SOSYAL FOBİ
     Sosyal Fobi; Olumsuz olarak  değerlendirilmekten duyulan tüm korkuları içermekte, rezil olmaktan,utanç verici bir duruma düşmekten, eleştirilmekten, alay edilmekten, onaylanmayacak bir davranışta bulunmaktan, reddedilmekten, beğenilmemekten duyulan korkudur. Fobi kavramı psikolojide gerçekçi olmayan, akıl dışı korkular için kullanılır. Sosyal Fobi  bazen utangaçlık olarak tanımlansa da bu tanım pek doğru değildir. Sosyal Fobi utangaçlığın ötesinde  bir utanma korkusudur. Kendi isteklerini açıkça ortaya koyamama, başkalarının beklentilerine fazla önem verme, hayır diyememe, aşırı derecede  kendinin farkında olma, kendini fazla eleştirme, kendi hatalarını gözünde fazla büyütme, incelendiği düşüncesi ile kalabalık ortamlarda göz önünde bulunmaktan rahatsızlık duyma gibi eğilimler  Sosyal Fobililerin belirgin özellikleri olarak sayılabilir. Sosyal Fobinin temelinde onaylanmama korkusu vardır. Kafasında sürekli başkaları ne der düşüncesi vardır.Bu kategoride değerlendirilen bir diğer konu ise Çekingen Kişilik Bozukluğu’ dur. Kendine güven eksikliği ve düşük öz saygı, sosyal becerilerde yetersizlik inancı, kabul göreceğinden emin olmadıkça sosyal ilişkiye girmekten kaçınma gibi belirtileri kapsar.
      Sosyal fobisi olan kişiyi korkutan çok farklı ortamlar olabilir.Ortak özellikleri diğer insanlarla en azından aynı ortamın paylaşılmasıyla bir ilişki içinde olunmasıdır. Genellikle yalnızken çok rahattırlar.Bu rahatlığın bozulması , genelleşmiş bir Sosyal Fobi’nin göstergesi olarak, insanın bulunduğu her ortamda gerçekleşeceği gibi, Sosyal Fobi belli durumlara ya da konulara özgü de olabilir. Mesela; * Genel yerlerde yemek yeme * Karşı cinsle iletişim  kurma * Cinsellik * Genel tuvaletlere gitme * Topluluk önünde konuşma * Yüksek    statüde  biriyle konuşma * Başkalarının önünde soyunup giyinme * Tartışmaya girişme gibi.
      Sosyal Fobinin belirtileri ise ; * Yüz kızarması * Kalp çarpıntısı * Terleme ağız kuruluğu * Nefes kesilmesi * Nefes darlığı * Titreme
 Sosyal Fobisi olanların birde zihinsel belirtileri vardır.Bunlar sosyal ortamlarda nasıl olmanız gerektiği ve kendiniz ile ilgili düşüncelerinizdir. * Yetersizim * Çirkinim * Güçsüzüm * Beğenilmiyorum * Sevilmeye layık değilim * Asla hata yapmamalıyım * Mükemmel olmalıyım * Kaygılı olduğumu belli etmemeliyim * Çok rahat davranmamalıyım * Kusursuz görünmeliyim * Kimseyi gücendirmemeliyim *Herkesin beğenisini kazanmalıyım
     Sosyal Fobisi olanların davranışsal belirtileri  yani  kaçınma yöntemleri ise şöyle sıralanır:* Göz temasından kaçınma * Hayallere dalma * Konuyu değiştirme * Korkulan ortamı değiştirme * İlgisiz şeyler düşünme * Alkol kullanma * Yakın mesafeden konuşamama gibi örnekler çoğaltılabilir. Alıntıdır.

 

SOSYAL FOBİ

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!