Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası Kutlandı

featured
Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası Kutlandı

Her yıl geleneksel olarak kutlanan Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası 06.05.2011 tarihinde saat 10.00’da Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’na çelenk konulması, türbelerin gezilmesi ile başlayıp, Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi’nde haftanın açılış töreni ile devam etti.

Açılış törenine Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ, Vali Yardımcısı Ömer Faruk ATEŞ, Milletvekili Musa SIVACIOĞLU, Belediye Başkanı Turhan TOPÇUOĞLU, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer KARAHASAN, İl Müftüsü Dursun Ali ŞEKER, İl Tarım Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU ve davetliler  katıldı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı, açılış töreninde konuşma yapan İl Müftüsü Dursun Ali ŞEKER; “Bu anma törenlerinin hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimden temenni ve niyaz ediyorum. Velilik bizim kültürümüzde ve sosyal hayatımızda çok önemli bir yeri işaret eder. Resulullahtan beri bugüne kadar, bundan sonrada devam edecek bu müessesenin hala etkin, hala faal olduğunu görüyoruz. Veli, Evliya, Vilayet, Velayet bunlar hep birbiriyle ilgili olan ifadelerdir. Allah dostu, yardım etmek, yönetmek, sorumluluğunu üzerine almak, çocuğun velisi olmak gibi anlamları içerir. Ancak günümüzde veli çok dar anlamda kullanılmakta, hatta bir anlama hapsedilmiş durumdadır. Halbuki Veli, Evliya hayatın tamamını kapsayan bir ifadedir. Bu dar kapsama ve alana sığdırılmış olan veya hapsedilmiş olan bu kelimenin esas yapısına uygun olarak Kuran ifadesi ile Resulullah’ın ifadesi ile ve tarihi seyir içerisindeki kapsamı ile iyi anlaşılması ve iyi kavranması gerekir. Bu törenleri tertip eden vakfımıza, derneğimize teşekkür ediyorum, emeği gayreti geçenlerden Allah razı olsun diyorum. Evliyalar şehri Kastamonu’muzda bir şehidimizin olması elbette bizi üzmüştür. Dün onun acısını yaşadık, dün onun acısı ile kavrulduk hatta bütün Türkiye kavruldu, üzüldü. Rabbim şehitlerimize rahmet eylesin, bu kardeşimizi de affeylesin, eşi kızımızdır, çocuğu Mustafa Burak 6 yaşında oğlumuzdur, evladımızdır, bu millete, bu devlete, hepimize emanetidir. Ondan hiçbir kimsenin tereddüdü, bir şüphesi olmasın. Vatanımız bölünmeyecek, bu hain eller kırılacak, maksadına ulaşamayacak bunu da biliyoruz, öyle inanıyoruz. Bu iman, bu sevda, bu aşk, bu yürek, bu kalp, bizde olduğu sürece bunlara hiçbir zaman fırsat verilmeyecektir. Nasrullah Camii’nde merhum Mehmet Akif ERSOY’un ifadelerini bugün yine yaşıyoruz, o ruhu taşıyoruz. Rabbim o gün vatanın birliği, dirliği, huzuru için cephelere koşan, savaşan, mücadele eden, cihat eden, geçmişimize ecdadımızı da rahmet diliyoruz. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum” dedi.

Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ yapmış olduğu konuşmasında; “Şeyh Şaban-i Veli dostları, yeni bir Evliyalar Haftası 20’ncisinde bir aradayız. Ben sizlerle bu mutluluğu paylaşma şansına sahip olduğumu, bundan dolayı mutlu olduğumu ifade ederek  hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 20 yıldır Kastamonu’da Şeyh Şaban-i Veli Anma Haftası kutlanıyor. Gerçekten burası çok önemli bir yer. Yani biz Türkler olarak Anadolu’yu sonradan yurt tuttuk. Bu toprakları yurt yaptık, vatan yaptık. Türkleştirdik, Müslümanlaştırdık medeniyet ve beylikler kurduk. Buralar Şeyh Şaban-i Veli, Hacı Bayram Veli, Eyüp Sultan ve başka yerler bizim kurduğumuz sistemin ana sütunlarıdır. Bunlar bizim varlığımızın, bizim ne yaptığımızın ne yapacağımızın sembolleridir. Ben Kastamonu’dan daha çok Şeyh Şaban-i Velinin bilindiğini, daha cazip olduğunu, daha sempati ile bakıldığını ve Kastamonu’ya ve Şeyh Şaban-i Veliye mutlaka gelmek istediğini söyleyen dostlarımla karşılaşıyorum. Gerçekten burası Kastamonu için çok önemli çok değerli ve bunun için ne yapsak, ne kadar çalışsak ne kadar geliştirsek azdır.

Eski Kastamonu yeni ve o mimari yakışmayan yapılardan arındırılarak özgün, otantik, eski şekle dönüştürülüp burası adeta film tiyatrosu gibi bu işin meraklılarına bu işin sevenlerine Kültür Turizmcilerine sunulması gerekiyor. Gerçekten Kastamonu’da çok önemli bir potansiyel var. Devamlı söylüyoruz Ilgaz Dağı Kastamonu’nun hazinelerini gizlemiş, perdelemiş. Bunun hem olumlu hem olumsuz bir tarafı var. Belki perdelemeseydi biz bu eski kültürümüzü, tarih varlıklarımızı koruyamayacak, dönüştürmüş ve o çirkin yapılar haline getirmiş olacaktık. Bu olmadı çok şükür. Bu işin olumlu tarafı. Olumsuz tarafı da tabi ki biz bunu değerlendirmediğimiz sürece, gizli hazineyi insanlarımıza sunamadığımız sürece geri kalıyoruz, yetişemiyoruz ve sunamıyoruz. Buradan sağlamamız gereken faydayı sağlayamıyoruz. Sağlamayınca kan kaybediyoruz, güç kaybediyoruz yarış da geri kalıyoruz başkaları önümüze geçiyor. Oraları 100 binlerce turist alırken biz alamıyoruz. Evet bütün bunları toparlamamız lazım. Bu amaçlarla 20 yıl önce bu iş başlatıldı. Güzel işler yapıldı çevremizde görüyoruz  restorasyonlar, binanın eski haline dönüştürülmesi, yeni açacağımız tesisler,  vakıflar, dernekler yani herkes gücü yettiğince bir şeyler koymuş. Güç katan herkese teşekkür borçluyuz. İnşallah gelecekte bu iş daha da gelişecek ve Şeyh Şaban-i Veli ve diğer evliyalarımız Kastamonu’ya ışık vermeye, can vermeye, kan vermeye devam edecek. 450 yıldır hala onlara muhtacız. Bir insan öldükten 450 yıl sonra bile bir kısım beklentilerin hedefi olur mu? Oluyor işte görüyoruz. Ona olan sempatiyi şehre dönüştüre bilirsek biz bundan bir şeyler kazanabiliriz. Bütün evliyalarımıza rahmet diliyoruz. Umarız bizler, sizler onlara layık evlatlar, torunlar olarak onların misyonlarını geleceğe taşımayı başarırız. Bu vesileyle Şeyh Şaban-i Veli Anma Haftasını kutluyor hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Programın devamında hat, ebru ve tezhip sanatçılarından Rafet KÜLLÜOĞLU ve Aynur GÜRSOY’a çiçeklerini takdim eden Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ,  Serginin ve Şeyh Şaban-ı Veli  Kültür Vakfı Hizmet Binasının açılışını yaparak bina içini ve sergiyi gezdi.

 

 

 

 

Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası Kutlandı

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!