Yaren Ocağını Baş Ağa Yaktı

featured

Yaren ocağı üçüncü yılını tamamladı.

 

Geleneksel hale gelen ve bu yıl üç yaşını dolduran yaren meclisi geçtiğimiz hafta sonu Cumartesi akşamı ocak yakma işlemini büyük başağa Recep Çakmak üstlendi.

İlçemizde üç yıldır faaliyet gösteren ve uzun kış gecelerinde zaman zaman memur, zaman zaman esnaflardan davet edilen ve eskiden gelen esnaf kültürünü misafirlere aktaran yarenler bu hafta sonu sezonu kapattı.

Geceye Belediye Başkanı Kazım Şahin, Meclis üyesi ve Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Baş, Tosya Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Mülayim, Terziler Odası Başkanı Mehmet Erzayım, Madeni Eşya Odası Başkanı Mustafa Özelmacı, Deri Tabak Esnafları Odası Başkanı Nurettin Küçükduzsuz, bir önceki dönem baş ağası Alaattin Zeybek, Kastamonu’dan ve Eskişehir’den gelen davetliler katıldı.

Sazende yaren Fatih Tabakoğlu’nun bestelediği karşılama töreninin ardından yapılan orta oyunlarla unutulmaz anlar yaşanırken davetlilerinde yapılan etkinliklere katılımı yüksek oldu.

Gecede orta oyunlarının yanı sıra Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Musikisinden eserler Fatih Tabakoğlu, Erol Sevdi ve Naci Gökçe tarafında icra edildi.

 

Karşılama ve selamlamanın ardından Baş Ağa ve Yaren Dernek Başkanı Recep Çakmak, Ahi ve Yaren hakkında misafirlere kısa bilgiler verdi. Ahi ve Yaren Kültürü’nün Oğuzlar’dan geldiğini anlatan Çakmak burada kültür ve eğlence boyutunu uyguladıklarını belirtti.  Yaren her zaman kendisini sorgulayan insan olma vasfıdır diyen Çakmak, yapılan her eğlencede bir kültür bir anlam var bu akşam burada eskiden televizyon ve radyo olmadan nasıl vakit geçirildiğini uygulayacağız dedi. Yaren baş ağalarından İsmail Akar ise konuşmasında “bu geceye katılarak bizleri onurlandırdınız. Yarenin tek bir derdi var; dost olmak, yaren olmak, geceniz daim olsun tekrardan hoş geldiniz sefalar getirdiniz” dedi.

Gecenin bitiminde ise konuşma yapan Belediye Başkanı Kazım Şahin, burada bu yıl üçüncü senesini tamamladığımız yaren kültürü ve yarenlerimizden çok memnunuz. Saygı ve disiplin içinde bu mecliste kardeşlik arkadaşlık beraberlik sürüyor ve bizler de bu meclis için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz,” dedi. Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Mülayim ise konuşmasında, “buraya ilk katılışım ve çok memnun kaldım, burada ilçemizde bu faaliyetlerin icra edilmesi bu birlikteliğin sağlanmasından da çok memnun kaldım, burada emeği geçen bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Gecenin bitiminde ise yaren geleneği gereği misafirler Cezayir Marşı eşliğinde, dış kapıdan Başağa tarafından tek tek vedalaşarak uğurlandı.

 

 

Yaren Ocağını Baş Ağa Yaktı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!