden olguları dikkate alarak zihin eksersizi  yaptıklarında, yada ortak akılda buluşma adına beyin fırtınası yaptıkları seanslarda dikkatten kaçırmamaları gereken bu karanlık noktaların boyutlarına, sıklık veya seyrekliklerine, gerçeği yutup karanlığa gömmelerine, doğru algı adına bir de bu perspektiften bakıp yaklaşmakta yarar olduğunu düşünüyorum. Yoğun ve sıcak gündemin içinde o haberin kaybolmasına vicdanım elvermediği için, en azından kendi okurlarımla bir kez de bu köşeden paylaşmak istedim.

Örtülü ödenekle karanlık hesap..

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!