Tostaş A.Ş.’nin Satışına Eski Genel Müdürden Destek

featured

Tostaş A.Ş.’nin Satışına Eski Genel Müdürden Destek

Bilindiği üzre 23.Mar.2011 tarihinde yapılan şirket Genel Kurul’unda alınan karar gereği şirketin mal varlığının satışına karar verilmiştir. Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş, ilimizde Vali olarak göreve başladığı ilk haftalarda, “Devlet vatandaşın yapabileceği işlerden çekilmeli” diye bir açıklama yapmıştı. 6,5 yıldır yönetim kurulu üyeliği ve müdürlüğünü yürüttüğüm şirketle ilgili bu açıklamayı son derece doğru ve  yerinde bir karar olarak görüyorum. Çünkü ticarette zaman zaman  çok hızlı düşünüp, hızlı kararlar almanız gerekir. Devletle bağlantılı olan şirketlerde böyle bir karar almanız mümkün değildir. İşin doğası gereği bir imza için gittiğiniz Genel Sekreterin kapısında 4-5 saat beklemeniz gerekebilir. İlin o kadar sorunu içerisinde şirket işleyişi en son  sırada yer alır. Yada huzur hakkını geç  ödediğiniz yönetim kurulu üyeniz sizin iki yıllık hesaplarınızı incelemek için bir komisyon kurup sizi “iki iş günü” meşgul edebilir. Şirket ortaklarınız yönetimi sürekli şikayet eder ve “bir yılda yirmi defa” komisyonlar tarafından incelemeye tabi tutulursunuz. Buda şu demektir, her on altı günde bir komisyon incelemesi var ve en kısa süreni iki iş günü kaybı demektir. Oysa özel şirketlerde bu sorunlar ya hiç yaşanmaz yada yılda  birkaç kez yaşanır.

Daha önceki yönetim kurulu üyelerimiz de Sayın Valimizle aynı görüştelerdi. Ancak Tostaş A.Ş.’nin bölgede bir denge unsuru olduğunu da göz önünde bulundurdular. Çünkü hasat döneminde çiftçinin ürettiği arpa, buğday gibi ürünlerin fiyatını tüccar Tostaş’ın açıklayacağı alım fiyatına göre belirlemek zorundadır. Yem ve yumurta fiyatları için de aynı şeyi söylemek mümkündür. Bu küçük örneklerden de anlaşılacağı üzere satış kararı çok doğru bir karardır. Bu süreçte tek dikkat edilmesi gereken, daha önceki örneklerinde olduğu gibi bu fabrikayı en rantabl şekilde çalıştıracak alıcının tercih edilmesi olmalıdır. Sayın Valimizin de böyle düşündüğünü biliyorum. Kendileri bana da satın almam yönünde teklifte bulundular. Ekonomik gücüm bu işleyişi kaldıramayacağı için kabul edemedim. Bu vesile ile Sayın Valimize de teşekkür ediyorum.

2004 yılında müdürlüğüne başladığım bu şirketin 2004 rakamlarına göre 1 trilyon 588 milyar borcu vardı. Bu borca karşılık hammadde ve mamül madde stokları da sıfırdı. Bu borçların hangi kurumlara ve şirketlere olduğu şirket merkezinde kalem kalem mevcuttur. Görev sürem içinde, yeni aldığımız araçlar da dahil ödediğimiz rakam 1.883.028,00 TL.’dir. Bu yapılan ödemeler için 2004 yılı sermaye artırımından 254.975,00 TL., 2009 yılı sermaye artırımından 386.253,00 TL.’dir. 2007 yılı arazi satışındansa, 288.429,00 TL. olmak üzere  toplamda 929.657,00 TL. kaynak sağlanmış olup, geriye kalan 953.371,00 TL. şirket işleyişinden sağlanmış ve ödenmiştir.

Emekliliğimi istediğim 16. Şubat.2011 tarihinde ise, şirketin borcu 1.001.997,00 TL., stokları ile birlikte alacakları 312.921,60 TL’dir. 2004 yılında 35.000,00 TL. olan araç parkı, yaklaşık olarak 235.000,00 TL.’ye yükseltilmiştir. Göreve başladığımızda 15.000 adet olan yumurta tavuklarımızın da adedi 40.000’e yükselmiştir. Bir adet tavuğun 8-10 TL. arasında maliyeti olduğuna göre, bu da artı bir değerdir.

Bütün bu süreç yaşanırken hiçbir bankadan 1(bir) yaprak  çek alınıp kullanılmamış, 2004 yılından önce arkası yazılan 36 adet çek ödenip bankalara iade edilmiş, senet düzenlenmemiş, araç kredisi ve son 2010 yılında yapılan yüklü vergi borcu ödemesi için kullanılan kredi hariç, bankalardan kredi de kullanılmamıştır. Şirketimizin iki ana iş kolundan biri olan yumurtacılık sektörü ile ilgili dünyayı sarsan iki kuş gribi hadisesi, şu anda  Türkiye’de yaşanan hayvancılıkla ilgili sıkıntılarda Yönetim Kurulu üyelerimizin desteği ile atlatılmıştır.

Bütün bu anlattıklarımdan da anlaşılacağı üzere ehil ellerde işletildiği zaman daha çok insanımız geçmişte olduğu gibi gelecekte de Tostaş A.Ş.’den ekmek yiyip emekli olabileceklerdir. Satın alma sürecini düşünen müteşebbislerimizin endişe etmesine gerek yok, hayvancılık sektörünün gelecek yıllarda önü çok çok açık olacaktır. Saygılarımla..

Tostaş A.Ş.’nin Satışına Eski Genel Müdürden Destek

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!