GIDA MÜHENDİSİ BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

        MÜJDAT GÜNEY

             SERBEST MUHASEBECİ

                      MALİ MÜŞAVİR

       Smmm_mujdat@hotmail.com

            www.mujdatguney.com

 

 

GIDA MÜHENDİSİ BULUNDURMA ZORUNLULUĞU KALKIYOR

 

5996 sayılı kanun 13 Haziran 2010 tarih ve 27610 sayılı resmi gazetede yayınlanarak altı ay sonra yürürlüğe gireceğinden, Gıda işletmelerine mühendis çalıştırma zorunluluğu getiren 5179 sayılı kanun 13 Aralık 2010 tarihinden itibaren yürürlükten kalkacaktır.

5179 sayılı kanunun halen yürürlükte ve uygulanmakta olan şekli ise şu şekildedir. Gıda ve yem işletmeleri, işin nevine göre, konu ile ilgili lisans eğitimi almış (Gıda, ziraat, kimya mühendisi) en az bir personeli belirli sürelerde çalıştırmak zorundadır.

Kanunun amacı, gıda güvenliğinin temini, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve tüketici menfaatleriyle halk sağlığını korumak üzere gıda maddelerinin üretiminde kullanılan her türlü ham, yarı mamul ve mamul gıda maddeleri ile gıda işlemeye yardımcı maddeler ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin güvenliğine ilişkin özelliklerinin tespit edilmesi, gıda maddeleri üreten ve satan işyerlerinin asgari teknik ve hijyenik şartlarının belirlenmesi, gıda maddeleri ile ilgili hizmetler ile denetimine dair usul ve esasları belirlemektir.

Gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunun küçük ölçekli esnafa yüklemiş olduğu maliyet yükünün zaman geçtikçe daha fazla hissedilmeye başlamasından dolayı, bahse konu 5996 sayılı kanun olarak yeniden düzenlenmiş olup 5179 sayılı kanun 13 Aralık 2010 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılacaktır.

Bu durumda yeni kanuna göre, 30 beygirden az motor gücü bulunan ve 10 işçiden az işçi çalıştıran işyerlerinde gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu 13 Aralık 2010 tarihinden itibaren kalkacaktır.

Yiyecek maddeleri yapanlar ve satanları ilgilendiren bu kanun pide fırınları, yufkacılar, simitçiler, şekerciler, lavaşçılar ve pasta imalatçıları gibi gıda imalatçıları ile alım-satımını yapanların sorumlu yönetici çalıştırma zorunluluklarını ortadan kaldıracaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AİLE HEKİMLERİ

MUHTASAR BEYANNAMESİ VERECEK

 

26 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazetede bir tebliğ yayınlandı ve Kanun uyarınca  görevlendirilen aile hekimlerinin temizlik, sekreterlik, şoförlük gibi hizmetler için yanlarında çalıştıracakları hizmet erbabına yapılacak ücret ödemeleri, serbest meslek işleri dolayısı ile yapılan ödemeler ile işyerine ilişkin kira ödemeleri gibi bazı ödemelerden Gelir Vergisi Kanunu uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapılacağı açıklandı.

Bu hüküm ve düzenlemelere göre, Aile hekimlerinin yukarıda belirtilen ödemelerden kanunda belirtilen oranlarda tevkifat yapmaları uygun bulunmuştur. Birden çok aile hekiminin görev yaptığı aile sağlığı merkezlerinde ise bu yükümlülük yönetici olarak belirlenen aile hekimi tarafından yerine getirilecektir. 

01 Eylül 2010 tarihinden itibaren Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yapacakları ödemelerden vergi tevkifatı yapmak zorunda olan aile hekimlerinin, ilgili vergi dairesinde muhtasar yönünden mükellefiyet kaydı yaptırmaları ve yapmış oldukları tevkifat tutarlarını muhtasar beyanname ile beyan ederek ödemeleri gerekmektedir.

            Aile hekimlerinin bu Tebliğ uyarınca yapacakları tevkifatlara ilişkin olarak verecekleri muhtasar beyannamelerinin, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda elektronik ortamda verilmesi zorunludur. Bu zorunluluğa uymayanlara, özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

 

NOT : Görüş ve önerilerinizi www.mujdatguney.com adresinden iletebilir, ayrıca bu adresten makaleleri de takip edebilirsiniz.

GIDA MÜHENDİSİ BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!