KUR’AN’DAKİ DUA AYETLERİ

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, “Dua ibadetin özüdür”(Tirmizi, Deavat,1) buyurmuşlardır. Dua, kulun kendi acziyetini ve Rabb’inin büyüklüğünü, azametini bilmesi, Allah’ın kulu olduğunun idrakine varmasıdır. Dua, Rabbe sunulan bir dilekçedir. Nasıl ki dünyalık makamlara sunulacak dilekçelerde taşıması gereken bir takım şartlar aranırsa – dilekçenin kağıdının temiz ve düzgün olması, yazısının güzel olması, ifadelerinin ne eksik ne fazla olmaması ve benzeri gibi – aynı şekilde Allah’a sunulan dua dilekçelerinde de bulunması istenen bir takım şartlar vardır. Bu şartların neler olduğuna bazı ayet ve hadis-i şeriflerde işaret edilmiştir. Örnek olarak verecek olursak, Rabbimiz Teala Araf Suresi 55. ayeti kerimesinde şöyle buyurmaktadır: “Rabbinize boynunuzu bükerek, tazarru ile, gizlice dua ediniz. O, aşırı gidip haddi aşanları sevmez”. Başka bir ayeti kerimede ise; “Kullarım sana benden sorduklarında (onlara söyle ki) ben onlara çok yakınım. Dua eden kişi bana dua ettiğinde ben onu kabul edip karşılık veririm. Şu halde onlar da benim davetime uysunlar ve bana inanıp güvensinler ki doğru yolu bulmuş olsunlar.” (Bakara suresi, 186)

Bu ayeti kerimelerden, dua ederken bağırıp, çağırmaya gerek olmadığını, Allah’ın herkese her yerde yakın olduğunu, duada gönlü kırık olmanın yalvarıp yakararak dua edilmesi gerektiğinin önemini anlamış oluyoruz. Duanın kabulü için belli zamanları, sözgelimi cuma gününü ve cuma saatini gözetmenin gerekliliği, abdestli olmanın, helal rızıkla beslenmiş olmanın, duada ısrarcı olmanın önemini belirten hadisi şerifler bulunmaktadır.

Bütün bu şartları taşıyan kişiler olarak başta Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem almak üzere diğer peygamberler de, her konuda olduğu gibi dua konusunda da bizim için birer örnek ve önderdirler.

Rabbimiz Teala peygamberlerden bazılarının dualarını, kabul edilmiş dua örnekleri olarak bize Kur’an-ı Kerim’de haber vermekte ve bizden onların duaları ile dua etmemizi istemektedir. Kur’an-ı Kerim’de peygamberlerin bu güzel dualarının yanında Rabbimiz Teala’nın herhangi bir peygambere nispet etmeksizin, salih kullarının duaları olarak bize haber verdiği dualar da bulunmaktadır. Biz İnşallah bundan sonra kaleme alacağımız bu yazılarımızda Kur’an-ı Kerim’in başından sonuna kadar yer almış duaları tek tek, o duayı yapmış olan peygamberin ya da salih kulun içinde bulunduğu haleti ruhiyeyi de ele alarak anlatıp açıklamaya çalışacağız.

Rabbimiz Teala bu güzel duaları hepimiz için dergahı izzetinde kabul buyursun ve bizi dünyada ve ahirette mahcup etmeyerek sevdiği kullarının arasına alsın. amin.

Halil İbrahim Sabırlı

İlçe Müftüsü

KUR’AN’DAKİ DUA AYETLERİ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!