İmalat Sanayiinde Yeni Makine Alımlarında KDV Yok…

İstisnadan yararlanmak için, öncelikle Sanayi Sicil Belgesine sahip olmamız gerekiyor. İkinci aşama makine ve teçhizatın yeni olması ve imalat sanayiinde kullanılması gerekiyor. Sanayi sicil belgesine sahip Katma Değer Vergisi mükelleflerine imalat sanayiinde kullanmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’nde Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinde bulunanların bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan makine ve teçhizat teslimlerini 31.12.2019 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna edilmiştir. 30/4/2018 tarihli ve 2018/11674 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile makina ve teçhizat listesi belirlenmiştir. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı listede yer almayan makina ve teçhizat teslimlerine istisna uygulanmayacaktır. İstisna sadece yeni makina ve teçhizat teslimlerine tanınmış ve  makine, teçhizatın kullanılmamış olması gerekmektedir. Ayrıca, makina ve teçhizatın aksam, parça, aksesuar ve teferruatları istisna kapsamında değerlendirilmemektedir. İstisnadan faydalanmak isteyen mükellefler; Katma Değer Vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine sanayi sicil belgelerini ibraz ederek alacakları makina ve teçhizatı imalat sanayiinde kullanacaklarına dair beyanlarını vermeleri gerekmekte, vergi dairesince gerekli kontroller yapıldıktan sonra şartları sağlayan mükelleflere istisna kapsamına giren makine ve teçhizatla sınırlı olmak üzere “Katma Değer Vergisinden istisna” belgesi verilmektedir.

Makine satıcılarının, satış yaptıkları firmadan Kdv istisna belgesinin onaylı bir örneğinin alınması; 213 sayılı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre saklanması gerekmektedir. Faturada makine ve teçhizatın cinsi ile birlikte GTİP numarasını da belirtmek zorundadır. İstisna belgesi ekinin ilgili bölümüne fatura tarihi, numarası, mal miktarı ve tutarını belirtmek suretiyle onaylar ve bir örneğini alır. Teslim gerçekleştikçe alıcı ve satıcı alım/satım bilgilerini elektronik ortamda sisteme girilir. İstisnadan yararlanmak isteyen mükelleflerin istisna belgesinin imza ve kaşe tatbik edilmiş bir suretini mal tesliminde bulunan satıcıya vermeleri gerekmektedir. Bu yazı olmadan istisna uygulanması halinde, ziyaa uğratılan vergi, ceza, zam ve faizlerden teslimi yapan mükellefler ile birlikte teslim yapılan alıcı da müteselsilen sorumludur.

Kendisine teslimin istisna kapsamına girdiğini gösteren belge verilen satıcı mükelleflerce, istisna kapsamında işlem yapılır. Daha sonra işlemin, istisna için ilgili düzenlemelerde belirtilen şartları baştan taşımadığı ya da şartların daha sonra ihlal edildiğinin tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranır. İstisna kapsamında alınan makine ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde; imalat sanayii dışında kullanılması, elden çıkarılması veya kiralanması hallerinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.

Makine ve Teçhizat Listesi İçin;

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/05/20180505-7.pdf

 

Şakir Gürlük, SM.Mali Müşavir

İmalat Sanayiinde Yeni Makine Alımlarında KDV Yok…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!