Kırgızistan Cumhuriyeti Meclis Başkanıyla Görüştü

featured

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın ve Kastamonulu iş adamlarından oluşan heyet, resmi temaslarda bulunmak üzere davetli olarak gittiği Kırgızistan’da Bişkek’teki Jogorku Keneş (Parlamento) binasında Kırgızistan Cumhuriyeti Meclis Başkanı Dastan Cumagulov ile görüştü.

Kırgız meclisinde sıcak bir karşılama ile başlayan görüşmede Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, sıcak karşılamadan ötürü teşekkür ettikten sonra, İlimiz ve Üniversitemiz hakkında bilgi verdi. İlimizin Karadeniz’in batı kısmında yer alan, denize sahili bulunan, aynı zamanda Başkent Ankara’ya çok yakın mesafede olan, ormanlarla kaplı stratejik öneme haiz bir vilayet olduğunu ifade etti.

Üniversitemizin “Türk Dünyası Üniversitesi” olarak bilindiğini, her sene Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Topluluklardan binlerce öğrencinin eğitim aldığını, hâlihazırda Üniversitemizde biri Profesör, diğerleri Yardımcı Doçent olmak üzere toplam 4 Kırgız akademisyenin bulunduğunu, 154 tane de Kırgız öğrencinin üniversitemizde eğitim aldığını belirtti. Üniversite olarak söz konusu öğrencilerin her türlü maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını, bu manada Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi işadamı Sn. Feyyaz Pattabanoğlu’nun öğrencilere verdiği maddi destekten ötürü Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sn. Prof. Dr. İbragim Junusov tarafından teşekkür belgesiyle onurlandırıldığını bildirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, ziyaret esnasında; “Eğitim ilişkilerimizi yeterli görmeyip, Kastamonulu işadamlarımızdan oluşturduğumuz heyetle, Türkiye-Kırgızistan ekonomik ilişkilerine ne gibi katkılar yapabiliriz düşüncesiyle Kırgızistan’ı ziyaret etmiş bulunmaktayız” dedi. Bu amaçla Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sn. Selçuk Aslan, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Feyyaz Pattabanoğlu, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası üyesi Ahmet Katar, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası üyesi Sinan Altıkulaç, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası üyesi Metin Ünal’dan oluşan işadamları heyetiyle Kırgızistan ziyaretini gerçekleştirdiğini ifade etti.

Ziyaretlerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın ve heyet üyelerine teşekkür ederek Türkiye Türkçesiyle sözlerine başlayan Kırgız Cumhuriyeti Meclis Başkanı Dastan Cumagulov, “Ata Yurdunuza hoş geldiniz!” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kırgızistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğunu, bu yüzden Kırgız Türklerinin Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı çok büyük sevgi ve minnet duyduğunu, bağımsızlığın ilk günlerinden bu yana Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kırgızistan Cumhuriyeti’ni her konuda desteklediğini ifade etti.

Kırgızistan’da yeni yönetimin yatımcılara her türlü devlet desteğinin sağlanacağını, yatırım alanlarına göre sekiz yıla kadar vergiden muaf tutulacağını ifade eden Meclis Başkanı, Rektörümüz öncülüğünde işadamları heyetinin Türkiye-Kırgızistan ilişkilerinin daha da gelişmesine büyük katkılar yapacağına, iş alanları ve yatırımcılara yönelik kolaylıklar konusunda heyeti ayrıca yazılı olarak bilgilendireceğini belirtti.

Ziyaret karşılıklı hediye takdiminin ardından sona erdi.

Kırgızistan Cumhuriyeti Meclis Başkanıyla Görüştü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!