Evlilik programları kapitalist sistemin reyting ve para için yarattığı programlardır. Görünürde evlilik kurumuna katkı yapmak amacı olabilir, ama gerçekte bir şov programıdır. Aslında yararının olduğu pek söylenemez. Kanal sahipleri, program yapımcıları, sunucuları ve katılanlar için olumlu bir yanı olabilir ama toplum için değil. Herkes beğenilmekten hoşlanır, katılanlar övgü alınca gururları okşanır, kendilerini daha iyi hisseder, geçici de olsa güven duygusu yaşarlar.

İzleyiciler şov izledikleri için memnun olabilirler, sabun köpüğü gibi geçer. Bu tür programların izlenmesi kolaydır, izleyicinin zihnini yormasını gerektirmez. Ancak bazı örnekler olumsuz etkilerde bulunabilir. Adayların sevgi, saygı beklediklerini söyleseler de  gerçek niyetlerinin ekonomik olarak geleceklerini güvence altına almak olduğu anlaşılıyor. Bunu da konuşmaya başladıktan kısa süre sonra anlıyoruz. “Bana rahat yaşayacak bir ortam sağlayabilecek misiniz?”, “Sizin geliriniz bizim kızımızın makyajına yetmez.”, “Mal varlığınız nedir?” “Aylık geliriniz ne kadardır?” cümleleri katılanların ve sunucunun cümleleridir. Bu tür bir yaklaşım evlilik kurumuna güveni sarsabilir, karşısındaki insana güvenmemeye neden olabilir. Kişi kendisinin mal varlığı yoksa beğenilmeyeceğini, tercih edilmeyeceğini düşünüp kendini değersiz hissedebilir.

İzleyicilerdeki evlilik algısı kültürümüzdeki kutsallık, saygı, bağlılık gibi olumlu kavramları zedeler ve onları evlilikten uzaklaştırabilir. Kendilerinin hiçbir zaman mükemmel eş bulamayacakları, evlenemeyecekleri, evlenseler bile eşlerinin sevgi-saygıdan değil ekonomik durumu nedeniyle kendisini tercih ettiği düşüncelerine kapılabilirler. Evliliklerin sadece çıkar üzerine kurulduğu düşüncesine kapılıp evlenmekten vazgeçebilirler. Bu yönleriyle evlilik programları evlilik kurumuna olumlu bir katkı yapmadığı gibi, değerini düşürmekte ve evlilik kurumunu tahrip etmektedir. Peki bütün bunların vebalini kim çekecek?

Bir araştırmadan okumuştum: Görücü usulü ile evlenenlerdeki boşanma oranı yüzde on beş yirmi, flört ederek evlenenlerde ise yüzde altmışbeş civarındaymış. Evlilik programlarından evlenenlerde boşanma oranı şimdilerde belli değil ama epey yüksek olacağı aşikâr. Eee ne demişler “görünen köy, kılavuz istemez” Hoşça kalın.

PROGRAMLI EVLİLİKLER

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!