31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü Etkinlikleri

featured

31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü etkinlikleri dolayısıyla Tosya Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Firuze Soyak ve Tosya Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Yıldız Gülhan tarafından ilçemizde sigara bırakma polikliniği aracılığıyla tütünsüz yaşamı tercih edip gençlere örnek olan müzik öğretmeni Erol Sevdi’ye Hastane Diş Hekimi Şakir Gökalp’e hastane personellerinden Zafer Bekmezci’ye ve poliklinik hastalarından Recep Kıraç’a başarı belgesi verildi.  Sonrasında Dr. Firuze Soyak gösterdiği gayret ve başarılı çalışmalarından ötürü Dr. Pınar Gülhan’a teşekkür belgesi verdi. Dr. Pınar Gülhan Perşembe günü sigarayı bırakma polikliniğinin aktif olarak çalıştığını ve sigarayla mücadelede hastaların başvurabileceğini belirtti. Sigarayla mücadele kapsamında Dr. Firuze Soyak ve Dr. Pınar Yıldız Gülhan ile birlikte Tosya Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarından ebe Hatice Boncuk ve hemşire Bedriye Demirtaş, liselerde sigarayla mücadele bilgilendirmesi yaptı.

Bilgilendirmede; Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda kamuoyunu bilgilendirmek ve toplumsal bilinç ile farkındalık oluşturmak amacıyla 1987 yılından bu yana tüm dünyada ‘’31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’’ olarak kutlanmaktadır. Aslında Tütünle Mücadelenin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Sosyoekonomik düzey ve eğitim düzeyi düştükçe SİGARA TÜKETİMİ  ARTMAKTADIR

Yapılan çalışmalar, içilen 1 sigaranın hayatın ortalama 11 dakikasını kısalttığını göstermektedir. Her yıl ülkemizde 100 binden fazla kişi (bütün ölümlerin dörtte biri) doğrudan tütün kullanımına bağlı bir hastalıktan yaşamını kaybetmektedir. Tütün tüketimi dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Tüketicilerin yaklaşık yarısının ölümüne neden olan ve ne yazık ki tüketimi yasal olan bu zararlı maddeye genellikle 15 yaş öncesi başlanmaktadır. Bu yüzden gençlere yönelik bilgilendirme ve farkındalık arttırma ana hedef olmalıdır.

Sigara bir kanser üreticisidir. Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) nun yayınladığı son rapora göre , dünya genelinde bütün ölümlerin % 35 ‘i kanserden ileri geliyor. Sigara; başta akciğer ve kalp damar hastalıkları olmak üzere sinir sistemi, mide barsak sistemi, böbrekler gibi tüm vücut sistemlerini etkilemektedir. Kemiklerde erimeye neden olmaktadır.  Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra; kan basıncı ve kalp atışları düzelir. 8 saat sonra; kandaki nikotin ve karbonmonoksit miktarı yarıya düşer. 24 saat sonra karbonmonoksit vücuttan tamamen atılır; Akciğer sigara kaynaklı mukusu temizlemeye başlar; Kalp krizi riski azalmaya başlar. 3 ay sonra öksürük ve göğüsteki hırıltı azalır; Nefes alma sorunları iyileşir. 1 yıl sonra kalp hastalığı riski yarıya iner. 10 yıl sonra kanser riski azalır.

 Ülkemizin her köşesine dumansız ortamlar sunan tütün kontrolü çalışmalarına toplumsal desteğin daha da artırılması ve 31 Mayıs “ Dünya Sigarasız Günü” kapsamında elde ettiğimiz en büyük kazancın, insanlarımızın sağlıkları olduğu bilinmelidir. Hepimizin ‘31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü’ kutlu olsun” denildi.

31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü Etkinlikleri

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!