Hayvan üreticisine Kurban Bayramı uyarıları

featured

Hayvan üreticisine Kurban Bayramı uyarıları

İl Tarım Müdürlüğü Kurban Bayramı öncesi alınması gereken tedbirleri belirledi.

Alınan bilgiye göre hayvan üreticilerinin uyması gereken noktalar belirlenerek bu noktalar doğrultusunda hareket edilmesi kararlaştırıldı.

Buna göre;

– Hayvan üreticilerinin sığır cinsi hayvanlarını ve küçükbaş hayvanlarını 2010 yılı sonbahar şap aşılama kampanyasında aşılatmış olmaları veya herhangi bir nedenle aşılatmamış hayvanlarını sevk tarihinden en az 15 gün önceden aşılatmaları zorunlu tutuldu. Yine sevk edilecek küçükbaş hayvanlarının tanımlanmış, küpelenmiş olması zorunlu.

-Kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların sevklerine izin verilmeyecek. Hayvanlar ilçe içinde Menşe Şahadetnamesi, ilçe  veya iller arası ise Veteriner Sağlık Raporu ile nakledilebilecek, belgesiz  hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine idari para cezası verilecek.

– Kurbanlık hayvanlarının taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilecek; hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecek.

– Üreticilerin kurbanlık hayvanlarını sattıklarında, pasaportun satıcıda kalan kısmına
“ Kurbanlık olarak satıldı” ibaresini yazarak bu pasaportları, işletmelerinin bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor.

– Kurbanlık sevk edecek yetiştiricilerin işletmelerinin olduğu köylerde şap hastalığı çıkmış ve sönüş yapılmamışsa bahse konu köylerden kesinlikle hayvan çıkışı/girişi yapılmayacak. Aksi takdirde 3285 sayılı H.S.Z.K gereği işlem yapılacak.

İl Tarım Müdürlüğü, Kurbanlık satın alacak vatandaşlarımızı da dikkatli olması gereken noktalarda uyarmaya devam ediyor. Yetkililerden alınan bilgiye göre, Veteriner Sağlık Raporu veya Menşe Şahadetnamesi olmayan küpesiz ve pasaportsuz  hayvanların alınmaması isteniyor. Bir yerde bulaşıcı, salgın hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde; hayvan sahipleri, muhtarlar, köy bekçileri, polis, jandarma gibi zabıta ekipleri ve Serbest Veteriner Hekimlerin bu durumu Mülki İdare Amiri veya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl veya İlçe Müdürlüklerine bildirmekle yükümlü oldukları hatırlatılıyor. Kurbanlık satın alacak vatandaşların aldıkları kurbanlıkları 15 gün süreyle ayrı bir yerde bekletmesi, bağlaması, sonrasında hayvanın genel sağlık durumu iyiyse diğer hayvanların yanına koyması isteniyor. Yine Kurbanlık satın alacak yada satacak vatandaşlarımızın ahırlarından bulaşık elbise ve ayakkabılarıyla hayvan pazarına gelmemeleri, duyarlı davranmaları isteniyor.

Hayvan üreticisine Kurban Bayramı uyarıları

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!