VALİ ERDOĞAN BEKTAŞ TOSYA YAREN MECLİSİ’NDE

featured

VALİ ERDOĞAN BEKTAŞ TOSYA YAREN MECLİSİ’NDE

Kastamonu’nun Tosya ilçesi Yaren Meclisi Ocağı,Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş,Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz  ve çok sayıda davetlinin katılımı ile 2011 yılı içinde son defa yandı.

Tosya belediyesine ait lise altı bloklarda bulunan’Yaren Meclisinde’yapılan dönemin son ocak yakma törenine, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Vali yardımcısı Ömer Faruk Ateş, Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, Kastamonu İl Jandarma Komutanı Albay Muharrem Teyfik Anzaroğlu, İl Emniyet Müdürü Sami Uslu, Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Tosya Garnizon Komutanı Himmet Polat, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, Tosya  Emniyet Müdürü Kaan Yıkılmaz, Ak Parti Tosya İlçe Başkanı Naci Küçükmorkoç,AK Parti Kastamonu milletvekili aday adayı Zafer Nalbantoğlu, Tosya Müftüsü Hikmet Yazıcı, Ankara Kas-Der-Fed. Başkanı Hasan Şen , kurum amirleri ve misafirler katıldı.

Yaren geleneği gereği misafirler saat 20.00 de tek tek Yaren Meclisine alındı.Misafirlere hitaben bir konuşma yapan Ahi ve Yaren Dostları Derneği Başkanı Recep Çakmak;’Tosya’da yüzyıllar önce tüm canlılığı ile yaşanan ve   yaşatılan, Oğuzlardan gelen yaren geleneğini yeniden yaşamak ve yaşatmak için yola çıktık. Bir oluşumun oluşturulması, var olan kriterlerinin hayata geçirilmesi takdir edersiniz ki kolay olmuyor.Fakat Yarenlerimizin gayretleri ve iyi niyetli çalışmaları sayesinde,her türlü zorluğu aşacağımıza inanıyorum. Tosya Yaren Meclisi, Tosya’nın ve Tosyalıların, Tosya’ya gönül verenlerindir. Meclisimize,dualarınızı ve desteklerinizi bekliyoruz’diye konuştu.Dönem Baş ağası Alaattin Zeybek,’Bu dönemki meclisimizin son Ocak Yakma, törenine hoş geldiniz,sefalar getirdiniz.Bu güzel otantik mekanı Tosya’mıza kazandırılmasında katkıları olan maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen değerli misafir ağalarıma ve yaren ağalarıma teşekkür ediyorum’dedi.
Dönemin son ocak yakma töreninde misafirlere bilgi veren Dönem Küçükağası İsmail Akar,’Yarenlik yaren olma bir gönül işi.Yaren bir yaşam biçimi.Özünü Türk örf ve adetlerinden, İslam ahlak ve faziletinden alan iyilik, doğruluk, güzellik, güzel ahlak, düzgün alışveriş ve   düzenli iş gibi, esasları kendine düstur edinen, bu gibi güzellikleri sosyal yaşamında ticaret yaşamında ve aile yaşamında uygulamaya çalışana biz yaren diyoruz’dedi.

Akar,’Yarenlik kültürü,Oğuzlardan, Selçuklulardan ve en son Osmanlılardan günümüze kadar gelmiştir. Kastamonu ve Çankırı çevresinde İrfaniye adı altında bu kültür yaşatılmaya çalışılmış, fakat zamanla dejenere olmuş ve unutulmuştur. Kastamonu ve Çankırı çevresinde bu kültürün yaşatılması için Osmanlı Paşası Yahya efendi görevlendirilmiştir. Aslında bu kültür esnafımızı ilgilendiriyor.Yaren kültürü,esnaf arası ilişkileri, usta, kalfa ve çırak ilişkisini düzenleyen esaslar ve yasalardır.Tabii önceleri Tosya’mızda,ticaret ve sanat gayri Müslimlerin elinde imiş.

Tabii ki Gayri Müslim kendi sanatkarını kendisi  yetiştiriyor.İşte bu eksiklikleri düzenlemek için Osmanlı Paşası Yahya efendi bu yörede görevlendirilmiş ve elinden geldiğince esnafımızı örgütlemiştir’ dedi.

Öncelikle davetimizi kabul ederek dönemin son ocak yakma törenine katılan Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş’a  ve misafirlerimize katılımlarından ötürü teşekkür ediyorum diyen Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz,’Tarihi ve kültürel zenginliklerimizi gün yüzüne çıkarma gayretlerinizi, gençlerle yaşama ve yaşatma gayretlerinizi takdir ediyorum.Ayrıca böyle güzel ve otantik, geçmişimizin çizgilerini taşıyan bir mekanı Tosya’mıza kazandırdığınız için teşekkür ederim’ dedi.

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş ise yaptığı açıklamada,’Ben gerçekten ilk defa böyle bir olayı yaşama imkanı buluyorum. Yarenlik konusunda önceden de bilgim yoktu.Birkaç saattir arkadaşları izliyoruz. Ben en çok yarenlerin yaptıkları işi yaşayarak hissederek yapmalarından etkilendim. Herkes samimiyetle içtenlikle olaya katılıyor diye konuştu.

Vali Bektaş,’Daha çok eski toplum yapımızla, kapalı toplum yapımızla, toplum içi böyle bir kurumsallaşma ve böyle bir gelenek oluşmuş ve toplumu ayakta tutan dinamitlerden biri haline gelmiş. Toplumun kendi içindeki otokontrolü sağlamaya yönelik bireylerin birbirlerine tutunmasına yönelik  aynı zamanda eğlence, dinlenme ve  vakit geçirme amacı ile oluşturulmuş bir gelenek. Ben çok mutluyum bu akşam bu duyguları yaşama imkanı bulduğum için. Bu güzel gecenin hazırlanmasında emeği geçen yarenlerimize ve ocağı yakanlara teşekkür ederim’ dedi.

Gecede; halk oyunları gösterileri, orta oyunları ve canlı müzikle unutulmaz anlar yaşandı.Davetlilere, Tosya tarhana çorbası, caba da güveç, tereyağlı Tosya pilavı ve Tosya’ya has un helvası ikram edildi.

Oldukça güzel ve eğlenceli geçen gece, yemek ve sofra duasıyla son buldu.Davetliler gece sonunda geleneksel Cezayir Marşı eşliğinde uğurlandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VALİ ERDOĞAN BEKTAŞ TOSYA YAREN MECLİSİ’NDE

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!