Tekstil fabrikası sahibi Ömer Kaya, Covid19 için alınan tedbirleri anlattı

featured

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde faaliyet gösteren bir tekstil firması hakkında çıkan covid 19 söylentilerinin ardından firma sahibi basın mensuplarına fabrikayı gezdirerek salgın hastalığın Türkiye’de görülmeye başlamasının ardından fabrikada aldıkları tedbirleri anlattı.

Korona virüs covid 19 salgın hastalığının Türkiye’de görülmesinin ardından Tosya Organize sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren tekstil firması sahibi Ömer Kaya, personelini virüse karşı korumak amacıyla ilk günlerde aldıkları tedbirleri aynen uygulayarak hastalık nedeniyle %30 kapasite ile üretime devam ettiklerini söyledi.

Sanayici Ömer Kaya, fabrikasının kapılarını basın mensuplarına açarak alınan tedbirleri ve çalışma sistemini yerinde gösterdi. Çalışanların giriş, çıkış saatlerinde ve gün içinde olmak üzere 2 defa ateşlerinin ölçüldüğüne dikkat çeken Kaya, çalışanların ellerini sürekli dezenfekte edebilmesi için belirli aralıklarla dezenfektan yerleştirildiği ve çalışma alanında sosyal mesafeye göre tekrar ayarlandığını söyledi.

Çalışmalarına %30 kapasite ile devam ettiklerini belirten Sanayici ve İşadamı Ömer Kaya, personelin sağlığını ön planda tutarak yollarına devam ettiklerine dikkat çekti. Fabrikanın üretim sahasından yemekhanesine ve ortak kullanım alanlarına kadar her yeri basın mensuplarına gezdiren Kaya, fabrikanın tüm kullanım alanlarının sürekli dezenfekte edildiğini söyledi.

Korona virüsle alakalı hakkında çıkan haber ve yorumlara da değinen fabrika sahibi Ömer Kaya, alınan tedbirler ve çalışma şartlarına ilişkin basın mensuplarına yaptığı açıklamada;

Gelinip tanışılıp içerdeki arkadaşlardan bilgi almak buradaki ortamı görmek en doğrusu olacaktı aslında. Ne yazıkki hiçbir bilgiye sahip olmadan ve fabrikamızın yerinin neresi dahi olduğunu bilmeden kısımlar kesimler tarafından ciddi anlamda böyle bir kötü bir şirket sanki virüs yayan virüs ürettiğimiz gibi algılanan bu da bizi ciddi anlamda rahatsız etti. Gerek basın deyim burada gerek yerel yönetim ciddi anlamda bu söylemlere çanak tuttu demeyim ama tutmasa da sessiz kaldı. En azından gelinip bakılıp gözlemledikten sonra doğruluk payı varsa evet olurdu. Ama doğruluk payının olmadığına ben eminim. Doğruluk payı yok ise de bunun üstüne gidilmesi yani bu şirket 300 kişiye bir şekilde 300’ün haricinde servisçisi, yemekçisi, dolaylı tedarikçilerimizle birlikte hesaplarsak 500 haneye yakın hane demek olur.

Burdaki bizim beklediğimiz de gerek basın olarak, gerek halkımız olarak gerekse yerel yönetim özellik bu işi biraz takip edip, biraz inceleyip yanımızda durmalarını işin aslı bekliyorduk. Ama ne yazık ki hiçbir kesimden böyle bir destek veya bir geçmiş olsun mesajı bekliyorduk. Ne yazıkki göremedik o da oldukça bizi üzdü. Tosya’nın en büyük ticaret hanesi eleman anlamında ve tedarik anlamında ciddi potansiyeli olan bir işletme bu kadar yerden yere vurulmaz. Ama bilmeden vurulmaz. Gerçeklik payı varsa eleştirilir, gerekli yaptırımlar uygulanabilir. Ama bilmeden yapılan şeylere bilmeden sessiz kalınması bizi ciddi anlamda üzdü. Yatırımımızı Tosya’dan taşımayı da gündemimize aldık” dedi.

“Korona virüs nedeniyle üretime ara verdik”

Salgın hastalığın görülmesiyle birlikte fabrikayı kapatarak üretime ara verdik.  Normalleşmenin başlamasıyla birlikte ilk gün aldığımız tedbirleri aynen uygulayarak tekrar üretime başladık. Hastalık riskinin geçmemesi nedeniyle işe başladıktan sonra komple fabrikanın test sonucunda çıkan vaka sayılarına istinaden yerel yönetimin kapatma kararı ile üretime ara verdik.

Biz bu kapatma kararında 6 gün daha ilave süreyi uzatarak dün itibariyle 08.06.2020 tekrar üretime başladık. Bu arada karantinada olan arkadaşlarımız tekrar 10 günlük bir izolasyon süresine tabi tutuldu yaklaşık 50-60’a yakın personelimiz bu. 60’ın haricinden yaklaşık 80 kişilik bir personel arkadaşlarımızdan gerek basındaki çıkan haberlerden ve yorumlardan etkilenerek aileleri tarafından yada eşleri tarafından şu an şirketimizde çalışmaya devam etmiyor. Ne kadar devam etmiyor soruyoruz, bir hafta on gün sonra. Biz şunu söylüyoruz 15-20 günlük 1aylık süreçte bitecek durum değil. Biz şunu söylüyoruz, bu virüsle çalışmayı yaşamayı öğrenmek zorundayız. Kendimizi bir şekilde korumak zorundayız bu virüsten, buna göre de hayat devam etmeli.  Üretim devam etmeli Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği   şekilde fabrikalar bir şekilde üretime devam etmeli. Gerekli ortam sağlanarak bizlerde şu anda eksik kadromuzla üretime dün itibari ile başladık” dedi.

“%30 kapasite ile çalışıyoruz”

Korona virüs covid19 salgın hastalığı nedeniyle %30 kapasite ile çalıştıklarını belirten Ömer Kaya; “Tabi çalıştığımız kurumunda mağazada ciddi anlamda ürün açığının da olduğundan onlarda bu süreçte ciddi anlamda destek oldular bize. İş anlamında değil, mağazalara ürün yetiştirememe anlamında ciddi problemlerimiz var. Onun haricinde başladık, devam ediyoruz. İnşallah bu süreci en yakın zamanda atlatıp kaldığımız yerden üretime devam etmek istiyoruz. Bu covid 19 Türkiye’de görülmeye başladığı günden itibaren yaklaşık bizim günlük kapasitemiz yaklaşık 29bin adetti. Yani her gün bu şirketten çalıştığımız firmanın mağazalarına 29bin adet ürün yüklemesi yapıyorduk, şu anda dünkü sayı %30luk bir rakama düştü. %30’luk bir kapasite ile çalışıyoruz.

Temennimiz en kısa zamanda 100’lük kapasiteye ulaşarak çalışmaya devam etmek, tekrar artırmak. Hatta buraya gelirken amacımız 400 idi fakat gelişen şartlar buna elvermedi. Amacımız bu yönde üretime devam etmek” diye konuştu.

Tekstil fabrikası sahibi Ömer Kaya, Covid19 için alınan tedbirleri anlattı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!