Rektör Gökçebay; ‘Tosya MYO cennet gibi yer olacak’

featured

Rektör Gökçebay; ‘Tosya MYO cennet gibi yer olacak’

Tosya MYO açıldığından bu yana okul yönetimine bir dizi ziyaretler yapıldı. Tosya Meslek Yüksekoulu’nun geleceğine ilişkin hayal edilen, temennilerle yüklü sözler verildi. Ancak henüz gözle görülür bir çözüm çabası yok…

Bizde Tosya MYO’nun durumunu en yetkilisine, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay’a sorduk…

İşte o özel röportaj…

-Tosya MYO’nun geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Hesabım 200 kişi idi. YÖK’ün tavrı ve sınav sistemi hayallerimizi yıktı. Ben uyduruk okul açmam dedim. Benim açacağım okul ileride 3000-4000 öğrenciyi barındıran sosyal tesisiyle bir bütün olsun istedim.  Bu şekilde bir okul açarım başka türlü okul açmam. Yüksekokul Yaptırma Derneği Başkanı Fazıl Ateş’i ve Tosyalıları geleceği olsun diye büyükçe bina yapmaya zorladım. Bu okul 50-100 öğrenciyle kalmaz. Açtığım okulun dört dörtlük olmasını istiyorum. Halk tarafından okulun varlığı hissedilsin. Üniversite kuruldu Kastamonu’daki hava değişti. Tosya’da da değişecek 3-4 yıl sonra görülecek.

 -Okul yönetimi 4 program üzerinde çalışma yapıyor. 4-5 program birden açılabilir mi?(Mobilya Dekorasyon, Ormancılık ve Orman Ürünleri…)

4 program açılabilir, çalışmalar devam ediyor. Sadece Tosya değil, diğer MYO’ları için de geçerli.  5-6 tane daha bölüm açılacak. YÖK izin verirse, 5 tane bölümde açılabilir, Senatodan geçer. Bölüm açılır sonra imkanların durumuna göre oraya öğrenci alınır. Her şeyden önce programa hoca bulmamız lazım. Programa hocayı hemen bulmak kolay olmuyor.  Alt yapısını hazırlamak gerekiyor. Programların içinde laboratuar olanlarda var. Mobilya sektöründe bazı tezgahların olması gerekiyor. Firmalardan faydalanılır bu konuda, ama minik çapta da olsa laboratuarların olması, kurulması gerekiyor. Öğrenci her derste her seferinde sanayi tesislerine taşınamaz. Program açılması ile öğrenci alınması aynı zamanda olacak diye bir kural yok.  7-8 tane program açacağız. 

Tosya Kaymakamı Sayın Mehmet TÜRKÖZ sağlık bölümü açılmasından yana ve kaymakamlık olarak da her türlü maddi-manevi destek olacaklarını söylediler. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sağlıkla ilgili bölüm açılmasına sıcak bakıyorum. Merkezde özel hastanelerin bu konuda talepleri var. Fazıl Boyner Sağlık Yüksekokulu var, sağlık alanında yönlendirecek bir kadromuz ve teknik olarak bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlarımız var. Sadece Tosya’da değil, merkezde de gerekirse sağlık programları açacağız. Program açıldığı zaman, hemen öğrenci alınması şartı yok. Programları açarız, daha sonra alt yapı oluşturulduğu zaman öğrenci alırız. Yöresel olarak da bölüm açmak istiyoruz. Tosya tarım bölgesi, tarımla da ilgili program açılabilir. Sağlıkla ilgili bölüm açacağımız programlardan bir tanesi. Orada öğrencilerin sınavsız geçme şansları da var. Kaymakam beyin maddi destek sözüne sevindim. Vermese de biz açacağız.  Sağlıkla ilgili bölümde bir de şuna bakıyoruz. Tosya’nın çocuğu taşraya gitmesin. Çocuk okutmak kolay değil, çok maliyetli. Yüksekokullarda okuyan çocukların çoğu dar gelirli yada orta gelirli ailelerin çocukları.  Hal böyle olunca Tosya’da Sağlık Meslek Lisesi’nde okuyan çocukları MYO’na sınavsız olarak da alabilme şansımız var. Çocukların dışarıya gitmeden yüksek tahsillerini Tosya’da evlerinde yapma imkanı doğacak. Zaten biz; baştan bölüm açarken Tosya’daki meslek liselerinin durumuna bakarak açtık.

-Tosya Kaymakamı Sayın Mehmet Türköz’ün  üzerinde durduğu diğer bir konu; yurt sorunu. Boş bina olursa Kredi Yurtlar Kurumu yurt açar mı, destek olur musunuz?

Yükseköğrenim Kredi Yurtlar Kurumu, uygun bina bulursa kiralıyor. Yükseköğrenim Kredi Yurtlar Kurumu kanalı ile bu iş hallediliyor. Yurt konusunda doğrudan ilgimiz yok. Bulunması için de yol gösteriyoruz yardımcı oluyoruz. Yurt konusuna üniversite olarak doğrudan doğruya girmiyoruz.

-Okulun peyzaj çalışması veya projesi ne aşamada okuldaki  çalışma ne zaman başlayacak?

Peyzaj mimarımız projeyi hazırladı, renkli dekoratif taşlar ile yapılacak ağaçlandırılacak yani cennet gibi bir yer olacak. Fakat şu anda çalışma yapamıyoruz. İki tane ana sebebi var.

1-Okul bahçe sınırları içinde bulunan prefabrik bina halen MEB bünyesinde. Kastamonu Üniversitesi’ne devri yapılmadı. Milli Eğitim araya set çekebilir, binaya geçişe izin vermeyebilir çünkü bina onların.

2- Devlet olarak ihale sistemine bağlıyız ve ihaleye çıkmak zorundayız. Her şey istediğimiz zaman olmuyor, birden bire bu işler olmuyor.

Cide, ilk açılan okullardan bir tanesi. Daha yeni bahçe duvarı yapılıyor. Öğrenci kafeteryası yok.  Tosya’da prefabrik kafeterya var, Cide’de oda yok.  Okulun her şeyi adım adım yapılacak. Bizim istediğimizi  Fazıl Bey (Fazıl Ateş) olsun, diğer ilgili arkadaşlar olsun üzerine düşen görevi fazlasıyla yaptılar, Üniversitenin rektörü olarak müteşekkirim.  Bundan sonrası  artık bizde. Ama Fazıl Bey gibi bu işi hızlı bir şekilde götüremiyoruz. Biz peyzaj planını da yapacağız. Prefabrikte kafeteryada yapacağız. Bu iki bölümün üzerine 5-6 bölüm daha ilave ederek YÖK’e göndereceğiz. Ek binaları hayırsever vatandaşlar  yaptırırsa da gelişme daha hızlı olur.

-MYO’larının Üniversitenin imajını zedelediği söyleniyor. Sizin görüşleriniz nelerdir?

Böyle bir şey olabilir mi? Bu cahil insanların söylediği sözler. Bilimin kapısından geçmemişler, hasbel kader içlerinde bir fakülte bitirenler var. Fakültenin ne olduğunu, fakülteyle MYO arasında ne  fark var, bunu bilmeyenler konuşur. İnsanlar dünyanın her yerinde yükseköğretim yapmak için çaba harcıyor. Herkesin fakülte bitirmesi şart değil. Bugün Almanya’da fakültelere girmede hiç bir engel yok ama pahalı. O yüzden  hep ara mektep okullarında, yüksekokullarda okuyarak diploma alıyorlar ve mükemmel meslek sahibi oluyorlar. Böyle şey olur mu? Yüksekokullar niye Üniversitenin imajını zedelesin.  Ama tabi ki bunu politik amaçla yapanlar da oldu isim vermek istemiyorum.  Dağ başına bir baraka koydu, burada bir bina buldu okul dedi. Politik amaçla yaptılar.  Ben buna karşıyım, baştan beri söylediğim bir şey var; açtığım okulların her biri dört dörtlük oluyor. 20 dersliği sosyal tesisleri hepsi bir arada. Köye kasabaya okul açarsan elbetteki imajını zedeler.

Ahmet Çataloğlu

 

Rektör Gökçebay; ‘Tosya MYO cennet gibi yer olacak’

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!