6111 SAYILI (TORBA) YASADA GERİYE DÖNÜK HİZMET BORÇLANMAS

        MÜJDAT GÜNEY

             SERBEST MUHASEBECİ

                      MALİ MÜŞAVİR

Smmm_mujdat@hotmail.com

            www.mujdatguney.com

 

6111 SAYILI (TORBA) YASADA GERİYE DÖNÜK HİZMET BORÇLANMASI

 

         Geriye dönük hizmet borçlanması 611 sayılı (Torba) Yasa ile birlikte gündemde olan ve tartışılmaya da devam eden bir konu olmuştur.  

         Son günlerde medyada sık sık gündeme gelen ve halk arasında yanlış anlaşılmalara neden olan “boşta geçen sürelerin de geriye dönük borçlanılması” gibi bir imkân 6111 sayılı Torba Yasa’da yok. Bu nedenle, herhangi bir şekilde geriye dönük boşta geçen sürelerin borçlanıp, toplu ödeme vb. ödeme yapmak suretiyle sigortalılık süresini artırarak emekli olmak mümkün değil. Ancak geriye dönük çalışılan, vergi kesintisi yapılan veya vergi kaydı, oda kaydı bulunan ve bu günleri belgelendirenlerin, kuruma hizmet borçlanması yapılabilmesi için bazı şartların yerine gelmesi gerekmektedir.

         1479 sayılı Bağ-Kur Kanunun da “ Bu Kanuna göre sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 04/10/2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olan sigortalıların sigortalık hak ve mükellefiyetleri 04/10/2000 tarihinden başlar. Ancak, bu Kanuna göre zorunlu sigortalı olarak tescil edilmiş olanların sigortalılıkları, bu kanunun yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde Kuruma yazılı olarak başvurmaları ve 20/04/1982-04/10/2000 tarihleri arasındaki vergi kayıtlarını belgelemek ve belgelenen bu sürelere ilişkin olarak 49’uncu ve ek 15’inci maddelere göre hesaplanacak prim borçlarının tamamını, tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde, ödeme tarihinde bulundukları gelir basamağının yürürlükte olan prim tutarı üzerinden ödemek kaydıyla bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.” şeklinde açıklanmıştır.

         Bu şekilde Bağ-Kur sigortalılık tescil süresi Vergi kayıtlarına bağlı olarak geriye çekilerek, erken emeklilik hakkı kazanılmış olacaktır.

         Ayrıca bilindiği üzere 2926 sayılı tarım bağ-kuru kanununa ilişkin 01/04/1994 tarihinde tevkifat kanunu devreye girmiş ve müstahsillerden verdikleri ürünler üzerinden % 1 tutarında tevkif kuruluşu kanalıyla bağ-kur primi kesilmekteydi. Bu kesintiyi yaptıranlar ve belgeleyenler de geriye dönük, bağ-kur hizmet borçlanması yapabilmektedirler.

 

VERGİ LEVHA ASMA ZORUNLULUĞU KALKTI

          6111 sayılı (Torba) Kanun ile borçların yapılandırılması yanında çeşitli vergi kanunlarında da değişiklikler yapılmıştır.

           Kanunun 82 nci maddesi ile Vergi Usul Kanununun da ki “levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar.” ibaresi, “levhayı almak zorundadırlar.” şeklinde değiştirilmiştir. Yapılan bu düzenleme ile vergi levhası almak zorunluluğu devam etmekle birlikte, bu levhanın işyerlerinde asılma zorunluluğu kaldırılmaktadır.

          Kanunun 74. Maddesi ile KDV Kanununun Geçici 23. Maddesindeki, Milli Eğitim Bakanlığına yapılan bilgisayar ve bilgisayar donanımı bağışlarına ilişkin istisnanın süresi 2015 yılının sonuna kadar uzatılmıştır.

 

BEYANNAMELERİN SON GÜNÜ 25 MART

         Gelir Vergisi mükelleflerinin ve Kira geliri olanların 2010 yılı kazançlarına ilişkin beyannamelerini en geç 25 Mart tarihine kadar ilgili Vergi Dairesine vermeleri gerekiyor.

         Bilindiği üzere Gelir Vergisi Beyannamesinin internet ortamında Gelir İdaresine son verilme tarihi 25 Mart 2011’dir. Tahakkuk eden gelir vergisinin 1. taksiti Mart-2011 ayı sonuna kadar, 2. taksiti ise Temmuz-2011 ayı sonuna kadar ödenecek.

6111 SAYILI (TORBA) YASADA GERİYE DÖNÜK HİZMET BORÇLANMAS

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!