Şey Şaban-ı Veli Doğumyeri Taşköprü’de Anıldı

featured

Şey Şaban-ı Veli Doğumyeri Taşköprü’de Anıldı

6 – 8 Mayıs tarihleri arasında kutlanan 20. Şey Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası etkinlikleri 07.05.2011 tarihinde saat 13.30’da Şeyh Şaban-ı Veli’nin doğum yeri olan Taşköprü İlçesinde devam etti.

Kutlama programı Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programa Vali Erdoğan BEKTAŞ, Vali Yardımcısı Ömer Faruk ATEŞ, Kaymakam Ayhan KARTLI, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin ARSLAN, Tarım İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU, İlçe Müftüsü Salih SEZİK, kurum amirleri, öğrenciler ve halk katıldı.

Belediye orkestrasının dinletisi, Kastamonu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan Mehteran ekibinin gösterileri, şiirlerin yer aldığı program ikramlar ile devam etti.

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin ARSLAN yapmış olduğu konuşmasında; “Taşköprü’de eğitimine başladığı kabul edilen Şey Şaban-ı Veli Hazretleri daha sonra Kastamonu’da 9 yıl medrese eğitimi almış ve bu tarihten sonra ilim alanında hızlı bir şekilde yükselmiştir. Bugün bizde manevi duygular içerisinde ejdadlarımızdan aldığımız feyiz ve güçle hareket edip onlara yakışır birer nesil olma gayreti içerisindeyiz” dedi.

Taşköprü Kaymakamı Ayhan KARTLI yapmış olduğu konuşmasında; “Bugün burada evliyalar şehri Kastamonu’muzun yetiştirdiği alim kişilerden olan ve döneminin 4 büyük evliyasından biri olan Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerini ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası programının 20. sinde bir arada bulunmaktayız. Milletleri, toplumları güçlü ve dinamik kılan ilkelerin başında içlerinde yetişen ilim ve irfan sahibi alimleri gelmektedir. Toplumlar geçmişlerinin zenginlikleriyle gururlanırlar. Nesle yön veren o kişiler milletin gönlünde daima yaşarlar. Kültür mirasımızın önemli şahsiyetlerinden Taşköprü İlçemizde doğan Şeyh Şaban-ı Veli’yi tanıyıp anma ve çocuklarımıza öğretmek önemli görevlerimiz arasındadır. Çünkü geçmişini bilmeyen toplumların geleceklerini de planlayamayız. Geleceğin büyüklerini yetiştirmek, geçmişteki büyükleri bilmek, toplumun birbirine güvenmesi ve fertlerin birbirini sevmesiyle mümkündür. Şeyh Şaban-ı Veli aldığı ilmi, eğitimi ve feyzi ile o dönem Anadolu’nun 4 direği olarak kabul edilen Mevlana, Hacı Bektaşi Veli, Hacı Bayramı Veli ile birlikte 4 büyük evliyası olarak kabul edilmektedir. Gerek ilçemiz, gerekse Kastamonu evliyalar yatağı olarak anılmaktadır. Bizler o kadar şanlıyız ki milletini, vatanını mukaddesatı ile  sayısız değerlerle yetişmiş bu topraklarda doğduk ve yaşıyoruz. Bu topraklar tarih boyunca eşkıyalar değil, evliyalar yetiştirmiştir. İlçemize sadece sanayide değil, tarihi, kültürel ve inanç değerlerimizle insanların hizmetine sunma gayreti içinde inanç turizmine de ayrıca önem göstermekteyiz. Sözlerimi Şeyh Şaban-ı Veli’nin şu güzel deyişiyle bitirmek istiyorum; “ Gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle, her işiniz güle güle” saygılar sunuyorum” dedi.

Vali Erdoğan BEKTAŞ yapmış olduğu konuşmasında; “Saygı değer Taşköprülü vatandaşlarımız, hanım efendiler, beyefendiler bugün Taşköprü’deyiz. Evliyalar diyarı, evliyalar şehri Kastamonu’da evliyalar haftası münasebetiyle dün Kastamonu’da başlattığımız kutlamaların bugün Taşköprü ayağında beraberiz. Gerçekten bizim milletimiz geçmişi belli, bugünü belli, geleceği belli, her şeyi ortada olan köklü bir tarihe sahip, her zaman söyleyeceği sözü olan, her zaman iddiası ve umudu olan, geleceği olan bir millet. Milletimizin, devletimizin önemli bir mekanın da 1000 yıllık tarihimizin izlerini, köklerini, eserlerini izleyebildiğimiz bir ortamda beraberiz. Burada vaktiyle de, tarihiyle de önemli merkezler olmuş. Bizans döneminde Paflagonya diye adlandırılan bölgenin merkezi olmuş. Hemen köprünün öte yanında tarihi şehri biliyoruz. Daha sonra da bizler bu bölgeye gelmişiz. Milletimiz bu yeni bölgeyi, toprakları yurt tutmuş, vatan tutmuş. Yurtlaştırmış, vatanlaştırmış, Türkleştirmiş, Müslümanlaştırmış. Bu çok zor işi bizim milletimiz yapmış, ve biz burada neredeyse 1000 yıldır varız ve belki binlerce yıl daha var olmaya devam edeceğiz. Yeni bir toprağı vatan yapmak, kendi milliyetine ve dinine dönüştürmek çok zor bir iştir. Bu güçlü milletleri, şahsiyeti güçlü, kurucu kabiliyeti olan, mevküresi güçlü olan devletlerin başarabileceği bir iştir ve biz bunu başarmışız, başardığımızda bütün dünyaya kabul ettirmişiz. İşte hemen arkamızda ki tarihi mekanlar bunların en önemli belirtileri, emareleri. Şeyh Şaban-ı Veli Ülkemiz hayatında, Kastamonu hayatında gerçekten çok önemli bir fonksiyon icra etmiş. Vefatından 450 yıl sonra biz Kastamonulular olarak Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri ile gurur duyuyoruz. Ayrıca onun şahsiyeti, maneviyesinden beklentilerimiz var. Hala ondan umut bekliyoruz, öyle bir insan bu topraklarda doğmuş, büyümüş, kendini yetiştirmiş, öyle bir kök salmış, öyle bir çevresini aydınlatmış ki ölümünden 450 yıl sonra hala burada kadını erkeği insanlar ondan bir şeyler umuyor, ondan bir şeyler bekliyor. Bunun bize gerçekten anlatacağı çok şey var. Anlayan anlıyor tabi ki. Bizler o şerefli, o onurlu, o güçlü, o kudretli, o dolu dolu yaşayan aydın geçmişimize layık olmaya çalışıyoruz. Ona layık torunlar olarak bu memleketi geliştirmek, burada kendimize daha büyük, daha güzel gelecekler inşa etmek zorundayız. Bütün çabamız bunun için, 20 yıldır Kastamonu’da, Taşköprü’de ve Hanönü’nde bu amaçla bir kısım kutlamalar yapılıyor. Çocuklarımıza, gençlerimize, insanımıza bu geçmişte sahip olduğumuz duygu ve düşünceleri yeniden ulaştırmaya, onlarında aynı duyguları paylaşmasını sağlamaya ve aynı hislerle gönüllerini doldurmaya çalışıyoruz. Bu çabayı çok önemsiyorum, bu çabanın bugüne kadar gelmesinde emeği olan herkesi minnetle yad ediyorum ve bunu daha ileri getirmek içinde ne gerekiyorsa yapacağımızı söylemek istiyorum. Tekrar emeği geçenlere teşekkür ediyor bu vesile ile hepinize saygılar sevgiler sunuyorum” dedi.

Programın sona ermesi ile Şey Şaban-ı Veli’nin Taşköprü Harmancık Mahallesinde doğduğuna inanılan eve gidilerek bahçesindeki kuyudan çıkan şifalı asa suyundan içildi.

 

 
 
Şey Şaban-ı Veli Doğumyeri Taşköprü’de Anıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!